Neringoje vėl laukiama buldozerio nelegaliems statiniams griauti

Neringoje ir toliau nesėkmingai kovojama su nelegalių statinių valdytojais. Klaipėdos apylinkės teismas antradienį įpareigojo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkciją nugriauti jai priklausančio pastato pašonėje išdygusią verandą. Tą pačią dieną teismas ėmėsi spręsti parko direkcijos ginčą su vietos medžiotojais, kurių reikalaujama nugriauti dar sovietmečiu, kaip teigiama, šviesios atminties prezidentui Algirdui Brazauskui ant Parnidžio kopos greta saulės laikrodžio pastatytą apžvalgos bokštelį.

UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje aršiai kovojama dėl galimybės įteisinti nelegalius statinius.<br>E. Petkutė
UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje aršiai kovojama dėl galimybės įteisinti nelegalius statinius.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 18, 2012, 5:16 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:15 PM

Itin patogioje vietoje esančiu bokšteliu naudojasi Kuršių nerijos nacionalinio parko medžiotojų klubas “Girinis”. Bokštelis tapo dar vienu nelegaliu statiniu pernai patvirtinus naująjį parko zonų ribų planą, pagal kurį miško dalis pateko į Grobšto gamtos rezervato teritoriją. Čia intensyvi ūkinė veikla, taip pat ir medžioklė, draudžiama.

„Paprašėme medžiotojų apleisti šį bokštelį, paskui kreipėmės raštu, laukėme pusmetį. Galiausiai pamatėme, kad jie reikalavimo nevykdo, tad buvo įpareigoti sumokėti baudą, tačiau ją bando ginčyti teisme. Mes laikomės pozicijos, kad esame teisūs, dabar tegu sprendžia teismas“, - kalbėjo Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorius Tomas Tukačiauskas.

Jis neabejojo, jog su medžiotojais teisme teks susiremti dar ne kartą. Pasak T. Tukačiausko, klubui priklauso dar vienas apžvalgos bokštelis, stovintis pačiame Nidos centre, greta pažintinių takų, kuriais vaikštinėja parko lankytojai. „Mūsų įsitikinimu, šioje rekreacinėje zonoje taip pat neturi būti vykdoma tokia veikla. Juk poilsiautojai gali girdėti vos už pusšimčio metrų aidinčius šūvius. Prašėme perkelti bokštelį į atokesnę vietą, tačiau teigiamo atsakymo taip pat nesulaukėme“, - apgailestavo parko direkcijos vadovas.

Pirmadienį Klaipėdos apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo pačią parko direkciją įpareigojo nugriauti nelegalų statinį – medinę verandą prie pirties Gintaro įlankos gatvėje 9, Juodkrantėje. Pirtį dar 2000 metais įstaiga išnuomojo vienam savo darbuotojų. 2010-ųjų gruodį Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistai aptiko senajam pastatui nepriklausantį statinį, išdygusį be leidimo. Nors nuomininkas tvirtino verandą statęs su žodiniu parko direkcijos vadovo pritarimu, to įrodyti nepavyko. 3 m ilgio, 2,5 m pločio ir tokio paties aukščio medinė veranda su langais turi būti nugriauta per dvejus metus – taip nusprendė teismas. Nors parko direkcija prašė teismo statinį savo lėšomis nugriauti jo statytoją, teismas šią prievolę paliko pastato savininkei. T. Tukačiauskas teigė, jog sprendimas nebus skundžiamas ir direkcija nugriaus pastatą.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija nesulaukia, kada bus pradėti griauti viešbučių ir restoranų pastatai Juodkrantėje ir Preiloje, dėl kurių aiškiai pasisakė ir Vyriausybė. Birželio 6 dieną Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį, iš galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje numatoma nugriauti penkis. Kitus statinius siūloma tobulinti.

„Man keista, kad jau tiek laiko įšalę ir mes negalime pajudėti iš vietos, nors teismų sprendimai savininkams nepalankūs, politiniai sprendimai taip pat. Teisingumas turi būti įvykdytas“, - įsitikinęs T. Tukačiauskas.

Premjero potvarkiu sudaryta darbo grupė rengia siūlymus, kaip valstybė turėtų atsiskaityti su savininkais, kurių pastatus numatoma griauti Kuršių nerijoje. Aplinkos ministerijos kanclerio Roberto Klovo vadovaujama darbo grupė išvadas Ministro Pirmininko tarnybai turi pateikti iki rugsėjo 28 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.