Iš pašalpų gyvenanti daugiavaikė latvė šokdina britų pareigūnus

Iš Latvijos į Didžiąją Britaniją atvykusi vieniša daugiavaikė Linda Kozlovska stato britų pareigūnus ant ausų, reikalaudama vis didesnių privilegijų ir tuo netgi užsitraukdama kaimynų pyktį. 31 metų dešimt vaikų auginanti moteris gyvena Bostone, Linkolnšyre, valstybės skirtame 3 miegamųjų name, užkurį moka simbolinę 100 svarų nuomą per savaitę, ir kasmet gauna 34 tūkst. svarų pašalpų. Kaimynams, pavydžiai stebėjusiems iš pašalpų gyvenančios daugiavaikės emigrantės gyvenimą, trūko kantrybė, kai ši pradėjo reikalauti didesnio namo, rašo „Daily Mail“.

L. Kozlovska į Didžiąją Britaniją atvyko 2008 m. su trimis vaikais ir įsikėlė į savivaldybės skirtą trijų miegamųjų namą.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
L. Kozlovska į Didžiąją Britaniją atvyko 2008 m. su trimis vaikais ir įsikėlė į savivaldybės skirtą trijų miegamųjų namą.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2012, 6:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:36 PM

Moteris skundžiasi, kad jos vaikai priversti dalintis miegamaisiais, kai kurie priversti miegoti svetainėje ant čiužinių.

L. Kozlovska į Didžiąją Britaniją atvyko 2008 m. su trimis vaikais ir įsikėlė į savivaldybės skirtą trijų miegamųjų namą. Bet per ketverius metus moteris spėjo susilaukti dar trijų vaikų, taip pat dar keturi jos vaikai atvyko pas ją iš Latvijos.

„Su manimi gyvena dešimt mano vaikų, - sako ji. - Aš vienintelė esu suaugusioji. Esu įtraukta į savivaldybės sąrašą, bet mes vis dar tebegyvename čia“.

„Jiems nepakanka šito namo. Aš noriu didesnio namo. Man čia nepatinka. Kai mes čia įsikraustėme, čia buvo blakių“.

Latvės kaimynai, girdėdami tokius pareiškimus, piktinasi. Pasak jų, name su terasa vienu metu gyveno net 18 žmonių, kurie lauke kėlė netvarką.

Pasak vieno iš kaimynų, daugiavaikės namas dažnai būna pirmoji apsistojimo vieta latviams, atvykstantiems į Angliją.

„Tai neįtikėtina. Jeigu jie nori didesnio namo, tegul jį užsidirba, kaip ir visi kiti. Mokesčių mokėtojai neprivalo mokėti už didesnio namo sąskaitas“, - sakė kitas kaimynas.

Nepaisant kaimynų pykčio, savivaldybė linkusi daugiavaikės latvės reikalavimus patenkinti.

Laisvai samdoma valytoja dirbanti L. Kozlovska už namo Bostone nuomą moka tik 100 svarų per savaitę.

Ji reikalauja dirbančių asmenų mokesčių kreditų, vaiko mokesčių kreditų ir išmokų vaikams. Kas savaitę ji gauna 527 svarų vaiko ir dirbančių asmenų mokesčių kreditą bei127 svarų pašalpų vaikams. Iš viso per metus iš valstybės ji gauna 34 tūkst. svarų – tuo tarpu vidutinis atlyginimas neatskaičius mokesčių Didžiojoje Britanijoje yra tik kiek daugiau kaip 26 tūkst. svarų.

Ši suma gerokai didesnė už varganus 9,26 svaro už vaiką per mėnesį, kuriuos ji gautų gyvendama Latvijoje.

L. Kozlovska sakosi neturinti kito pasirinkimo, tik išsikelti iš namo, nes jos vaikai susigrūdę viduje, kai kurie turi miegoti ant čiužinių svetainėje.

„Aš atvykau gyventi į Angliją, nes mes esame iš Latvijos, kuri yra ES narė, ir aš galėjau čia atvažiuoti“, - aiškina ji ir sako bijanti, kad savivaldybė dabar ant jos supyks ir privers grįžti į Latviją.

Name ji gyvena su 16 m. Russandra, 13 m. Liene, 12 m. Julianu, 11 m. Sandija, 10 m. Marko, 8 m. Janiu, 7 m. Diana, 4 m. Rolandu ir trejų metukų dvyniais Edvardu ir Alanu.

Trys jauniausi vaikai gimė Didžiojoje Britanijoje, o kiti per pastaruosius ketverius metus atvyko iš Latvijos.

Latvė neatskleidžia, kiek vyrų yra jos vaikų tėvai. Vienas iš kaimynų sakė, kad vienu metu pas ją gyveno iki 18 žmonių.

„Būta skundų dėl šiukšlių, kurias jie mėtė lauke. Savivaldybė apie tai žino. Beveik visada tas namas būna pirmoji apsistojimo vieta žmonėms, atvykstantiems iš Latvijos, po to jie išvažiuoja“, - kalbėjo kaimynas.

Vienas statybininkas sakė: „Aš dažnai atlieku darbus tame name. Vaikų pilna visur. Su namu nėra nieko blogo. Bet nieko blogo nebuvo, ir kai ji įsikėlė“.

Bet savivaldybės atstovas Mike'as Gilbertas sakė suprantantis ir palaikantis daugiavaikės moters poreikius.

„Aš suprantu dešimties vaikų poreikius. Nėra idealu gyventi perpildytuose kambariuose. Bet suteikti gyvenamąjį plotą motinai su dešimtimi vaikų – didelis iššūkis daugelyje rajonų, jau nekalbant apie Bostoną, kur tokių būstų tikrai nėra lengva rasti“, - sakė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.