17 auksinių ir 2 platininius diskus pelnęs „Adiemus“ nuskambės Vilniuje

Galbūt pavadinimas ne iškart išduos, koks tai kūrinys, tačiau vos suskambus pirmiesiems pribloškiamai gražios melodijos garsams, jis bus atpažintas. 17 auksinių ir 2 platininių diskų apdovanojimus pelnęs „Adiemus“ – kompozitoriaus Karlo Jenkinso šedevras, iškėlęs jį į muzikinį olimpą. Kristupo vasaros festivalyje rugpjūčio 20 d. bus pristatyta nauja šios kompozicijos versija.

 Choras „Aidija“.<br> E.Puidoko nuotr. 
 Choras „Aidija“.<br> E.Puidoko nuotr. 
 LVSO ir G.Rinkevičius.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO ir G.Rinkevičius.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO ir G.Rinkevičius.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO ir G.Rinkevičius.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO.<br> G.Jauniškio nuotr.
 LVSO.<br> G.Jauniškio nuotr.
  Choras „Aidija“.<br> G.Beržinsko nuotr.
  Choras „Aidija“.<br> G.Beržinsko nuotr.
 G.Rinkevičius.<br> A.Oshepkovo nuotr.
 G.Rinkevičius.<br> A.Oshepkovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 7:59 PM

Premjerai savo jėgas suvienijo choras „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio, ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Gintaro Rinkevičiaus. Abu kolektyvai mėgsta muzikinius iššūkius, bando save įvairiuose amplua bei nuolat džiugina premjeromis. Tad nenuostabu, jog būtent jiems patikėtas ir pirmasis „Symphonic Adiemus“ atlikimas Lietuvoje.

Tai – paties K. Jenkinso 2017 m. orkestruota „Adiemus“ versija, tik dar galingesnė bei įspūdingesnė nei pirmoji, nes 2 solistes keičia visas choras.

Įdomu tai, jog „Adiemus“ gimė kaip garso takelis kompanijos „Delta Airlines“ reklamai. Jį kurdamas K. Jenkinsas greičiausiai net neįsivaizdavo, kad klipe skambanti muzika sulauks didžiulio pasisekimo. Ji taip sužavėjo žmones, kad jų palaikymas, atsiliepimai padrąsino ir įkvėpė kompozitorių išplėtoti melodiją iki pilno kūrinio. Taip 1995 m. įvyko visą pasaulį etniniu koloritu pavergusio „Adiemus“ premjera.

„Man „Adiemus“ peržengia visus apibrėžimus. Tai, kad kūrinys pasiekia skirtingos kilmės, tikėjimo, kultūros žmones, suteikia jam ypatingą visuotinį patrauklumą. Kompozicijos gali būti dvasinės, religinės, meditacinės – jos tarsi atvira erdvė, įtraukianti į unikalų patyrimą ir jausmą“, – sakė kūrinio autorius.

Klausant „Symphonic Adiemus“ gali atrodyti, jog dainininkai dainuoja lotyniškai. Tačiau iš tiesų – tai paties K. Jenkinso pagal melodinę liniją sukonstruota kalba, kuria siekiama imituoti muzikos instrumentą.

Lygiai taip pat sugalvotas ir kūrinio pavadinimas, kompozitoriaus manymu, neturėjęs jokios prasmės. Ir tik vėliau K. Jenkinsas sužinojo, kad šis itin artimas lotyniškam žodžiui „adeamus“, reiškiančiam priartėjimą, kurio šiandien taip trūksta.

„Muzika yra universali, kaip ir žodžiai“, – apie žinomiausią savo kūrinį, jungiantį Afrikos genčių ir keltų melodijas, kalbėjo K.Jenkinsas.

Galbūt tame ir slypi šio kūrinio jėga. „Adiemus“ – tarsi kryžkelė tarp kultūrų, simbolių, prasmių. Ir tik nuo klausančiojo pasirinkimo priklauso, kuria kryptimi jis nukeliaus.

K.Jenkinsui visada pavyksta suvirpinti klausytojų širdis. Apsilankę koncerte, suprasite kodėl. Patirkite „Symphonic Adiemus“ didybę rugpjūčio 20 d., penktadienį, 19 val. Vilniaus paveikslų galerijos kieme.

Kūrinio atlikėjai: kamerinis choras „Aidija“ (meno vadovas ir dirigentas R.Gražinis), Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos choras (vadovas R.Gražinis, chormeisterė G.Trimirkaitė) ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir dirigentas G.Rinkevičius).

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Apie Kristupo vasaros festivalį

Kristupo vasaros festivalis – kasmetinis didžiausias ir vienintelis Vilniaus vasaros muzikinis renginys, gyvuojantis nuo 1995 m. Kristupo vasaros festivalis trunka du vasaros mėnesius (liepą-rugpjūtį). Jo metu klausytojams pristatomi originalūs renginiai, vykstantys skirtingose Vilniaus erdvėse ir Lietuvos regionuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?