Praėjusį rudenį prasidėjusio jubiliejinio festivalio „Gaida“ pabaigai – tikras desertas

Europos festivalių laureatas („EFFE Laureate“), Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ praėjusį rudenį pažymėjo savo 30-metį ir kone stebuklingai prieš pat karantiną įgyvendino didžiąją dalį savo koncertų. Visgi du itin laukiamus festivalio koncertus karantinas privertė net kelis kartus perkelti.

 L.Geniušas.<br> IMG nuotr.
 L.Geniušas.<br> IMG nuotr.
 B.Furreris.<br> Organizatorių nuotr.
 B.Furreris.<br> Organizatorių nuotr.
 N.Bärtschas.<br> C.Hoferio nuotr.
 N.Bärtschas.<br> C.Hoferio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-06-29 16:33

Tad dabar festivalis savo pažadą publikai pasistengė ištęsėti ir šie du koncertai – tarsi desertas jubiliejinio festivalio pabaigai – netrukus įvyks Vilniuje. Juose pasirodys tikros muzikos garsenybės: fortepijono filosofu tituluojamas žymus džiazo ir improvizacinės muzikos pianistas Nikas Bärtschas, kurio solinis rečitalis įvyks birželio 30 d., bei vienas ryškiausių dabarties pianistų Lukas Geniušas, kurio koncertas su šiuolaikinės muzikos įžymybės Beato Furrerio diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru įvyks liepos 1 d. Abu šie koncertai rengiami Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

Birželio 30 d. Vilniuje pagaliau pasirodysiantis šveicarų pianistas Nik Bärtsch yra nekantriai laukiamas tiek klasikos, tiek džiazo gerbėjų. Pats pianistas savo muziką vadina „zen-funk“ ir „ritual groove“, šiomis sąvokomis apibūdindamas ir garsų sąskambį, ir mąstymo būdą.

Tai – švari, architektūriškai sustyguota garso materija, sklidina pasikartojančių, susipynusių ir hipnotizuojančių ritmų. Pasak džiazo žurnalo „DownBeat“, N.Bärtscho muzika klausytojus užburia hipnotizuojančiu ir svaiginančiu daugiasluoksniškumu.

Vilniuje vyksiantis solinis Niko Bärtscho pasirodymas nesutalpinamas į vieno žanro rėmus: tai – kelionė ne tik tarp klasikinės muzikos aiškumo ir džiazinės improvizacijos, bet ir tarp senovinės ritualinės japonų garsų dermės ir šiuolaikinio minimalizmo.

Jau trečią kartą Lietuvoje koncertuosiantis pianistas pripažįsta, kad ypač didelę įtaką jam padarė tokie kompozitoriai, kaip Steve Reich, Morton Feldman, Igoris Stravinskis bei ritualinė japonų muzika. N.Bärtscho koncertas žada išties neeilinį ir magišką vakarą, o kartu ir pažymės karantino Lietuvoje pabaigą.

O liepos 1 d. rengiamas išskirtinis Luko Geniušo ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas vainikuos festivalio „Gaida“ jubiliejų. Orkestrui diriguos viena iškiliausių šiuolaikinės muzikos asmenybių Beat Furrer – legendinio muzikos kolektyvo „Klangforum“ įkūrėjas ir dirigentas, pastaruosius tris dešimtmečius tituluojamas vienu žymiausių Europos kompozitoriumi.

Austrijoje ir Šveicarijoje gyvenantis B.Furreris už meninius pasiekimus 2003 m. buvo apdovanotas Vienos miesto Muzikos prizu, 2005 m. jis tapo Berlyno Menų akademijos nariu, 2014 m. buvo apdovanotas Austrijos valstybės Didžiuoju prizu, o 2018 m. – Ernsto von Siemenso fondo muzikos premija už gyvenimo nuopelnus.

Greta įspūdingų simfoninių ir instrumentinių kūrinių Furreris yra sukūręs ir nemažai operų, viena jų („FAMA“) yra pelniusi ir Venecijos bienalės „Auksinį liūtą“.

Lukas Geniušas yra vienas pačių ryškiausių ir talentingiausių Lietuvos pianistų. Britų dienraštis „The Guardian“ apie pianistą rašo, kad tai muzikantas, savo raiškiu ir brandžiu skambinimu „gebantis atskleisti kūrinio architektūrą“.

Pianistas rengia rečitalius garsiausiose pasaulio salėse – Londono „Wigmore Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Paryžiaus „Salle Gaveau“ ir „Auditorium du Louvre“, Niujorko „Frick Collection“, Genujos „Teatro Carlo Felice“, Milano „Sala Verdi“, Didžioji Maskvos konservatorijos salė ir kt. Lietuvoje Lukas Geniušas yra surengęs eilę koncertų „Vilniaus festivalyje“, „Gaidoje“ ir kt.

Finaliniai jubiliejinio festivalio „Gaida“ akordai Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje jau netrukus: birželio 30 d. 19 val. – fortepijono įžymybės Nik Bärtsch solinis koncertas, bilietus platina „bilietai.lt“; liepos 1 d. 19 val. – pianisto Luko Geniušo ir dirigento Beato Furrerio koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, bilietai platinami „kakava.lt“ ir Filharmonijos kasose. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.