„Organum“ koncertų salė kviečia vasarą pasitikti su muzika

Artėjant koncertų sezono pabaigai, fortepijono ir kamerinės muzikos mylėtojai itin laukiami „Organum“ koncertų salėje Vilniuje. Šįkart scenoje pasirodys jaunosios kartos menininkai bei publikos ir profesionalų pripažinimą pelnę grandai.

„Organum“ salėje koncertų sezoną baigs (iš dešinės) pianistės A.Geniušienė, N.Valuntonytė, dainininkas R.Kudriašovas.
„Organum“ salėje koncertų sezoną baigs (iš dešinės) pianistės A.Geniušienė, N.Valuntonytė, dainininkas R.Kudriašovas.
Pianistas A.Paley užbaigs „Brahmso vakarų“ ciklą.
Pianistas A.Paley užbaigs „Brahmso vakarų“ ciklą.
Baritonas R.Kudriašovas atliks J.Brahmso dainų ciklą „Gražioji Magelonė“.<br>M.Golubickaitės nuotr.
Baritonas R.Kudriašovas atliks J.Brahmso dainų ciklą „Gražioji Magelonė“.<br>M.Golubickaitės nuotr.
Pianistė N.Valuntonytė surengs koncertą-performansą „Laukimas“.
Pianistė N.Valuntonytė surengs koncertą-performansą „Laukimas“.
Pianistė A.Geniušienė pristatys įspūdingos apimties fortepijono rečitalį „Danza sacra“.<br> I.Poliarnajos nuotr.
Pianistė A.Geniušienė pristatys įspūdingos apimties fortepijono rečitalį „Danza sacra“.<br> I.Poliarnajos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lukrecija Stonkutė

2022-05-13 11:56, atnaujinta 2022-05-13 14:24

Kaip visada, repertuare – fortepijono klasikos rečitaliai, trio ansamblių vakarai, o Tarptautinę vaikų gynimo dieną – Lietuvos ir Ukrainos vaikų bendras koncertas.

Gegužės 23 d. – finalinis ciklo „Brahmso vakarai“ koncertas, užbaigiantis didžiojo vokiečių romantiko Johanneso Brahmso (1833–1897) kamerinės instrumentinės ir vokalinės kūrybos atodangas.

Šio meninio projekto sumanytojas Alexanderis Paley jį įgyvendina drauge su skirtingų kartų ir specialybių Lietuvos menininkais.

„Lied“ – dainų ciklas „Gražioji Magelonė“ – tai vienintelis šio žanro veikalas J.Brahmso kūrybos kloduose, dar vadinamas „vienintele Brahmso opera“. Kompoziciją sudaro 15 romansų, kurio literatūrinį tekstą 1797 m. sukūrė vokiečių rašytojas, poetas ir vertėjas Ludwigas Tieckas pagal XV amžiaus prancūzų riterių romaną.

Istorijoje pasakojama kaip Neapolio karaliaus dukra Magelonė pamilsta Provanso riterį grafą Peterį. Jaunoji mergina yra pažadėta kitam, tad judviejų meilei lemta patirti pabėgimą, turkų sultono nelaisvę ir daugelį metų atskirties.

Šis koncertas – tai galimybė išgirsti ne tik nuostabaus grožio J.Brahmso muziką, bet ir susipažinti su L.Tiecko tekstais, galbūt net įtraukti juos į savo asmeninę biblioteką. Kūrinį atliks baritonas Romanas Kudriašovas ir pianistas A.Paley. Poetinį tekstą skaitys teatro ir kino aktorė Žygimantė Elena Jakštaitė.

Gegužės 24 d. pianistė Ana Geniušienė pristatys įspūdingos apimties fortepijono rečitalį „Danza sacra“ (liet. „Šventasis šokis“). Pirmojoje koncerto dalyje pianistė atliks Ludwigo van Beethoveno 7 bagateles.

„Bagatelės – geriausia, ką esu sukūręs“, – rašė klasikas, kurio simfonijomis ir sonatomis pasaulis žavisi štai jau 200 metų.

Jo replika neabejotinai žadina smalsumą išgirsti bagateles, o tai, išvertus iš italų kalbos, reikštų... niekučius!

A.Geniušienė taip pat paskambins Ferenco Liszto parafrazę, sukurtą 1897 m., kai kompozitorius išvydo Giuseppe Verdi operą „Aida“. F.Lisztas panaudojo didingos operos 1-ojo veiksmo mistišką šokį šventykloje „Danza sacra“ bei Aidos ir Radameso 4-ojo veiksmo finalo dueto temą. Taip G.Verdi operos melodijos nuvilnijo garsiausiose pasaulio koncertų salėse.

