Pakaunėje jaunoji karta patriotizmo sėmėsi iš Maironio

Kauno rajono Raudondvario miestelyje šeštadienį nuvilnijo šventė, kurios metu buvo paminėtos dvi iškilmingos datos – Baltų vienybės diena ir lietuvių poezijos milžino, dvasininko, praėjusio šimtmečio pradžios laisvės šauklio Jono Mačiulio-Maironio 150-osios gimimo metinės.

Šeštadienio popietę Ringovės piliakalnį (Kauno r.) nušvietė baltų vienybės simbolis – ugnis.<br>T. Bauras
Šeštadienio popietę Ringovės piliakalnį (Kauno r.) nušvietė baltų vienybės simbolis – ugnis.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Sep 22, 2012, 11:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:32 PM

1236 metų rugsėjo 22-ąją įvyko vienas svarbiausių Lietuvos istorijoje Saulės mūšis. Susivienijusios baltų gentys tuomet sutriuškino Kalavijuočių ordiną ir neleido užkariauti savo žemių. 2000 metais Lietuvos ir Latvijos Seimai Saulės mūšio dieną paskelbė Baltų vienybės diena.

2012-ieji Lietuvoje paskelbti Maironio (1862-10-21 – 1932-06-28) metais, tad jo gimtadienis šįmet minimas įvairiose šalies vietovėse skirtingais laikotarpiais.

Restauruotos Raudondvario pilies parke šiandien šurmuliavo apie 1000 žmonių - Maironiečių draugijos nariai, moksleiviai, pedagogai, jaunimo organizacijų atstovai, atvykę iš visos Lietuvos kampelių.

Jaunųjų maironiečių rankose pleveno trispalvės, jie atsinešė ir gausią savo atributiką – ženkliukus, skareles, emblemas.

Į šventę atvažiavo ir europarlamentaro Vytauto Landsbergio žmona Gražina Ručytė-Landsbergienė. Ji atvyko kartu su V.Landsbergio fondo remiamų Vilniaus krašto lietuviškų mokyklų auklėtiniais.

„Baltų vienybės diena liudija, jog dvi iškilios tautos, lietuviai ir latviai jau daugelį amžių žengia drauge. Džiugu ir gera, kad šią dieną čia, atgimstančiame Raudondvaryje, minimos ir Maironio 150-osios gimimo metinės.

Maironis siejamas ir su Kauno rajonu. Iš tėviškės vykdamas į Kauną pro Vilkiją, Raudondvarį, jis matė nuostabią gamtą, kurią apdainavo savo kūryboje. Svarbu, kad jūs, maironiečiai, savo dvasios vedliu pasirinkote žmogų, kuris puoselėjo gimtojo krašto grožį, žadino patriotizmą ir perdavė visa tai mums“, - sveikindamas susirinkusius žmones, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas džiaugėsi, kad į renginį, skatinantį tautiškumą ir patriotizmą, atvyko tiek daug jaunimo.

Lietuvos maironiečių draugijos pirmininkas Eugenijus Urbonas prisiminė ne tik laisvei tautą kėlusį Maironį, bet ir keliomis dešimtimis anksčiau dėl jos kovojusį kunigą Antaną Mackevičių - vieną 1863 metų sukilimo prieš carinę Rusiją lyderių Lietuvoje.

„Kad lietuviai yra vieningi, liudija ir ši šventė. Ypač ji naudinga jauniems žmonėms, kurie tokių renginių metu daug sužino apie savo šalies istoriją, jos labui daug nuveikusius žmones, ir patys semiasi patriotinių jausmų“, - portalui lrytas.lt ištarė G.Ručytė-Landsbergienė.

Po oficialios dalies vyko moksleivių žaidimai, sportinės rungtys. Vaikai šoko, skaitė Maironio eilėraščius, dainavo pagal jo eiles sukurtas dainas.

Kai kurie moksleiviai susidomėjo ant stalo padėtais tuščiais lapais. Tie, kurie norėjo, galėjo čia pat parašyti laišką Lietuvai.

Kruopų koše su žirniais ir lašiniais pasistiprinę šventės dalyviai išvyko į pakaunėje stovintį Ringovės piliakalnį. Jame netrukus suliepsnojo 20 deglų, simbolizuojančių baltų vienybę.

Ringovės kaime buvo pašventintas panevėžiečio tautodailininko Donato Jasinevičiaus sukurtas, Maironio atminimą įprasminantis medinis kryžius, iškilęs Kauno rajono savivaldybės, maironiečių ir Krepšinio federacijos iniciatyva.

Prie kryžiaus pastatytame namelyje buvo įrengta nuotraukų, straipsnių ekspozicija, skirta Maironiui ir kunigui A.Mackevičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.