Kintų muzikos festivalyje – garsiausių koncertų salių svečias Lukas Geniušas

Šį sekmadienį Kintų muzikos festivalyje koncertuos neeilinis svečias, laukiamas ir geidžiamas garsiausiose koncertų salėse. Liepos 18 d. Kintų Didžiojoje bažnyčioje pasaulinio garso pianistas Lukas Geniušas muzikuos su smuikininke Dalia Dėdinskaite ir violončelininku Glebu Pyšniaku. Drauge jie parengė programą „Pasaulio žydų keliais“, kurioje skambės žydų kilmės kompozitorių Anatolijaus Šenderovo, Felixo Mendelssohno ir Mieczysławo Weinbergo kamerinė muzika.

Pianistas L.Geniušas su smuikininke D.Dėdinskaite ir violončelininku G.Pyšniaku parengė programą „Pasaulio žydų keliais“.
Pianistas L.Geniušas su smuikininke D.Dėdinskaite ir violončelininku G.Pyšniaku parengė programą „Pasaulio žydų keliais“.
Pianistas L.Geniušas su smuikininke D.Dėdinskaite ir violončelininku G.Pyšniaku parengė programą „Pasaulio žydų keliais“.<br> E.Kindurio nuotr.
Pianistas L.Geniušas su smuikininke D.Dėdinskaite ir violončelininku G.Pyšniaku parengė programą „Pasaulio žydų keliais“.<br> E.Kindurio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 10:16 AM

„Bet kuris kūrinys, kurį pasirenkame groti, turi tapti išskirtinis. Būna, kad muziką pamilti reikalauja pastangų. Bet jei pats tos muzikos nepamilsti, abejingumą jaučia ir klausytojai.

Su visais pasirinktais kūriniais ieškau savito ryšio – tai yra sėkmingo atlikimo pirminė prielaida“, – savo požiūriu į muzikavimą dalijosi L.Geniušas.

Akivaizdu, kad ryšį su muzika jis užmezga ypač stiprų – atlikėjo pasirodymai nepalieka abejingų, o susižavėjimą kelia tiek pianisto meistriškumas, tiek artistiškumas.

L.Geniušas yra įsitvirtinęs kaip vienas įdomiausių ir ryškiausių savo kartos pianistų. Giriamas už savo talentą ir brandą, atlikėjas yra nuolat kviečiamas groti rečitalius prestižinėse koncertų salėse (Londono „Wigmore Hall“, Amstedarmo „Concertgebouw“, Paryžiaus „Salle Gaveau“ ir kt.).

Šalia solinio repertuaro atlikėjas yra aistringas kamerinės muzikos gerbėjas. Būdamas nepaprastai smalsus muzikantas, jis mielai atlieka šiuolaikinių kompozitorių kūrinius ar imasi retai koncertų salėse skambančio repertuaro.

Kintų muzikos festivaliui pianistas parengė kamerinės muzikos programą drauge su D.Dėdinskaite ir G.Pyšniaku, kurie jau ne pirmus metus yra jo scenos partneriai.

Tiek D.Dėdinskaitė, tiek G.Pyšniakas turi sukaupę solidžią patirtį kaip solistai ir kamerinės muzikos atlikėjai. Abu muzikantai studijavo prestižiniame Vienos muzikos ir atlikimo menų universitete, yra koncertavę daugelyje Europos šalių, JAV ir kt.  Nuo 2018 metų violončelininkas G.Pyšniakas yra Čiurlionio kvarteto narys, nuo 2019 m. – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorius.

Smuikininkė D.Dėdinskaitė nuo 2017 m. dirba Vienos muzikos ir atlikimo menų universitete žymaus austrų profesoriaus Christiano Altenburgero klasės asistente.

Kaip pasakojo L.Geniušas, atlikėjai susipažino prieš daugiau nei penkerius metus Klaipėdoje: „Radome daug bendrų požiūrio į meną taškų ir greitai susidraugavome. Dalią ir Glebą suformavo fantastiška muzikinė kultūra Vienoje. Jie puikūs muzikantai ir labai mieli žmonės.“

L.Geniušas Kintų muzikos festivalyje lankosi pirmą kartą ir per keletą dienų jau spėjo pamilti Kintus.

„Tai unikalus kampelis, kurį drąsiai galiu lyginti su Kuršių nerija. Kintai man labai prie širdies savo gamta ir ramybe, tyla, tyrumu. Be to, didžiulį įspūdį kelia šio regiono senovinis paveldas, vokiško stiliaus architektūra sukuria išskirtinę atmosferą“, – pirmaisiais įspūdžiais iš Kintų ir Pamario krašto dalijosi pianistas. 

Koncertas  „Pasaulio žydų keliais“. Liepos 18 d. 19 val. Kintų Didžioji bažnyčia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.