Vengrų kūrėjo Bélos Bartóko Sonatoje archajiškos dermės pulsuoja sudėtingomis ritminėmis figūromis, kuriančiomis gaivališkos prigimties ritualą, savotišką danza sacra. Suvaldyti šios sonatos energijas pajėgūs tik stipriausieji.

Antrojoje koncerto dalyje pianistė atliks romantiškas, sykiu ir dramatiškas J.Brahmso 4 balades. Jas kompozitorius kūrė apimtas meilės žymiai pianistei ir kompozitorei Clarai Schumann.

„Negaliu nieko kito, tik galvoti apie tave... Ką man padarei? Panaikink tą užkeikimą, kuriuo užbūrei mane“, – rašė jis laiške 1855 m.

Rečitalį A.Geniušienė užbaigs Sergejaus Prokofjevo Aštuntąja sonata. Tai paskutinė ir didžiausia iš trijų kompozitoriaus Karo sonatų, sukurta 1944 m., vykstant lemiamiems Antrojo pasaulinio karo mūšiams.

Niekas taip neatskleidė karo siaubo ir brutalumo kaip S.Prokofjevas, ir nei Stalino pasisavinta pergalė, nei suteikta jo vardo premija negali uždaryti Karo sonatų Rusijos kultūros rezervate – jos priklauso pasaulio muzikos paveldui.

Birželio 9 d. Neringos Valuntonytės koncerte-performanse „Laukimas“ skambės Claude'o Debussy, Carlo Vine'o ir Cesaro Francko kūriniai, sykiu derinami su tam tikra scenografija ir instaliacijomis.

Pasak atlikėjos, didžiausias dėmesys bus skiriamas laukimo būsenos refleksijai: kaip su ja gyvename, kaip prisitaikome, kaip ji kinta kartu su mūsų lūkesčiais.

Studijavusi Vokietijoje, o dabar LMTA doktorantūroje N.Valuntonytė apibūdinama kaip savimi pasitikinti ir veržli atlikėja. Pianistė daug  dėmesio skiria savo konceptualiems koncertams ir moderniosios muzikos sklaidai. Jos mokslinių interesų centre – jauno menininko karjeros kūrimas krizių apimtame pasaulyje.

Gegužės 30-ąją smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir pianistas Lukas Geniušas susiburs į bendrą Žvaigždžių trio koncertą. Šie muzikai yra puikūs savo instrumentų solistai, ryškūs muzikinės kultūros atstovai Lietuvoje ir pasaulyje.

Intensyvus koncertuojančių atlikėjų gyvenimas leido jiems sukaupti daug vertingos patirties ir kameriniuose ansambliose. Ansamblis debiutavo 2021 m. Kintų muzikos festivalyje, o šiuo metu savo muzikinę draugystę tęsia ruošdamiesi koncertui „Organum“ salėje.

Žvaigždžių trio atliks vieną paskutinių kompozitoriaus Franzo Schuberto kūrinių – Fortepijoninį trio Nr. 2 Es-dur bei žydų kilmės lenkų kompozitoriaus Mieczysławo Weinbergo Fortepijoninį trio, op. 24, sukurtą per Antrąjį pasaulinį karą, kai M.Weinbergo tėvai ir sesuo buvo žiauriai nužudyti Varšuvos gete.

Birželio 1-ąją švenčiama Tarptautinė vaikų gynimo dieną. Lietuva priėmė per 1500 moksleivių iš Ukrainos, pasitraukusių dėl Rusijos pradėto karo. Jie tęsia mokslus bendrojo lavinimo ir muzikos mokyklose.

Bendrame Lietuvos ir Ukrainos vaikų koncerte pasirodys Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos choras „Viva voce“, jaunosios dainininkės iš Lietuvos ir Ukrainos – Aurelija Blažytė, Katerina Klymenko, pianistės Kaja ir Klėja Kašubaitės.

„Organum“ salėje veiks Ukrainos veikų piešinių paroda, Jonavos MIKS vaikų mados studija pristatys kolekciją „Ukrainos įkvėpti“. Per koncertą surinktos lėšos bus skiriamos fondui „Gelbėkit vaikus“, remiančiam Ukrainos šeimas Lietuvoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.