Kadaise džiazo padangę drebinusios moksleivių grupės narys plaukia į tarptautinius vandenis

Džiazo mėgėjai puikiai prisimena grupę „Made in 234“, prieš septynerius metus kaip meteoras sužibusią Lietuvos džiazo padangėje. Penki jos muzikantai, dar būdami Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos auklėtiniai, apkeliavo svarbiausius šalies džiazo festivalius, koncertavo po pamokų kaip profesionalai.

 K.Šarkus.<br>Ch.Remmelzwaal nuotr.
 K.Šarkus.<br>Ch.Remmelzwaal nuotr.
K.Šarkus (dešinėje) su bendramoksliais įrašų sesijos metu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Šarkus (dešinėje) su bendramoksliais įrašų sesijos metu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Albumo viršelis.
 Albumo viršelis.
 K.Šarkus.<br>Ch.Remmelzwaal nuotr.
 K.Šarkus.<br>Ch.Remmelzwaal nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 9:39 AM, atnaujinta Jun 19, 2021, 11:57 AM

2014-aisiais grupė laimėjo pagrindinį „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso prizą, už kurį nuvyko į tarptautinį džiazo konkursą Rumunijoje ir buvo ten pripažinta geriausia grupe. Džiazo grando Vytauto Labučio išugdytas penketukas šauniai įamžino ir B.Dvariono mokyklos klasę Nr.234, kurioje džiazo paslapčių sėmėsi daug muzikantų kartų.

Studijas vainikavo albumas

Ką šiandien veikia buvę talentingi vaikai? Trys iš jų studijuoja Olandijoje: saksofonininkas Karolis Šarkus džiazą – Amsterdamo konservatorijoje, būgnininkas Jonas Filmanavičius – Groningene, saksofonininkas Lukas Smulskis – garso režisūrą SAE institute Amsterdame.

Bosininkas Nojus Drąsutis nėrė į kino meno studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, bet ir toliau dalyvauja džiazo projektuose, su įvairiomis grupėmis pasirodo ir pianistas Artūras Daunys.

Ko gero, atkakliausiai džiazo keliu žengia K.Šarkus (23 m.), jau penktus metus kaupiantis džiazo įgūdžius Amsterdame. Baigdamas B.Dvariono mokyklą, jis buvo laimėjęs dalinę stipendiją studijuoti džiazo žvaigždžių kalvėje Berklio muzikos koledže (Berklee College of Music) JAV, bet aplinkybių verčiamas pasirinko studijas Europoje, ir dėl to nepasigailėjo.

Neseniai Karolį pasiekė džiugi žinia, kad jis atrinktas į prestižinio 25-ojo Tarptautinio Massimo Urbani konkurso Italijoje finalą, kuris įvyks birželio pabaigoje.

Puikius savo techninius įgūdžius, platų akiratį ir kūrybos polėkį saksofonininkas atskleidė ir neseniai išleistame savo debiutiniame autoriniame albume „Palette of Feelings“ („Jausmų paletė“), kuris vainikavo Karolio bakalauro studijas Amsterdame. Su bendramoksliais įgrotame albume jis išliejo savo pastarųjų metų išgyvenimus ir emocijas.

Muzikoje – gyvenimo spalvos

„Amsterdamas man atvėrė daug galimybių – apsilankiau vietose, kurių nebuvau matęs, sutikau žmonių iš kitų platumų, savitai suvokiančių muziką. Visus tuos potyrius norėjau perteikti savo kompozicijų albume – kiekvienas jo kūrinys turi savo emocinę spalvą, atspindi skirtingų stilių ir žanrų įtaką. Šis albumas man ypatingas ir tuo, kad jungia akustinius ir elektroninius garsus bei efektus“, – pasakojo Karolis.

K.Šarkaus gyvenimas sklandus ir spalvingas kaip ir jo muzika. Savo laiku nepasinaudojęs proga studijuoti Bostone, jis vis tiek pasimokė Amerikoje mainų programos Amsterdamo konservatorijoje dėka – pusę metų sėmėsi patirties pas savo mėgstamą saksofonininką Dicką Oattsą Filadelfijoje.

