Lietuvos rusų dramos teatro vadovė: „Noriu paaiškinimo, kodėl teatro rekonstrukcijos projektas buvo atmestas“

Iš Valstybės investicijų programos dingo suplanuotos lėšos Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) pagrindinio pastato rekonstrukcijai. Po svarstymo praėjusią savaitę LR Vyriausybė, Finansų ministerijos teikimu, nusprendė išbraukti Lietuvos rusų dramos teatrą iš Valstybės investicijų programos finansuojamų projektų sąrašo. 

LRDT vadovė Olga Polevikova sako jaučianti didelį nusivylimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LRDT vadovė Olga Polevikova sako jaučianti didelį nusivylimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 2:19 PM, atnaujinta Apr 22, 2021, 11:27 AM

Teatro vadovybė laukia atsakingų pareigūnų išaiškinimo ir pasiūlymo, kaip kartu su Vyriausybe bus tvarkomas istorinis pastatas, bene vienintelis likęs nerekonstruotas iš Vilniuje veikiančių valstybinių teatrų.

LRDT vadovė Olga Polevikova sako jaučianti didelį nusivylimą. „Norėčiau išgirsti pagrįstą paaiškinimą be biurokratinių šablonų ir nusistovėjusių klišių, kodėl projektas buvo atmestas. Labai norėčiau diskusijos su tais žmonėmis, išgirsti jų konkrečius argumentus ir įsitikinti, kad jie tikrai įvertino visą projektą ir neįsivėlė apmaudžių nesusipratimų, lemiančių tokį sprendimą. Negaliu atsikratyti minties, kad tai yra didelė klaida, ir kartu nesiruošiu nuleisti rankų. Akivaizdu, kad pastatas reikalauja rekonstrukcijos – tai yra kultūros paveldo objektas, bet gyvename tokioje realybėje, kad net akivaizdžius faktus kartais reikia apginti ir įrodinėti. Tikiuosi, kad ši apmaudi klaida bus ištaisyta artimiausiu metu, kad Vyriausybė išgirs mus ir LRDT pastato rekonstrukciją iškels į prioritetus“, – sako O. Polevikova.

Priimdama sprendimą Vyriausybė, pasak teatro vadovės, neatsižvelgė į tokius svarbius faktus, kad tai nėra naujas projektas ir kad pastatas yra apverktinos būklės, reikalaujantis neatidėliotinų tvarkymų. 


Primename, kad rekonstrukcijos projektas buvo pradėtas dar 2013 m., buvo parengtas dviejų teatrui priklausančių pastatų J. Basanavičiaus g. 13 ir Mindaugo g. 8 techninis projektas, kuriuo buvo siekiama atkurti senojo pastato pradinį, architektų sumanytą teatro išplanavimą ir interjerą bei naujai įrengti šalia esantį pastatą, kuriame buvo suplanuota moderni nauja daugiafunkcinė salė.

Tuometinei teatro vadovybei nutarus teatro rekonstrukciją pradėti nuo naujesnio pastato, 2017-2019 m. buvo surengti du viešieji konkursai rangovo darbams pirkti, tačiau dėl teisinių aplinkybių ir užsitęsusio bylinėjimosi su potencialiais rangovais įsigyti paslaugų nepavyko.

2020 m. Kultūros ministerijai nusprendus lėšas skirti prastesnės būklės ir didesnės svarbos pagrindiniam senajam teatro pastatui rekonstruoti, teko iš naujo rengti dokumentus ir keisti bei papildyti techninį projektą. Šiuo metu baigiami projekto keitimo darbai ir rengtasi šių metų vasarą skelbti statybos rangos konkursą.

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos rusų dramos teatro pastatas – tai 1913 metais specialiai teatro veiklai statytas istorinis pastatas J. Basanavičiaus gatvėje, išskirtinis Vilniaus kultūriniame žemėlapyje ir paskelbtas architektūros paminklu. 1917 m. rugsėjo 18-22 d. šiame pastate vyko reikšmingas Lietuvos valstybei įvykis – Vilniaus konferencija, išrinkusi Lietuvos Tarybą, kuri 1918 m. vasario 16-ąją paskelbė atkurtos Lietuvos valstybės nepriklausomybės Aktą.

LRDT tęsia savo darbą ir laukia žiūrovų. „Nors norėtųsi susitikti atnaujintame teatre, tačiau ir dabartinės būklės pastate mūsų žiūrovų, kaip visada, laukia aukštos kokybės spektakliai, vieni iš geriausių scenos profesionalų, malonios staigmenos ir atradimai“, – sako O. Polevikova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.