G. Steponavičius raginamas atšaukti naują stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką

Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis prašo švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus atšaukti įsakymą, nustatantį stojimo į aukštąsias mokyklas nuo 2014 metų nuostatas.

G. Steponavičiaus prašoma atšaukti įsakymą, nustatantį stojimo į aukštąsias mokyklas nuo 2014 metų nuostatas.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
G. Steponavičiaus prašoma atšaukti įsakymą, nustatantį stojimo į aukštąsias mokyklas nuo 2014 metų nuostatas.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2012, 12:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:09 PM

Toks raginimas grindžiamas Mokslo ir studijų įstatymo reikalavimu, kad stojimo tvarka turi būti paskelbiama prieš dvejus metus iki atitinkamų mokslo metų pradžios, tuo tarpu šis įsakymas „Valstybės žiniose“ paskelbtas ir įsigaliojo jau prasidėjus mokslo metams, tai yra rugsėjo 7 dieną.

Pasak V. Žiemelio, įvedama privaloma užsienio kalba ir „į universitetą bus galima stoti turint ne žemesnį nei B2 užsienio kalbos lygį, į kolegija -B1“. „Tokiu būdu, norint įstoti į valstybės finansuojamą vietą, reikės laikyti 4 valstybinius egzaminus, o daliai - ir penktąjį, kuriuo taps užsienio kalba“, - pastebi politikas.

Jis atkreipia ministro dėmesį, kad tokiu atveju individualaus mokymo dalykų pasirinkimas nebetenka prasmės, o nauja tvarka tik įneš sumaištį mokyklose, tam tikrą paniką tarp mokinių.

V. Žiemelis pabrėžė, kad tautos unikalumas glūdi baltistikoje, lietuvių kalboje, todėl privalu atgaivinti lietuviškos mokyklos viziją, tautiškumą. Parlamentaras ministrui primena poeto Justino Marcinkevičiaus žodžius - „kažin ar mes būtume sovietinės okupacijos metais tiek dešimtmečių išlikę lietuviais, po tokiu galingu sovietinės kultūros presu, jei ne per savo raštą ir kalbą, tik ji neleido mirti mūsų tautinei savimonei.“

„Suprantama, kad esant Europos Sąjungoje reikia mokėti užsienio kalbą, todėl reikia siekti, kad mokyklose būtų užtikrintas atitinkamas jos dėstymo lygis, tačiau nereikėtų tai daryti skubotai“, - sako V. Žiemelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.