Studijas Amsterdame vilnietis prieš pandemiją derino su gausiais koncertais. Jam teko ne kartą gastroliuoti Šveicarijoje ir Italijoje, groti įvairiuose Olandijos miestuose.

Jis produktyviai išnaudojo ir karantino laikotarpius, kai pavėlavo sugrįžti į Lietuvą. „Likęs Amsterdame, nemažai nuveikiau – išmokau naujų profesinių dalykų, turėjau pakankamai laiko sutvarkyti albumui“, – vardijo menininkas.

Karolis muzikuoja daugybėje grupių, kurių repertuaras – nuo tradicinio džiazo iki fanko ir džiazroko su „free“ elementais. „Projektai, kuriuose dalyvauju, yra labai skirtingi, bet man tai be galo patinka. Noriu būti universalus saksofinininkas, ir tai man neblogai sekasi“, – neabejojo atlikėjas.

Džiazas niekada nenuvylė

Neseniai K.Šarkaus arsenale atsirado ir elektroninis saksofonas, kurio valdymas nedaug skiriasi nuo akustinio, bet garsynas – kur kas įvairesnis.

„Pamačiau tą instrumentą pas kolegas Olandijoje ir panorau išbandyti, nes pasaulyje viskas greitai keičiasi – negaliu atsilikti. Tiesa, šis instrumentas kol kas nėra labai paplitęs, bet, manau, išpopuliarės dėl savo didelių galimybių“, – pasakojo Karolis.

Jis prisipažino, kad niekada nenusivylė, pasukęs į džiazą. „Jei kas nepavykdavo, bandydavau kitus kelius ir priemones. Niekada nesustoju, net jei nėra norimo rezultato“, – atviravo muzikantas.

Kai kiti dar gyvena pandemijos nuotaikomis, Karolio koncertų tvarkaraštis nuolat pildosi. Liepos mėnesį jis gastroliuos su lietuvių grupe „Brave Noises“ Danijoje, rugpjūtį pasirodys su tradicinio džiazo septetu „Collaborative Jazz Septet“, kurį įkūrė drauge su saksofonininku Donatu Petreikiu, Marijampolės „Music Park“ festivalyje, laukia koncertai ir Olandijoje.

Produktyvus atlikėjas ir kompozitorius

K.Šarkus savo muzikinį kelią pradėjo kaip klasikinės muzikos saksofonistas, tačiau jau B.Dvariono muzikos mokykloje pasuko džiazo keliu.

Atlikėjas ne tik puikiai valdo savo instrumentą, bet ir kuria bei aranžuoja muziką savo projektams ir įvairiems ansambliams.

2014 m. Berklio muzikos koledžo stovykloje Italijoje jam buvo skirta dalinė stipendija studijoms šioje prestižinėje Bostono mokykloje.

Karolis pasirodė visose svarbiausiose Lietuvos džiazo scenose, taip pat Latvijoje, Rumunijoje, Čekijoje, Nyderlanduose, Italijoje ir Šveicarijoje. Jis dalyvavo festivaliuose „Vilnius Jazz“, „Vilnius Mama Jazz“, „Kaunas Jazz“, „Birštonas Jazz“, „Granatos Live“, „Saulkrasti Jazz“ (Latvija), „Student Jazz“ (Rumunija), „Umbria Jazz“ (Italija).

Saksofonininkas groja kolektyvuose „Brave Noises“ (LT), „Amstel Bigband“(NL), „Enea Besana band“ (NL), „Kotryna Juodzevičiūtė Collective“ (LT). Kartu su saksofonininku D.Petreikiu jis įkūrė ir rašo muziką tradicinio džiazo septetui „Collaborative Jazz Septet“.

Karolio diskografijoje – albumai su grupėmis „Brave Noises“, „Collaborative Jazz Septet“, „The Schwings“, „Enea Besana band“ ir „Amstel Bigband“. Gegužės 21 d. jis išleido savo autorinį albumą „Palette of Fielings“.

Albumo galima pasiklausyti čia 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.