Kristupo vasaros festivalyje – „Aranchueso karalius“ ir sielą virpinantis bliuzas

Šiemet į „Pasaulio muzikos sodą“ pakvietęs Kristupo vasaros festivalis jau netrukus net keliais koncertais pradžiugins gitaros skambesio mėgėjus. Liepos 21 d. bliuzą iš Siera Leonės pristatys charizmatiškasis „Blues Blast Music Awards“ nominantas Bai Kamara Jr., o liepos 22 d. pirmą kartą Lietuvoje svečiuosis britų dienraščio „The Times“ „klasikinės gitaros Dievu“ tituluojamas Milošas Karadaglićius.

Bai Kamara Jr.<br> M.Chia nuotr.
Bai Kamara Jr.<br> M.Chia nuotr.
Bai Kamara Jr.<br> M.Chia nuotr.
Bai Kamara Jr.<br> M.Chia nuotr.
Bai Kamara Jr.<br> M.Chia nuotr.
Bai Kamara Jr.<br> M.Chia nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
 M.Karadagličius.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 6:22 PM, atnaujinta Jul 15, 2021, 6:27 PM

Pristatys afrikietiškai kilmei dedikuotą albumą 

B. Kamara Jr., pirmą kartą koncertuosiantis Lietuvoje, pristatys naujausią savo albumą „Salone“. Šis žodis krio kalba reiškia Sierą Leonę. Įdomu tai, jog joje gimusiam atlikėjui iki šiol neteko ten koncertuoti Vis tik būtent savo afrikietiškai kilmei jis dedikavo Vilniuje skambėsiančius kūrinius.

B. Kamara Jr. pažymėjo, jog būtent šis projektas jo, kaip muzikanto ir menininko, kelionėje atvedė į kertinį karjeros etapą, leidusį geriau pažinti savo šaknis.

Pirmuosius žingsnius muzikos pasaulio link atlikėjas žengė besimokydamas Didžiojoje Britanijoje, o jo, kaip profesionalo, talentas pilnai atsiskleidė Belgijoje. Ir nors B. Kamara Jr., kurio muzikoje susipina bliuzas, džiazas, ritmenbliuzo, soulo ir fanko stiliai, didžiąją savo gyvenimo dalį praleido Europos žemyne, pasak jo, Afrikos garsai ir ritmai visuomet gyveno jame.

„Korupcijos, piktnaudžiavimo valdžia ir socialinio neteisingumo temos, kurias atlikėjas matė Afrikoje ir už jos ribų, jo anksčiau sukurtoje muzikoje teka kaip upė. Tačiau šiame albume žengiama kita kryptimi. „Salone“ visą laiką užburiančiai gražus ir primygtinai rekomenduotinas“, – leidinys „Blues Blast Magazine“ atkreipia dėmesį, jog politiko ir ambasadorės šeimoje gimęs B. Kamara Jr. neapsiriboja tik muzika. Jis yra aktyviai įsitraukęs į įvairių nevyriausybinių organizacijų veiklą, o problemines temas atspindi ir savo kūryboje.

Reikšmingu albumas „Salone“ tapo ne tik dėl atlikėjo atsigręžimo į gimtinę, bet ir sulaukto pripažinimo – 2020 m. pelnė nominaciją „Blues Blast Music Awards“ akustinio bliuzo kategorijoje, o B. Kamara Jr. buvo vienintelis nominantas ne iš JAV.

Kritikai vienbalsiai įrašą titulavo „tikru meno kūriniu“, Švedijos muzikos žurnalas „LIRA“ – geriausiu pastarųjų metų bliuzo albumu, o Didžiosios Britanijos interneto portalas „FATEA“ pažymėjo, kad tai yra „neabejotinai puikus albumas, iš kurio sunkiasi sielą virpinantis bliuzas“.

Gitaristo muzikalumas atima žadą

Tikra Kristupo vasaros festivalio puošmena taps karščiausiu pasaulio gitaristu vadinamo M. Karadaglićiaus koncertas. Jau dabar muzikos kritikai turi gerokai pasukti galvą ieškodami naujų epitetų šio atlikėjo muzikalumui apibūdinti, o milijonai klausytojų visame pasaulyje žavisi nuostabiu roko žvaigždės ir klasikinės elegancijos deriniu, kurį demonstruoja Juodkalnijoje gimęs gitaristas.

Akimirką, kai vaikystėje pirmą kartą į rankas paėmė namie gulinčią, dulkes renkančią gitarą, atlikėjas apibūdina „meile nuo pirmo garso“. Būtent dėl tos meilės, dar nesulaukęs pilnametystės, M. Karadaglićius paliko Balkanus ir atvyko į Londono Karališkąją akademiją – tuo metu šis įvykis jam prilygo kelionei į Marsą.

Nuo 2010 m. muzikanto karjera vystėsi žaibiškai. Pasirašęs išskirtinę sutartį su legendine įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“, neilgai trukus jis koncertavo kaip solistas su tarptautiniais orkestrais, rengė rečitalius, į kuriuos bilietus išpirkdavo akimirksniu, pasirodė žymiausiose koncertų salėse bei garsiausiuose muzikos festivaliuose, o jo įrašai žibėjo muzikos topų aukštumose.

Nepaprastos sėkmės sulaukė ir pirmieji M. Karadaglićiaus albumai „Mediterraneo“ bei „Latino“, o 2014 m. įrašius garsųjį Joaquino Rodrigo koncertą gitarai „Concierto de Aranjuez“ (Aranchueso koncertas) su Londono filharmonijos orkestru ir kanadiečių kilmės dirigentu bei pianistu Yannicku Nézet-Séguinu, leidinys „The Sunday Times“ gitaristą pavadino „Aranchueso karaliumi“.

Šiandien „Classic BRIT Awards“ laureatas, kuris siekia atskleisti klasikinės muzikos grožį kuo platesnei auditorijai, dirba su žymiausiomis leidybinėmis kompanijomis, o jo scenos partnerių sąraše puikuojasi tokios įžymybės kaip Gregory Porteris, Steven Isserlis, Anoushka Shankar.

Koncertuos Vilniaus paveikslų galerijos kieme

Net dvi išskirtinės progos išgirsti savo talentu pasaulį stebinančius atlikėjus, Lietuvos publikos laukia Kristupo vasaros festivalyje. Liepos 21 d. koncerte „Bliuzas iš Siera Leonės“ B. Kamara Jr. pristatys savo gimtinei dedikuotą albumą „Salone“, o liepos 22 d. rečitalyje „Miloš – gitaros balsas“ naujai atsiskleis klasikinės gitaros grožis. Abu renginiai vyks Vilniaus paveikslų galerijos kieme.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.