Dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė už pjesę „NT Drama“ Vokietijoje pelnė tarptautinę premiją

Heidelbergo teatro festivalyje „Heidelberger Stückemarkt“ dramaturgė, rašytoja Gabrielė Labanauskaitė už pjesę „NT Drama“ įvertinta Tarptautine pjesių autorių premija. Ji siekia 5 tūkst. eurų, premiją skiria Badeno Viurtembergo žemė. 

 G.Labanauskaitė.<br>R.Pigagaitės nuotr. 
 G.Labanauskaitė.<br>R.Pigagaitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 1:13 PM

Pasak Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje Rasos Balčikonytės, tragikomedijoje „NT Drama“ autorė su lengvu subtiliu humoru, aštriai ir tiriančiai stebi, vertina ir vaizduoja, kokiu mastu asmeniniai norai ir svajonės (norint įsigyti nuosavą būstą) yra valdomi idealaus gyvenimo stereotipų, kuriais naudojasi nekilnojamojo turto paslaugų teikėjai. Iš beprotiškos buto paieškų karuselės ir kapitalistinio mechanizmo pinklių sunkiausia išsivaduoti finansiškai ir socialiai mažiausiai apsaugotiesiems. 

Anot  vertinimo komisijos, pjesė „NT Drama“  ypač svarbi dėl savo aktualumo ir bendražmogiškumo – tai, kas vyksta lietuvių autorės kūrinyje, gali nutikti bet kurioje pasaulio vietoje ir bet kuriam žmogui. 

„Dabar dar labiau nei bet kada anksčiau svarbu turėti galimybę dalintis, diskutuoti, kartu išgyventi traumas ar pereiti krizes. „NT Dramoje“ kritikuoju kapitalizmą ir nagrinėju, kokius biurokratiškus ir absurdiškus procesus tenka pereiti žmogui, kad įsigytų nekilnojamąjį turtą. Tačiau per pastaruosius metus daugelio vertybės taip pasikeitė, kad žmonės vis labiau kvestionuoja persidirbimo, buvimo sistemoje, gyvenimo pagal urbanistinio pasaulio dėsnius prasmę. 

Todėl linkiu, kad pirmiausia susikurtume smagius namus viduje grįždami į gamtą, giliai kvėpuodami, pristabdydami savo tempus ir būdami sąmoningesni nei anksčiau. Dėkoju festivalio organizatoriams už galimybę būti kartu šiame transformacijos procese, kūrybinei komandai, vertėjams, moderatoriams, lietuviams festivalio dalyviams ir komisijai“, – atsiimdama premiją tiesioginėje vaizdo transliacijoje kalbėjo G. Labanauskaitė.     

Rašytoja, dramaturgė G. Labanauskaitė 2013 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje apgynė daktaro disertaciją „Naratyvo konstravimo principai šiuolaikinėje dramaturgijoje“, stažavosi Europos ir JAV aukštosiose mokyklose. Šiuo metu autorė rašo dramaturgiją Lietuvos ir užsienio teatrams, veda privačius kūrybinio rašymo kursus, dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2011 m. G. Labanauskaitės pjesė „Raudoni batraiščiai“ laimėjo nacionalinės dramaturgijos konkursą „Versmė“, taip pat buvo įtraukta į geriausių 2012 metų šimto Europos dramų sąrašą.

Nuo 1984 m. organizuojamas „Heidelberger Stückemarkt“ yra tarptautinis scenos menų forumas, skatinantis jaunuosius pjesių autorius ir Vokietijoje pristatantis nerodytas jų kūrinių premjeras. Nuo 2001 m. festivalyje kasmet dalyvauja ir šalis viešnia.

Šiųmečiame Heidelbergo teatro festivalyje kaip šalis viešnia buvo pakviesta dalyvauti Lietuva, jame pristatyti du mūsų kūrėjų spektakliai: Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Bardžiukaitės opera „Geros dienos“ bei Aido Giniočio „Lietaus žemė“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.