Festivalis „Užutrakio vakarai“: tarpkultūrinė misija per muziką įtrauks ir Ukrainą

Vienas iš Trakus bei Lietuvą reprezentuojančių renginių, puoselėjantis muzikos meną ir kultūros paveldo vertybes – tarptautinis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“ – liepos 10 dieną pradeda jau aštuonioliktąją muzikinę Užutrakio vasarą.

Valstybinis choras „Vilnius“.
Valstybinis choras „Vilnius“.
Orkestras „Baltic Neopolis“.
Orkestras „Baltic Neopolis“.
„Užutrakio vakarai“ neatsiejami nuo Lietuvos kamerinio orkestro.<br>Dmitrijaus Matvejevo nuotr.
„Užutrakio vakarai“ neatsiejami nuo Lietuvos kamerinio orkestro.<br>Dmitrijaus Matvejevo nuotr.
Smuikininke iš Vokietijos Liv Migdal.
Smuikininke iš Vokietijos Liv Migdal.
Festivalyje pirmąkart gros Kauno miesto simfoninis orkestras.
Festivalyje pirmąkart gros Kauno miesto simfoninis orkestras.
Originalią programą išgirs Birštono gyventojai ir svečiai, kur jiems koncertuos „Jazzy flute“.
Originalią programą išgirs Birštono gyventojai ir svečiai, kur jiems koncertuos „Jazzy flute“.
Emilia Goch Salvador.
Emilia Goch Salvador.
Daugiau nuotraukų (20)

Lrytas.lt

2022-07-08 10:05, atnaujinta 2022-07-12 10:10

Tarpkultūrinė bendrystė sujungia

Šįmetis festivalis akcentuoja tarptautinę ir tarpkultūrinę bendrystę, primindamas, kad kultūra vienija įvairių šalių bendruomenes ir joms siunčia šią gerąją žinią.

Festivalis atsiliepia į karo Ukrainoje atgarsius ir meno, muzikos kalba skelbia palaikymą, vienybę, suburdamas atlikėjus iš tas pačias vertybes puoselėjančių Europos šalių.

Ši idėja atsispindi ir pradžios koncerte, kuriame muzikuos Lenkijos atlikėjai, ir įpusėjus festivaliui, kai gėrėsimės Vokietijos muzikos meno atstovais, ir finale, kuriame gros Ukrainos muzikantai.

Šįmetis festivalis pažymi ir jubiliejinį Trakų 700-ąjį gimtadienį, o vienas iš koncertų bus skirtas Lietuvos karaimų metams, kurie neatsiejami nuo Trakų.

Prieš 625 metus Vytautas Didysis karaimus atkėlė iš Krymo ir įkurdino Trakuose, kur jie tebegyvena lig šiol. Tolimas, bet siejantis motyvas ir su dabarties Ukrainos valstybe. Karaimai, kilę iš Krymo, tebegyvena ir Kijive, Lucke, kitose šios šalies vietose.

Koncertai pasklis po įvairias erdves

Viename įspūdingiausių Lietuvos istorinių dvarų koncertai vyks kiekvieną savaitgalį įvairiose dvaro sodybos erdvėse – pernai pradėjusioje veikti modernioje Europos salėje, kurią ypač pamėgo publika, neprilygstamoje terasoje su vaizdu į Trakų Salos pilį, elegantiškoje dvaro rūmų Baltojoje salėje, Trakų bazilikoje.

Festivalio koncertai vyks ir Paluknio bažnyčioje bei Birštono kurhauze. Šie koncertai ir koncertas Trakų bazilikoje – nemokami.

Festivalyje skambės įvairių žanrų muzika – nuo orkestrinės, kamerinės muzikos kūrinių iki džiazo, afrolatino ritmų.

Kaip ir kasmet, festivalio scenoje pasirodys žymiausi Lietuvos atlikėjai ir svečiai iš užsienio.

Baigiamasis koncertas rugpjūčio 21 dieną bus skirtas kovojančiai Ukrainai, kuriame pasirodys šios šalies muzikantai su kolegomis iš Lietuvos ir specialiai atvyksiančiais iš Didžiosios Britanijos atlikėjais.

Laukia žėrintis atlikimas

Festivalį šį sekmadienį, liepos 10 dieną, pradeda svečiai iš Lenkijos, Ščecino miesto. Europos salėje koncertuoja orkestras „Baltic Neopolis“, meno vadovas Vasko Vassilev, vadovė Emilia Goch Salvador.

Pasak muzikos kritikų, kolektyve groja geriausi Lenkijos instrumentinės muzikos atlikėjai, dalyvaujantys nacionaliniuose ir tarptautiniuose muzikiniuose projektuose. Įvertintas Lenkijoje, Europoje ir pasaulyje, orkestras nuolat ieško naujų muzikinių idėjų, bendradarbiauja su garsiais kompozitoriais ir menininkais.

