„Sirenos’21“ skelbia šių metų Lietuvos teatro vitriną

Praėjusiais metais dėl pandemijos atšaukta festivalio „Sirenos“ „Lietuviško teatro vitrina“ šiemet žiūrovus pakvies į gyvą susitikimą ir leis susipažinti su dvylika kuratorių atrinktų darbų. Programoje – aktualiausi ir įdomiausi pastarųjų teatro sezonų darbai ir pažintis su ne tik scenos grandais, bet ir jaunaisiais, dar tik karjerą teatre tvirtais žingsniais pradedančiais kūrėjais. Ikipandeminiu laikotarpiu pamatyti lietuviškos vitrinos į festivalį atvykdavo iki 80 ekspertų iš užsienio šalių. 

RESPUBLIKA. <br>Teatro nuotr. 
RESPUBLIKA. <br>Teatro nuotr. 
Įstrigę. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Įstrigę. <br>E.Sabaliauskaitės nuotr. 
Šokis objektui ir vaikui.<br> D.Putino nuotr.
Šokis objektui ir vaikui.<br> D.Putino nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-07-21 11:25

Lietuvos teatro vitriną šiais metais kuruoja teatrologės, teatro kritikės Rimgailė Renevytė ir Ieva Tumanovičiūtė. Pasak kuratorių, „šiemet į festivalį, metais pasislinkusį ir tapusį tam tikru 2020-ųjų antrininku ar atspindžiu, nepateko nemaža dalis praėjusiais metais į programą jau atrinktų spektaklių. Tad festivalio tema „Tyla“ ir šių metų festivalio šūkis „Nepapasakotos istorijos išnyksta“ tapo tam tikra išankstine realybe, kai dėl techninių ar meninių (ne)galimybių į šių metų festivalį nepateko ir liko tam tikromis nepapasakotomis nemaža dalis praėjusiais metais įvykusių ir laike užstrigusių spektaklių“. 12 lietuviškos vitrinos darbų ekspertams bus parodyta rugsėjo 22–26 dienomis. 

Šiemet Lietuvos teatro vitrina kuratorių buvo suskirstyta į keturias kategorijas: „Meistrai“, „Eksperimentai“, „Tarpdisciplininiai“ ir „Jauni balsai“.  Meistrų programoje bus parodyti režisieriaus Oskaro Koršunovo darbai: tikrovės klausimus keliantis ŽMOGUS IŠ PODOLSKO bei naujausias OKT/Vilniaus miesto teatro darbas OTELAS. Tai – septintoji Williamo Shakespeare’o pjesė, kurią režisierius realizuoja scenoje.

Teatro meistras, vengrų režisierius ?rp?d Shilling kartu su Klaipėdos jaunimo teatru „Sirenose“ pristatys naujausią darbą ĮSTRIGĘ – čia susijungs šeimos istorija, kultūrinė kelionė per praėjusius dvidešimt penkerius metus, bei kova su priespauda ir bejėgiškumu.

Tarptautinę atmosferą  „Meistrų“ kategorijoje kurs ir Valstybinio jaunimo teatro produkcija – legendinio lenkų režisieriaus Krystian Lupa spektaklis AUSTERLICAS. Tai – epinė meditacija apie Holokausto traumą ir jos pasekmes individualaus žmogaus likimui.

Eksperimentinį teatrą leis pajusti lenkų režisieriaus Lukasz Twarkowski kurta patirtis – spektaklis RESPUBLIKA (Lietuvos nacionalinis dramos teatras). Į griežtas formas netelpantis renginys žiūrovams leis įsilieti į reivo muzika gyvenančios komunos gyvenimą, ir per vieną vakarą išgyventi visą komunos emocijų paletę.

Lietuvišką teatro vitriną šiais metais papuoš ir eksperimentus scenoje pratęs du aktorių, debiutuojančių režisieriais, darbai: Dariaus Gumausko spektaklis, analizuojantis žmonių su Dauno sindromu gyvenimą mūsų visuomenėje MONGOLIJA (OKT/Vilniaus miesto teatras) ir Dainiaus Gavenonio darbas LAISVĖ (produkcija – VšĮ „Darbininkai“). Spektakliu siekiama kalbėti apie laisvės ribas bei kokią atsakomybę turime prieš save ir kitus laisvės koncepcijoje? 

Tarpdisciplininę atmosferą kurs Karolio Kaupinio RADVILA DARIUS, VYTAUTO (Operomanijos produkcija) – tai gyvas dialogas tarp keturių instrumentalistų gyvai atliekamos muzikos ir video ištraukų iš LRT archyvų, kuriuose su meile ir humoru atsispindi ankstyvasis nepriklausomybės laikotarpis, įstabusis devintasis dešimtmetis.

Bus parodytas ir teatro ir šokio ribas nutrinantis Gretos Grinevičiūtės kūrinys –  ŠOKIS OBJEKTUI IR VAIKUI (Meno ir mokslo laboratorija). Kūrybinė komanda kels klausimus apie visuomenėje savaime suprantamus kanonus kaip vaikų turėjimas, jų laukimas, susilaukimas, negalėjimas ar nenoras turėti.

Lietuviško teatro vitriną praturtins trys jaunieji Lietuvos teatro vardai – režisierius Adomas Juška ir jo darbas MIEGO BROLIS, pasakojantis istoriją apie ypač jautrų žmogų – Johanesą Eliją Adlerį, jo santykį su meile, muzika ir mirtimi (Valstybinio jaunimo teatro produkcija).

Eglė Švedkauskaitė savo spektaklyje ŽMOGUS IŠ ŽUVIES (Valstybinis jaunimo teatras) žiūrovą pakvies į išsitempusį laiką, kurio rėmuose skleidžiasi nerimas:  į opresyvią, namus aplankančią realybę, kurią pjesės personažai naiviai laiko pakankamai tvirta.

Jaunų balsų ciklą užbaigs režisieriaus Antano Obcarsko ALISA (Lietuvos nacionalinis dramos teatras). Šis darbas pasakos apie teisingumo troškimą: dabartis garsiai skanduoja – teisingumas privalomas visiems ir prieš visus, bet teisėtvarka yra lėta teisingumo atžvilgiu...

Šalia tarptautinės ir lietuviškos teatro programos „Sirenų“ lankytojai bus kviečiami į neatsiejamą festivalio dalį – „Sirenų Klubą“ kurio programa  bus paskelbta rugpjūčio mėnesį. Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ įvyks rugsėjo 15 – spalio 7 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų