Kalinėms – vampyrų istorijos, kaliniams – Haris Poteris

Panevėžio pataisos namuose kalinčios moterys labiausiai mėgsta skaityti apie vampyrų gyvenimą, o Alytaus pataisos namuose bausmę atliekantys nuteistieji kalėjimo bibliotekoje dažniausiai ieško Hario Poterio nuotykių.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

2012-09-05 11:16, atnaujinta 2018-03-16 22:59

Įkalinimo įstaigose esančios bibliotekos – viena iš labiausiai nuteistųjų lankomų vietų, o knygos – vienas iš pagrindinių laisvalaikio leidimo būdų.

Sakoma, kad atsidūrę kalėjimuose knygas skaityti pradeda net ir tie, kurie laisvėje į jas nepažvelgdavo.

Pamėgo paauglių literatūrą

Kaip lrytas.lt sakė Panevėžio pataisos namų direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė, nuteistosios dažniausiai renkasi grožinę literatūrą.

Prie Stephenie Meyer sagos „Užtemimas“, „Saulėlydis“, „Jaunatis“ ir „Brėkštanti aušra“ susidaro eilė. Moterys laukia, kada šias knygas galės pasiimti. Nors tai – literatūra paaugliams, tačiau, pasak R. Stankuvienės, pataisos namuose kalinčios moterys istorijas apie vampyrų meilę itin pamėgusios.

„Moterys taip pat domisi psichologine literatūra. Populiarios psichologinės knygos „Didžioji antistreso knyga“, „Gyvenimo pamokos“, „Kai sudūžta meilė“. Populiarūs ir meilės romanai, detektyvai“, - sakė R. Stankuvienė.

Iš viso Panevėžio pataisos namų bibliotekoje yra daugiau negu 10 tūkst. knygų. Dažnai įstaiga jas gauna kaip labdarą.

Baudžiamasis kodeksas – nepopuliarus

Nors kartais sakoma, kad populiariausia nuteistųjų knyga yra Baudžiamasis kodeksas, tačiau Alytaus pataisos namų administracija, išanalizavusi skaitymo įpročius, tai neigia.

„Bibliotekoje yra keturi egzemplioriai Baudžiamojo kodekso, taip pat visi kiti Lietuvos Respublikos kodeksai. Bet tai nėra skaitoma literatūra. Baudžiamąjį kodeksą nuteistieji ir taip gerai žino“, - juokavo pareigūnai.

Alytaus pataisos namuose populiariausios knygos apie Harį Poterį, taip pat apie tamsiąją gyvenimo pusę populiariuoju stiliumi rašančio Edmundo Malūno romanai. Kaliniai mėgsta detektyvinius romanus, o prie kai kurių psichologinių knygų nusidriekia norinčiųjų perskaityti eilė.

Nuteistieji taip pat domisi psichologine literatūra, o iš viso Alytaus pataisos namų bibliotekoje yra per 22 tūkst. knygų.

„Dažniausiai knygas mums kaip labdarą skiria spaustuvės, knygynai, pavieniai asmenys. Kartais nebereikalingas knygas perduoda kitos viešosios bibliotekos. Atskiras finansavimas knygoms nėra skiriamas“, - sakė pareigūnai.

Alytaus pataisos namai perka tik teisinę literatūrą – įvairius kodeksus, žodynus, kai kurias kitas specifines knygas.

Nors nuteistieji, kurie skaito dažnai ir daug, knygas saugo, tačiau pasitaiko ir kitokių atvejų. Kai kurie kaliniai, naudodami knygas, pasidaro slėptuves draudžiamiems dalykams.

Daugiausia – grožinė literatūra

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 1-osios ir 2-osios valdybų bibliotekose yra 27981 knyga, iš jų - 26424 – grožinės literatūros.

Nauji leidiniai įstaigoje taip pat gaunami dažniausiai kaip parama. Nuteistieji skaito grožinę literatūrą, populiariausi - detektyvai, psichologija, istoriniai romanai.

Anot pareigūnų, baudžiamasis kodeksas taip pat nėra labiausiai skaitomų sąrašuose. Jo prireikia, kada yra skundžiamas nuosprendis ir reikia patikslinti straipsnį, už kurį asmuo nuteistas.

„Nuteistiesiems nuolat trūksta naujausių ir populiariausių romanų arba dokumentinių aprašymų, susijusių su įvykiais Lietuvoje, labai trūksta Baudžiamojo kodekso, Administracinių teisių pažeidimo kodekso, Civilinio ir Civilinio proceso kodeksų, Konstitucijos komentarų“, - sakė pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.