Pusę šimtmečio remonto nemačiusiai mokyklai jo dar teks palaukti

Šią vasarą Vilniuje bus rekonstruotos ir modernizuotos 26 ugdymo įstaigos, dar 12 bus atliekami remonto darbai. Iš viso šiemet mokyklų ir lopšelių-darželių atnaujinimui skirta 52,2 mln. litų. Bet ne visos apgailėtinos būklės sostinės mokyklos sulauks esminio remonto. Pavyzdžiui, į Vilniaus gimnastikos mokyklą statybininkai nebuvo įžengę nuo 1963 metų. Šių metų gegužę čia įvyko nelaimė, susižalojo vaikas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-08-03 18:26, atnaujinta 2018-03-17 14:53

Šių metų gegužę Vilniaus gimnastikos mokykloje 7 metų berniukas, atlikdamas pratimą, trenkėsi į veidrodį, šukės supjaustė rankas.

Tuo metu, kai vaikas trenerio paliepimu darė kūlvirstį, jis atsitrenkė į veidrodį. Pažirusios šukės krito ant vaiko, perpjautos abi rankos ties pažastimis.

Berniukas buvo skubiai nugabentas į Santariškių klinikas, žaizdas medikai siuvo beveik valandą. Vienos žaizdos ilgis – 8 cm, gylis – 2 cm.

Berniuko motina teigė, kad nelaimė įvyko todėl, jog mokykla yra avarinės būklės, tik stuktelėjus vaikui į sieną, veidrodis nukrito ir sudužo.

Mokyklos direktorius Raimundas Gedgaudas pripažino, kad mokyklai būtinai reikia remonto, Vilniaus savivaldybė yra parengusi rekonstrukcijos planą, bet jis dar – valdininkų stalčiuje.

Vėliau dėl berniuko sužalojimo kaltę bandyta suversti treneriui, kad šis užsiėmimą vedė ne gimnastikos, o kūlvirsčiams nepritaikytoje salėje. Bet ir gimnastikos mokyklos pedagogai, ir vaikų tėvai įsitikinę, kad remonto nereikėtų ilgai atidėti, nes sportuoti sąlygos čia kasmet blogėja.

Direktorius teigė, kad, jo žiniomis, kapitalinio remonto mokykla nebuvo sulaukusi nuo pat jos pastatymo 1963 metais. Taigi, rimta statybininkų brigada nesilankė šioje ugdymo įstaigoje nuo tų laikų, kai Sovietų Sąjungą valdė Nikita Chruščiovas, kurio vardas siejamas su sparčių, bet ypač nekokybiškų statybų („chruščiovkų“) laikotarpiu.

Vilniaus miesto savivaldybės skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Savickienė portalui lrytas.lt sakė, kad rengiamas mokyklos esminio remonto projektas: už ES lėšas bus įrengtos sporto salės pagal europinius reikalavimus, bus iškeldinta suaugusiųjų mokykla, pastatytas priestatas. Bet kada prasidės apšiurusio pastato darbai, direktorius R. Gedgaudas dar nežino.

Labiau pasisekė kitai sovietmečio statybų broko aukai – Vilniaus vaikų lopšeliui-darželiui „Krivūlė“ Lydos gatvėje. Į atnaujintą darželį, pastatytą 1982 m. ant upelio vagos, vaikai sugužės jau rugsėjį.

Mūsų darželį verkiant reikėjo remontuoti, jis pastatytas ant požeminio upelio. Pastatą po pamatais dešimtmečiais graužė vanduo, jis galėjo įgriūti“, – sakė darželio vedėja Aušra Rimkutė.

Remontuojant ir renovuojant įstaigas prioritetas teikiamas toms mokykloms, kurios yra seniausios ir kurioms labiausiai reikia remonto.

Vieni didžiausių projektų – modernizuojamas sutrikusio intelekto vaikų darželis „Čiauškutis“ įsteigiant dienos centrą, šio projekto bendra vertė siekia 4,4 mln. Lt, taip pat baigiami darbai modernizuojant neįgaliųjų vaikų ugdymo centro „Viltis“, projekto vertė - 5,4 mln. Lt.

Keturios mokyklos - Naujininkų, Taikos, Žygimanto Augusto ir katalikiškoji mokykla „Versmė“ - dalyvauja naujoje Klimato kaitos specialiojoje programoje. Birželį jų modernizavimui skirta beveik 11 mln. Lt

Vienuolikoje mokyklų šiemet vykdomi baigiamieji remonto darbai, baigiant įgyvendinti jų rekonstrukciją pagal energijos efektyvumo didinimo projektus.

Darbai vyksta pagal numatytą grafiką, didžioji dalis darbų bus atlikta iki mokslo metų pradžios. Rugsėjui galėtų likti tik tie darbai, kurie netrukdys ugdymo procesui, pavyzdžiui, išorės darbai, jie galėtų būti tęsiami mokslo metų pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.