Policijos vadovas siūlo rengti referendumą dėl siūlymo nebausti prostitučių

Su prostitucijos aukomis

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2012, 12:12 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:21 PM

M. Varaška dar liepą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisą, kuria iš kodekso būtų išbrauktas straipsnis, numatantis atsakomybę už vertimąsi prostitucija. Jis taip pat siūlo pakeisti Baudžiamąjį kodeksą, numatant griežtesnę atsakomybę sąvadautojams ir prekeiviams žmonėmis.

„Palaikome Seimo nario M. Varaškos siūlymą nebausti prostitucija besiverčiančių asmenų. Prostitucija yra baudžiama, draudžiama, bet ji klesti. Šiandien gali nusipirkti moterį, vaiką, vyrą, jeigu nori“, - trečiadienį per spaudos konferenciją sakė Lietuvos Carito atstovė Kristina Mišinienė.

Anot jos, prostitucijos paslaugas teikiančių asmenų teisinis persekiojimas sudaro sąlygas korupcijai, „šešėlinis pasaulis jaučiasi nebaudžiamas, moterys ir vaikai sunkiai duoda parodymus prieš juos“.

„Dažniausiai apsukrūs prekeiviai žmonėmis pasinaudoja tų žmonių pažeidžiamumu (...) Seimo nario pasiūlymas panaikinti baudas moterims būtų pozityvus ir gražus žingsnis mūsų šalyje“, - antrino Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro atstovė Dalia Puidokienė.

Policijos vadovas taip pat šiame siūlyme įžvelgė teigiamų dalykų.

„Keli aspektai yra. Kur legalizuota prostitucija, tai leidžia kontroliuoti tą ''verslą“, jis nėra šešėlinis. Moterys, apsisprendusios ir dirbančios šioje srityje, turi tam tikrą apsaugą, garantijas“, - sakė S.Skvernelis, žurnalistų paklaustas apie Seimo nario siūlymą.

Tačiau S.Skvernelis prisipažino nelabai įsivaizduojantis, kad artimiausiais dešimtmečiais Lietuvoje gali būti legalizuota prostitucija.

Pasak jo, nebent referendumu šį klausimą būtų galima išspręsti, nes tai tema susijusi su žmogaus kūno pardavinėjimu, išnaudojimu.

Policijos vadovo teigimu, kova su prostitucija Lietuvos policijos darbe užima svarbią vietą, yra svarbi veiklos sritis, ji susijusi su kitais nusikaltimais - seksualiniu išnaudojimu, prekyba žmonėmis, pornografijos.

Trečiadienį spaudos konferencijoje Seime dalyvavusi Švedijos ambasadorė Cecilia Ruthstrom-Ruin pristatė savo šalies modelį, kaip kovojama su prostitucija. Ji pranešė, kad Švedijoje sekso paslaugas pardavinėjantys asmenys nėra baudžiami, bet nuo 1999 metų kriminalizuotas tokių paslaugų pirkimas.

„Mes pirmiausia taikomės į tą žmogų, kuris perka sekso paslaugas“, - sakė ji.

Tuo metu pagal M. Varaškos siūlymą prostitučių klientai nebūtų baudžiami. Seimo nario teigimu, jeigu ši paslauga teikiama abipusiu sutarimu, neteisinga bausti tik vieną iš pusių.

Lietuvos Carito atstovė tvirtino, kad nežinoma, kiek Lietuvoje yra prostitucija besiverčiančių asmenų.

„Caritas per metus padeda apie šimtui nukentėjusių moterių“, - teigė K. Mišinienė.

Policijos duomenimis, pernai surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai 417 asmenų, tačiau neišskirta, kiek asmenų parsidavinėjo ir kiek pirko sekso paslaugas.

2010 metų duomenimis, nubausta vienuolika prostitučių klientų ir keli šimtai moterų.

„Kartais galvojame, ką tos moterys veikia, jeigu nėra klientų?“ - ironizavo visuomenininkė.

Dabar galiojančiame Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad vertimasis prostitucija ar atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis – užtraukia baudą nuo 300 iki 500 šimtų litų. Pakartotinai padarius šį pažeidimą asmenys baudžiami bauda nuo 500 iki 1 tūkst. litų arba administracinį areštą iki 30 parų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?