R. Adomavičiaus byla rinkimuose kenks kairiesiems ir A. Zuoko partijai

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus vicemerui Romui Adomavičiui, vienam iš ryškesnių socialdemokratų partijos veikėjų, pareikšti įtarimai artėjančiuose Seimo rinkimuose pakenks ir socialdemokratams, ir savivaldybei vadovaujančio Artūro Zuoko Sąjungai TAIP, mano politologai. Dėl STT įtarimų R. Adomavičius narystę partijoje sustabdė, tačiau iš rinkimų sąrašo pasitraukti jau per vėlu.

STT įtariamas R. Adomavičius bus socialdemokratų sąrašuose - atsiimti kandidatūrą jau per vėlu.<br>V. Balkūnas
STT įtariamas R. Adomavičius bus socialdemokratų sąrašuose - atsiimti kandidatūrą jau per vėlu.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Sep 28, 2012, 1:25 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:21 PM

„Vicemeras yra vienas iš aktyvių socialdemokratų veikėjų, tad šis įvykis abejonių pasės. Rinkėjas, kuris tvirtai apsisprendęs balsuoti už socialdemokratus, savo nuomonės nepakeis. Tačiau abejojančiųjų galutiniam sprendimui gali būti svarbu tai, kaip ši istorija vystysis toliau. Bet kuriuo atveju balsų perskirstymas neturėtų būti labai žymus“, - mano politologas Algis Krupavičius.

STT penktadienį pranešė pradėjusi tyrimą pagal informaciją, kad R. Adomavičius paėmė didesnį kaip 250 MGL (apie 30 tūkst. litų) kyšį. Už jį neva pažadėta paveikti vieną iš savivaldybių įmonių, kad ši pasirinktų konkretų pirkėją 8 mln. litų viešajame pirkime. Atliekant tyrimą kratos buvo atliktos ir socialdemokratų partijoje.

STT atstovė Julija Antanaitienė sakė, kad tyrimas nėra susijęs su Seimo rinkimais, kurie vyks po dviejų savaičių, spalio 14 dieną. „Tyrimo data ne nuo mūsų priklauso. Kai yra faktas, jis užfiksuojamas. Ar tai sutampa su rinkimais, ar nesutampa, mums reikšmės neturi“, - portalui lrytas.lt sakė ji.

Paaiškėjus įtarimams, R. Adomavičius sustabdė savo narystę partijoje, tačiau pasitraukti iš rinkimų jam jau per vėlu. Jis įrašytas 48-uoju numeriu partijos rinkimų sąraše, taip pat kandidatuoja Lazdynų apygardoje, kur jo konkurentas yra liberalsąjūdietis Gintaras Steponavičius.

„Pagal įstatymą paskutinis terminas išsibraukti iš sąrašo buvo rugsėjo 16 diena. Rinkimų biuleteniai jau yra pagaminti, jie vežiojami po apygardas. Jau balsuojama užsienyje, biuleteniai jau pasiekė specialiuosius paštus. Kaip mes galime sustabdyti šitą procesą?“ - lrytas.lt sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos narė Živilė Verbylaitė.

Politologai neabejoja, kad galvos skausmo ši istorija sukels tiek socialdemokratams, tiek Vilniaus mero Artūro Zuoko partijai. Abi jos dalyvauja artėjančiuose rinkimuose.

Socialdemokratai šiuo metu yra populiariausia partija Lietuvoje, rodo „Lietuvos ryto“ ir „Vilmorus“ apklausų duomenys. Už šią partiją rugsėjo viduryje ketino balsuoti 23,4 proc. apsisprendusių rinkėjų.

Darbo partiją nurodė 21,1 proc. apklaustųjų, partiją „Tvarka ir teisingumas“ - 13,9 proc., valdančiuosius Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus - 12,3 proc., „Drąsos kelio“ partiją - 6,5 proc., Liberalų sąjūdį - 5,3 procento. 

Du penktadaliai rinkėjų negalėjo apsispręsti, už ką balsuos.

„Šiuo metu virš socialdemokratų partijos yra susikaupęs debesėlis. Kiek iš jo bus lietaus - priklausys nuo to, kaip ramiai reaguos pati partija bei kitos partijos. Jei R. Adomavičiaus istorija taps viena iš pagrindinių rinkimų temų, tai įtaka partijos reitingams, be abejo, pasijustų. Bet tam bent kol kas trūksta argumentų“, - svarstė A. Krupavičius. Pasak jo, naujiena nėra gera ir A. Zuokui, nors jo partija kol kas į skandalą tiesiogiai neįsitraukė.

Kaltinimai korupcija bet kuriam politikui yra skaudūs. Todėl socialdemokratams būtų didelis smūgis rinkimų sąraše turėti korupcija įtariamą politiką, mano politologas Tomas Janeliūnas.

„Įtarimai korupcija yra vienas pavojingiausių smūgių politikui, ypač prieš pat rinkimus. Akivaizdu, kad R. Adomavičiaus tyrime iki pat rinkimų nebus jokio rezultato, jokių konkrečių sprendimų. Bet norint suduoti rimtą smūgį pasitikėjimu kandidatu bei jo partija pakanka vien gandų, įtarimų.

Apie neskaidrus politikų ir verslininkų santykius Vilniuje kalbama seniai, todėl visuomenėje turbūt vyraus pozicija, kad tikrai galėjo įvykti kažkas tokio, apie ką kalba teisėsauga. Bandymai aiškintis teisybę nėra tokie svarbūs, kaip vyraujantis įtarimas.

Socialdemokratų partijai dabar svarbu kuo greičiau sumažinti politinę žalą, tad jų bandymai atsiriboti nuo R. Adomavičiaus yra logiški.

Istorija neišvengiamai turėtų paveikti ir A. Zuoką bei jo partiją, nes jis kaip meras yra atsakingas už visos Vilniaus koalicijos veiklą“, - mano T. Janeliūnas.

A. Krupavičius įsitikinęs, kad balsų gali prikaupti tik kitos opozicinės partijos.

„Vargu ar kairysis rinkėjas mesis balsuoti už valdančiąsias partijas. Išloš opozicinės partijos, galbūt daugiau rinkėjų sulauks nedidelės populistinės partijos“, - argumentuoja jis.

T. Janeliūnas mano, kad dėl socialdemokratų bėdų vieno aiškaus laimėtojo nebus, tačiau konservatoriai įgis rimtą argumentą opozicijai kritikuoti.

„Nemanau, kad bus viena konkreti išlošusi partija, - sakė jis. - Akivaizdu, kad populiarumo varžybose tam tikrą pranašumą įgyja tiesioginiai socialdemokratų konkurentai, kurie galės rodyti, kad potencialios naujos valdančiosios partijos atstovai yra ne be nuodėmės, kad rinkėjams reikia būti atsargiems. Tuo, matyt, daugiausia naudosis konservatoriai. O kitos opozicinės partijos - Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ – temos turbūt smarkiai neeskaluos, bet vis subtiliai primins.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.