Interpretacijos gylis, atida kiekvienai detalei bei žėrintis atlikimas – toks, anot kritikų, „Baltic Neopolis“ orkestro braižas. Orkestras koncertuoja per partnerystę su Lenkų institutu Vilniuje ir Lenkijos kultūros ministerija.

Nauji veidai ir pasirodymai

Kaip ir kasmet, „Užutrakio vakarai“ neatsiejami nuo Lietuvos kamerinio orkestro, kuris šį sezoną gros su žinoma smuikininke iš Vokietijos Liv Migdal, diriguos visada laukiamas ir publikos mylimas dirigentas Vilmantas Kaliūnas iš Hamburgo.

Su Lietuvos kameriniu orkestru viešnia iš Vokietijos grieš pirmą kartą.

Šis koncertas skiriamas Lietuvos karaimų metams.

Laukia daugiau malonių naujų pažinčių.

Festivalyje pirmąkart gros Kauno miesto simfoninis orkestras, kuriam taip pat diriguos V. Kaliūnas.

Orkestro programa pakvies pasinerti į filmų pasaulį, kurioje skambės populiariausių filmų muzika. Tarp festivalio debiutų ir Trakų bazilikoje koncertuosiantis valstybinis choras „Vilnius“, ypač daug dėmesio skiriantis šiuolakinių lietuvių kompozitorių kūriniams, nors nepamiršta ir klasikos.

Kamerinius koncertus surengs pripažinti ir žinovų vertinami atlikėjai. Užutrakio dvaro rūmų Baltojoje salėje skambės baritono Romano Kudriašovo ir panistės Giedrė Muralytės atliekama muzika, į kamerinės muzikos vakarą kvies tarptautinės sudėties „Xylos trio“.

Festivalio muzika – ant ratų

Jau įprasta, kad festivalis „Užutrakio vakarai“ populiarina muziką ir tolimesniuose miestuose bei miesteliuose.

Originalią programą išgirs Birštono gyventojai ir svečiai, kur jiems koncertuos „Jazzy flute“.

Tai profesionalių muzikantų atliekamos džiazo kompozicijos, kur apsijungia akademinės klasikos ir klasikinio džiazo žanrai. Vasariškai šilta ir solidžiai laisva programa tinka visiems muzikos mylėtojams.

Trakų rajono Paluknio kaimo bažnyčioje nuskambės bažnytinės muzikos valanda, kurią dovanos sopranas Julija Stupnianek-Kalėdienė, fleitininkas Vytenis Gurstis, vargonuos G. Muralytė.

Margaspalvę vasaros spalvų paletę su brazilų, afrolatino melodijomis pažers „Ayom sextet“, kurio visi muzikantai yra iš skirtingų šalių: Brazilijos, Italijos, Portugalijos, Angolos. Brazilė dainininkė ir perkusininkė Jabu Morales, anot kritikų, uždegs kaip tropinė saulė, prasiskverbianti pro pilkus debesis.

Baigiamajame festivalio koncerte, skirtame Ukrainai palaikyti, gros žinomas šios šalies saksofonininkas Andrej Chmut su grupe, jam talkins muzikantai iš Didžiosios Britanijos ir Lietuvos.

Šis koncertas primins, kad tarpkultūrinė bendrystė yra galinga jėga palaikyti solidarumą, demokratiją tarp žmonių ir šalių.

Rūmų istorija – su praeitimi ir dabartimi

Tarpkultūrinėje festivalio sąveikoje pastebėtinas ir primirštas istorinis kontekstas. Užutrakio dvaras priklausė grafui Juozapui Tiškevičiui, kurio giminė kildinama iš Kyjivo didikų. Tai, kas tolima, priartėja šiandien. Kelis šimtmečius Tiškevičiai valdė žymius dvarus Lietuvoje, Lenkijoje, Ukrainoje.

Grafo J.Tiškevičiaus laikais Užutrakio dvaro rūmuose nuolat skambėjo muzika, tad prikeliant naujam gyvenimui sovietmečiu nugyventą dvarą, buvo pasitelkta ir muzikos meno galia.

Muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“ buvo sumanytas ir kaip paveldo atkūrimo akcija, būdas atkreipti dėmesį į vertybes.

Per šį laiką atgimė Užutrakio dvaro sodyba, išaugo ir festivalis, kuris šiemet primena istorines ištakas bei jas aktualizuoja, iškelia svarbias tarptautines kultūros sąsajas, kurios suskamba naujai.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Trakų rajono savivaldybė, globoja Seimo narė Edita Rudelienė. Festivalio partneris – Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.

Išsamiau apie festivalį www.uzutrakio vakarai.lt

Nuotraukose: Užutrakio dvaro sodyboje prasideda XVIII tarptautinis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“, kuriame pasirodys žymiausi Lietuvos muzikos atlikėjai ir svečiai iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.