Spalis. Rinkimai. Laimi Radžis

Priartėjo spalis. Šiurpus mėnuo. Gamta grasina žvarba ir lietumi. Politikai — spalio 14-osios rinkimais. Komunalininkai — nauju šildymo sezonu su nenuspėjamomis kainomis. Televizija — spalio 29-osios skaitmenizacija.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

2012-09-29 19:51, atnaujinta 2018-03-16 11:43

Apklausos rodo, kad 21 proc. gyventojų vis dar žiūri analoginę televiziją ir paskambinę skaitmeninės televizijos skleidėjams klausia: “Ką daryti?”

Šį klausimą dažnai išgirsta ir į Seimą kandidatuojantys politikai virtinėje televizijos laidų.

LRT televizija, kone kasdien rodanti politinių diskusijų laidą “Seimo rinkimai 2012” su profesionalais Rita Miliūte, Nemira Pumprickaite, Tomu Kavaliausku ir Virginijumi Savukynu, su naujais herojais kuria rinkimų šou, TV reitingų lentelėje, deja, vos persiritantį per kelis procentus.

“Lietuvos ryto” TV debatų laida “Lyderių forumas” su nepailstančiu matadoru Edmundu Jakilaičiu sulaukia Lietuvos ateitimi besidominčių, mąstančių piliečių susidomėjimo ir TV profesionalų pagyrų.

Vis dėlto lengvabūdiškas sekmadienio vakaro įprotis daro savo — ranka, gniaužianti pultelį, ieško kito kanalo mygtuko.

Tuo metu, kai bent dviejose televizijose vyksta politikų šou ir kandidatai neriasi iš kailio stengdamiesi užgožti vienas kitą įtaigiomis kalbomis ir (ne)realiais pažadais, rinkimus tyliai laimi... Radžis. Tiems, kas nežino, — 25 m. čigonas pilietis Radžis Aleksandrovičius.

Tiesa, jis renkamas ne į Seimą. LNK televizija jam renka žmoną. Ir visai ne dėl to, kad pats negalėtų susirasti. Radžis nuoširdžiai nenutuokia, kur jo laukia tikroji meilė, — ką gali žinoti, gal net ir televizijoje. Tad kodėl gi ne?

Aplink išdailintą, išpuoselėtą, išpuoštą, dėmesio išlepintą svajonių jaunikį tūpčioja tuzinas nuotakų, besistengiančių įtikti savo dievaičiui. Tačiau šis net nebandydamas būti mandagus neįtikusias varo šalin. Merginų akyse — neviltis ir ašaros.

“Daugiau taip nedarysiu”, — turėjau pasižadėti šeimai, kai šeštadienio vakarą per LNK prasidėjus realybės šou “Radžis ieško žmonos” į mane susmigo priekaištingi žvilgsniai.

“Darbas mano toks”, — teisinausi po dešimties minučių, vis dar neleisdama perjungti kanalo ir bandydama suvokti Radžio fenomeną. Nors nesu feministė, ausys kaito iš gėdos. Ir ne tik dėl projekto idėjos, kuri, beje, nėra nauja.

Jau senokai pasaulio televizijose viengungiams ieškoma žmonų. Dvi vasaras vienišus Lietuvos ūkininkus bandė apvesdinti TV3 “Ūkininkas ieško žmonos”, pasitelkiant astrologę Vaivą Budraitytę vienišas širdis siekta sujungti LNK projekte “Būk mano meile”. Televizijose buvo ir “aklų pasimatymų”, ir “kitų”, ir dar kitokių šou.

Labai panašiame projekte “The Bachelor” (angl. Viengungis), kurį rodė Didžiosios Britanijos kanalas “Chanel 5”, prieš metus dalyvavo lietuvė. 21 metų šiaulietė Živilė Šataitė kovojo dėl regbio žaidėjo Gavino Hensono širdies. Dienraštis “Daily Star” skelbė, kad mergina tebėra nekalta ir didžiausią savo turtą atiduos svarbiausiam gyvenimo vyrui. Štai taip. Stulbinamas atvirumas. Tik iki kokios ribos? Kurią akimirką suliepsnojo žmogiškos ambicijos ir prabudo moteriškas orumas?

Apie orumą. Įdomu, kiek pretendenčių iš tūkstančio merginų atrankoje į klausimą: “Kokia jūsų didžiausia gyvenimo svajonė?” atsakė “Ištekėti”? Tiksliau — “Ištekėti už Radžio”?

Šiaip ar taip, “laimingųjų” tik dešimt. Ir dar dvi “atsarginės”. Jos pakeis tas, kurioms svajonių jaunikis be gailesčio pasakys: “Eik šalin!” Taip paprastai, visai ne kaip Taujėnų dvaro aristokratas, o šiuolaikinis Vingių Jonas. Ir nepadės nei megztos servetėlės, nei aukštoji kulinarija, nei blakstienų viliotinis.

“Dėl savo nuomonės tikrai būsiu tvirtas ir negailestingas. Nes dvaras nemažas, o ir dovana sėdi nemaža”, — pasitikėjimo savimi Radžiui netrūksta.

Tiesa, nors ir negailestingas, žmoną Radžis renkasi ne pats. Nuotaką turtingam čigonų barono įpėdiniui renka žiūrovai, balsui už vieną ar kitą merginą negailėdami lito ar net dviejų (o juk artėja šildymo sezonas!).

Net ir susumavus visų politinių diskusijų laidų reitingus Radžis laimi. Nes tiems 7,4 proc. LNK žiūrovų greičiausiai nesvarbu, kas kitus ketverius metus sėdės Seime. Ir koks gi skirtumas? Dažnam tai yra tas pats iš televizijos persikėlęs šou su antanais, valinskais ir baukutėmis.

Tad gal ne toks jau ir keistas kolegės klausimas: “O kodėl šiemet Radžio į Seimą niekas nepasiėmė?” Juk olimpinę bronzą iš Londono parvežusį 20-metį boksininką Evaldą Petrauską kaipmat įsiurbė politikos verpetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.