Spektaklis apie priklausomybių paliestų gyvenimų lūžius „Detoksikacija“ atvyksta į Panevėžį

„Darbas šiame spektaklyje man suteikė galimybę sugrįžti į savo praeitį, ne pačius maloniausius išgyvenimus, kuriuos buvau nustūmęs į šalį, leido susidurti ir iš naujo paanalizuoti savo paties jausmus“, – mintimis apie vaidmenį spektaklyje „Detoksikacija“ dalinasi aktorius Andrius Bialobžeskis.

Spektaklyje „Detoksikacija“ vaidina aktoriai A.Bialobžeskis, A.Ravdo, J.Nemanytė.<br> L.Varanausko nuotr.
Spektaklyje „Detoksikacija“ vaidina aktoriai A.Bialobžeskis, A.Ravdo, J.Nemanytė.<br> L.Varanausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 1:04 PM

Pagal Birutės Kapustinskaitės pjesę Dariaus Gumausko režisuotas spektaklis jau gegužės 10 d. bus rodomas Panevėžio teatre „Menas“.

„Detoksikacijoje“ paliesta itin opi visuomenės tema – disfunkcinių, priklausomybių kamuojamų šeimų santykiai. Spektaklio herojai leisis į atvirą ir dažnai nepatogų dialogą, ieškos būdų, kaip atitrūkti nuo traumuojančios, gyvenimą kartinančios patirties.

Komiškos dramos veiksmas vyksta ligoninės laukiamajame, kur susitinka tėvas Vytas (vaidmenį atlieka aktorius A.Bialobžeskis) ir jo dukra Marija (Agnieška Ravdo). Penkerius metus nesimatę Marijos mamos operacijos laukiantys šeimos nariai atveria senas širdies žaizdas, tarp jų netikėtai ima megztis iš dalies nauji santykiai.

Tėvo ir dukros ryšių virsmą iš šalies stebi naktinėje pamainoje dirbanti jauna seselė (Justina Nemanytė). Ar Vytui ir Marijai pagaliau pavyks atrasti kompromisą?

Spektaklis sukurtas remiantis pačių aktorių asmenine patirtimi.

„Man tai – ir priklausomybė, ir santykiai su vaiku. Visi mes praėjome tą „smagų“ etapą. Spektaklyje mūsų istorijos nėra atpasakojamos tiesiogiai, jame matomi jų atspindžiai“, – atvirai kalbėjo A.Bialobžeskis.

Anot aktoriaus, šis spektaklis jam padėjo į savo praeitį pažvelgti kitomis akimis.

„Aš neužaugau disfunkcinėje šeimoje, tačiau mano gyvenimo kelias buvo gana chaotiškas. Darbas šiame spektaklyje man suteikė galimybę sugrįžti į savo praeitį, ne pačius maloniausius išgyvenimus, kuriuos buvau nustūmęs į šalį, leido susidurti ir iš naujo paanalizuoti savo paties jausmus.

Tai buvo labai neįprastas, bet išties svarbus procesas. Trumpai tariant, per spektaklio dialogus ir darbą jame aš tam tikra prasme išgryninau savo emocijas“, – pasakojo aktorius.

A.Bialobžeskio nuomone, vieno visiems tinkamo būdo išsivaduoti iš sudėtingos praeities ir išmokti gyventi visiškai kitokį, psichologiškai kur kas sveikesnį gyvenimą nėra. Kaip sakė aktorius, kiekvienas pasveikti norintis žmogus turi atrasti savo kelią.

„Priklausomybių gydymas ir sveikimo nuo jų procesas yra labai individualus. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus – to, kaip jis suvokia savo priklausomybę ir tikslą.

Vienam tikslu tampa šeima, kitam – įvairūs sporto laimėjimai. Apskritai yra labai svarbu turėti asmeninį tikslą. Priklausomybės yra amžinos, jos pasitraukia ir vėl sugrįžta. Tai – kiekvieno žmogaus asmeninė kova.

Tiesa, spektaklyje atskleidžiama ir kita priklausomybės pusė, vaizduojamos suaugusių alkoholikų vaikų problemos“, – kalbėjo aktorius.

A.Bialobžeskis kviečia kiekvieną apsilankyti spektaklyje „Detoksikacija. Nors ant scenos bus gvildenama emociškai jautri, komplikuotų tėvo ir dukters santykių tema, daug dėmesio bus skiriama ir tarpusavio atleidimo procesui.

„Spektaklyje įtampa tarsi lieka veikėjų užnugaryje, čia itin svarbus tampa mokėjimas atsiprašyti.

Stengėmės, kad spektaklis nebūtų sudėtingas ir įtemptas. Kad ir kaip būtų, disfunkcinių šeimų santykiai visuomenėje vis dar yra dažna problema, tad spektaklyje daug žmonių galės atpažinti save. Tikiuosi, jog spektaklis išprovokuos tolesnį dialogą šeimose. Bent jau norėčiau, kad taip būtų“, – šyptelėjo tėvo vaidmenį atliekantis aktorius.

Spektaklio kūrybinėje komandoje – dramaturgė B.Kapustinskaitė, režisierius D.Gumauskas, aktoriai A.Bialobžeskis, A.Ravdo, J.Nemanytė, kostiumų dovilė Dovilė Gudačiauskaitė, kompozitorė Agnė Matulevičiūtė, šviesų dailininkas Julius Kuršis ir scenografė Simona Davlidovičiūtė.

Detoksikacija“ žiūrovų lauks gegužės 10 d. 18 val. Panevėžio teatre „Menas“ (Vasario 16-osios g. 19, Panevėžys). Bilietus platina bilietai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.