Į legendinio Bairoito festivalio sceną po 30 metų žengia antra lietuvė – Asmik Grigorian

Dainuoti Richardo Wagnerio operų festivalyje Bairoite (Vokietija) – garbė ir įvertinimas, kurio sulaukia tik operos pasaulio išrinktieji. Iš Lietuvos operos žvaigždžių ši privilegija iki šiol buvo tekusi tik sopranui Violetai Urmanai, debiutavusiai Bairoite 1991-aisiais. Po 30 metų į istorinio, paties R.Wagnerio suprojektuoto teatro sceną žengs 40 metų sopranas Asmik Grigorian.

 A.Grigorian (kairėje) seka V.Urmanos pėdomis.<br> Lrytas.lt koliažas.
 A.Grigorian (kairėje) seka V.Urmanos pėdomis.<br> Lrytas.lt koliažas.
 V.Urmana.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 V.Urmana.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Grigorian.<br> A.Bako nuotr.
 A.Grigorian.<br> A.Bako nuotr.
 Bairoito festivalio teatras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Bairoito festivalio teatras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 25, 2021, 3:12 PM, atnaujinta Jul 25, 2021, 9:28 PM

Šį 2021 metų liepos 25-osios vakarą lietuvių solistė dainuos pagrindinę heroję Zentą R.Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“.

Tarp svečių – ir A.Merkel

Festivalio atidaryme laukiama viso būrio aukštų svečių, tarp jų – Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Bavarijos premjero Markuso Söderio su ministrų palyda.

Tiesa, šventės pradžia šiemet bus stipriai kuklesnė nei paprastai: dėl pandemijos grėsmių rengėjai neišvynios raudono kilimo, o aikštė priešais teatrą bus aptverta. Netgi užkandinės ir tualetai veiks tik lauke, bus uždarytos rūbinės, tad čia išsinuomoti pledų ar pagalvėlių kietoms kėdėms nepavyks, o atsinešti savų taip pat neleidžiama.

Tiek atsargumo priemonių rengėjai griebėsi, nors kiekvienas klausytojas dar privalės parodyti ir vakcinavimo nuo Kovido arba persirgimo juo pažymėjimus, ar pateikti neigiamą testą. Be to, jie privalės sėdėti ilgame spektaklyje su kaukėmis, o beveik 2000 žiūrovų talpinančiame amfiteatre bus užimta tik 900 vietų.

Leistinas parduoti bilietų skaičius paaiškėjo tik prieš mėnesį, tad Bairoitą pamėgę melomanai iš Anglijos, JAV, Azijos vargu ar suskubo juos įsigyti. Bet vis tiek visi bilietai internetu valandas į 25 šios vasaros spekatklius buvo iššluoti per kelias valandas.

Traukia ypatinga aura

Sakoma, reikia būti labai kantriam, garsiam arba žurnalistui, kad patektum į R.Wagnerio operų festivalio Bairoite premjerą ir laimės kūdikiui, kad bent kartą gyvenime pajustum šio legendinio festivalio aurą.

R.Wagnerio operų šventovė – Bairoito festivalio teatras – nė iš tolo neprilygsta prabanga ir erdvumu Niujorko „Metropolitan Opera“, Londono Karališkajai „Covent Garden“ operai ar Milano „La Scala“. Jis ankštas ir asketiškas: čia nėra kilimų, kėdės kietos ir netgi be ranktūrių, o praėjimai tarp eilių tokie siauri, kad žmonės stoviniuoja prie savo kėdžių, kol susėda visa eilė.

Tačiau savo trauka Bairoito teatras prilygsta geriausiems pasaulio muziejams ir ne sezono metu priima lankytojus kaip muziejus. Mat šį statinį iki smulkmenų suprojektavo pats R.Wagneris, kurdamas optimalios akustikos erdvę savo operoms. Nuo pat teatro atidarymo 1876-aisiais čia rodomos tik R.Wagnerio operos.

Iki pandemijos aplankyti 30 vasaros spektaklių Bairoite pretenduodavo bevek 10 kartų daugiau melomanų, negu būdavo parduodama bilietų. Kartais tuo naudodavosi užsienio turizmo agentūros bandydamos susikrauti kapitalą iš brangių kelionių į R.Wagnerio operų šventę.

Pirmą kartą diriguos moteris

Bairoito festivalis didžiuojasi, atvėręs pasauliui daug įspūdingų balsų. Pavyzdžiui, šiandien spektaklyje Olando tėvą Dalandą dainuosiantis vokiečių bosas Georgas Zeppenfeldas išgarsėjo po pasirodymų šiame festivalyje. Čia savo karjerą pradėjo vienas iškiliausių šių laikų R.Wagnerio muzikos interpretuotojų Klausas Florianas Vogtas.

Su dideliu susidomėjimu Bairoite laukiama A.Grigorian debiuto, nors po triumfo Salomėjos vaidmeniu Zalcburgo festivalyje jos galimybėmis niekas neabejoja.

Ko gero, dar didesnė vakaro intriga – spektaklio dirigentė 43 metų ukrainietė Oksana Lyniv. R.Wagneris savo veikaluose mėgo vaizduoti stiprias herojes, bet per 145-erius jo operų festivalio gyvavimo metus dar nė karto spektaklio čia nedirigavo moteris. Šiandien ši tradicija bus sulaužyta.

Olandą operoje įkūnys švedų baritonas Johnas Lundgrenas. Spektaklio režisierius ir scenografas – prieštaringai vertinamas rusų menininkas Dmitrijus Černiakovas.

Tiesioginės „Skrajojančio olando“ transliacijos iš Bairoito bus galima klausytis LRT Klasikos eteryje šiandien, nuo 18.55 val. Įrašas bus prieinamas LRT audiotekoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.