Spektaklio „Emigrantai“ premjera: kaip praeities fikcijos tapo kasdienybe

Jau tikru keiksmažodžiu tapęs junginys „COVID-19“ – mūsų kasdienybė, bet ar prisimenate kaip viskas prasidėjo? Pirmos spaudos konferencijos, skaičiai, žinios apie uždaromas šalių sienas, atšaukti skrydžiai ir grįžtantys būriai seniai matytų pažįstamų. Emigrantų.

Viešai publikai dar nerodytame spektaklyje-performanse „Emigrantai“ vaidina G.Savickas (dešinėje) ir M.Čižauskas.<br> D.Matvejevo nuotr.
Viešai publikai dar nerodytame spektaklyje-performanse „Emigrantai“ vaidina G.Savickas (dešinėje) ir M.Čižauskas.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 2:11 PM

Autobusai, vežę į privalomą izoliaciją, vaizdai iš keltų Kylis-Klaipėda, keiksmai, muštynės... „Grįžo visuomenės šiukšlės“, – pasipylė neapykantos banga. Įvyko neįtikėtinas apsivertimas: staiga „savi ten“ tapo „nelaukiamais čia“.

Vaizdiniai žinių ir socialinių tinklų ekranuose įkvėpė birželio 29-30 d. pristatomą Dariaus Gumausko spektaklį – performansą „Emigrantai“ pagal to paties pavadinimo Slavomiro Mrožeko pjesę.

Veikėjus perkėlė į balkoną

Teatro kūrėjai emigrantų sąmyšį stebėjo iš savojo karantino – uždraudus masinius renginius, menininkai tapo vieni pirmųjų „nebereikalingų“, uždarytų ir atstumtų. Vos per vieną dieną subyrėjo visi ateities planai, o kai kuriems svarbiausiu tapo elementaraus išgyvenimo klausimas.

„Jau lenkiam pirštus skaičiuodami muzikantus, dirbančius taksistais, aktorius picų išvežiotojais ar statybininkais.“, – dar projekto pradžioje sakė D. Gumauskas.

Tokie izoliuoti, ignoruojami yra ir pjesės veikėjai, kuriuos iš dramaturgo aprašomo rūsio Vokietijoje režisierius su dailininku Marijumi Jacovskiu perkėlė į balkoną.

Pradžioje veiksmo vieta pasirinkę statybininkų vagonėlį, kūrėjai ieškojo jam tinkamos erdvės lauke. Atvykę į kultūros kompleksą „Sodas 2123“, jie pamatė balkoną – pavasarinio karantino simbolį, sąlyginės laisvės erdvę. Taip buvo nuspręsta dar labiau priartėti prie aktualizuotos temos.

Viešai publikai dar nerodytas spektaklis-performansas „Emigrantai“ (rež. Darius Gumauskas, vaidina: Giedrius Savickas ir Marius Čižauskas) pagal to paties pavadinimo S.Mrožeko pjesę buvo sukurtas Tarptautinio teatro festivalio SIRENOS pagrindinėje programoje 2020 m. rudenį. Spektaklio prodiuseris – VšĮ „Darbininkai“.

Pagaliau spektaklis pristatomas plačiajai visuomenei netikėtoje erdvėje – kultūros komplekso „Sodas 2123“ balkone. Žiūrovai spektaklį saugiai stebės lauke vidiniame kiemelyje. 

Rėmėsi šeimos patirtimi

Šioje vis dar besikuriančioje menininkų traukos vietoje Vilniuje vyksta aktyvūs remonto ir valymo darbai. Kartu su komplekso rezidentais savojo balkono byrančias grindis betonavo ir jo aplinką tvarkė pati „Emigrantų“ kūrybinė komanda.

Tai tapo projekto repeticijų pradžia, juk vienas iš dviejų pjesės veikėjų yra būtent statybininkas-emigrantas, kurį vaidina aktorius Giedrius Savickas.

Antrasis dueto narys – Mariaus Čižausko kuriamas intelektualas, politinis disidentas, anarchistas. Intelektualas mąstytojas ir juodadarbis. Traktuojant siauriau: Vilniaus hipsteris ir Londono statybų „pagalbinis“.

Tiesą sakant, ši pora gali būti ir du pabėgėliai iš Sirijos, turkai Berlyne, indai Londone, alžyriečiai, somaliečiai Paryžiuje, rusai, tadžikai Maskvoje ir du mūsiškiai Vilniuje.

S. Mrožeko pjesę išvertus tarsi rankovę, autoriaus emigrantus sugrąžinus atgal į tėvynę, sakytume: sveiki, broliai, 30 metų stebime mažėjantį gyventojų skaičių, senstančią populiaciją, prarastą milijoną žmonių. Tačiau visuomenės reakcija priešinga: baimė, nepasitikėjimas, neapykanta.

Kūrybinė komanda kitu kampu žvelgia į neturinčius kur padėti savo didelių, neatsiplaunančių rankų tėvynainius. Režisierius remiasi artima šeimos patirtimi: visi, be išimties, trylika jo pusbrolių dirba Vokietijos, Airijos, Anglijos, Islandijos, Švedijos, Ispanijos statybose.

Aktoriams – tikra dovana

Lietuvos teatralams S. Mrožeko „Emigrantai“ – pažįstamas kūrinys. Pats D. Gumauskas su juo pirmą kartą susidūrė žiūrėdamas legendinį Irenos Bučienės Akademiniame dramos teatre sukurtą spektaklį, kuriame vaidmenis kūrė Regimantas Adomaitis ir Vytautas Rumšas.

Pasak naujųjų „Emigrantų“ režisieriaus, ši medžiaga su juo keliavo ilgą laiką, kol, dėkingai sukritus aplinkybėms, pagaliau įgavo formą. Prie jos įgyvendinimo taip pat prisideda kompozitorius Vytautas Leistrumas ir šviesų dailininkas Povilas Laurinaitis.

Pati pjesė – tikra dovana aktoriams, čia galintiems atsiskleisti visomis spalvomis. O kaip D. Gumauskui sekasi dirbti su kolegomis, pačiam nelipant į sceną? „Labai gerai, kitaip, nei „Mongolijoje“ – pirmame savo režisuotame darbe. Čia galiu atsitraukti ir matyti pilną vaizdą. O ir aktoriai puikūs – neatsimenu kito tokio malonaus ir nuotaikingo kūrybinio proceso“, – teigė režisierius.

„Emigrantai“ – tarsi menininkų kvietimas atviram pokalbiui, klausiant publikos: „Ar mes šiomis sąlygomis reikalingi? Ar mūsų darbas prasmingas?“ Vieni į klausimus kūrėjai atsakyti negali – tam reikalingas žiūrovas.

Netikėta ir nepatogi lauko erdvė aktoriui, kaip ir publikai, tampa tarsi priminimu – visi turime įdėti pastangų, kad teatrinis įvykis nutiktų.

Projekto rėmėjai – Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, „Vaga“ , „Clear Channel Lietuva“. Autorių teisės priklauso – „Verlag Diogenes“. Bilietus platina: www.tiketa.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.