Runkelių augintojams - pinigų metas

Cukraus kainos pasaulyje kristi neketina. Cukranendrių derlius šįmet prastas, todėl Lietuvos ūkininkams pavyks be vargo parduoti visus užaugintus cukrinius runkelius ir gauti daugiau pajamų.

Prognozuojama, kad šįmet cukraus bus pagaminta daugiau nei pernai.<br>V. Ščiavinskas
Prognozuojama, kad šįmet cukraus bus pagaminta daugiau nei pernai.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas")

Oct 8, 2012, 12:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:50 AM

Cukraus paklausa pasaulyje išlieka didelė. Tad jo eksportui šįmet visi keliai atviri.

Cukriniams runkeliams daugiau žemės paskyrę ūkininkai trina rankas – sprendimas buvo geras. Nors baimės būta.

Nuėmė trečdalį derliaus

Prieš tris savaites pradėję rauti cukrinius runkelius, žemdirbiai nuėmė jau trečdalį derliaus. Ūkininkams ūpą kelia ir tai, kad vidutinis runkelių derlingumas šoktelėjo iki 60 tonų iš hektaro, o tai 10 tonų daugiau negu pernai.

Cukringumas taip pat didesnis už vidurkį, o tai kilsteli runkelių supirkimo kainą.

„Cukraus kainos pasaulyje – aukštos, todėl ir supirkimo kaina gera.

Jei gamta neiškrės išdaigų, jų augintojams šie metai neturėtų būti prasti”, – sakė žemės ūkio kooperatyvo „Kėdainių krašto cukriniai runkeliai” valdybos pirmininkas Algimantas Šleževičius.

Pagal užpernai sudarytas ilgalaikes, iki 2015 metų galiosiančias sutartis su „Nordic Sugar Kėdainiai” cukraus fabriku, kooperatyvo ūkininkai už toną cukrinių runkelių gauna 106 litus.

Tačiau, atsižvelgdama į runkelių cukringumą ir situaciją rinkoje, įmonė moka ir priedus. Pernai už toną „cukrinukų” ūkininkai gavo 135 litus, užpernai – 120 litų.

Pasak „Nordic Sugar Kėdainiai” žemės ūkio direktoriaus Sauliaus Mozerio, runkelių supirkimo kaina yra didesnė už pernykštę. Ji bent jau kol kas sukasi apie 150 litų.

Laukia eksporto leidimų

„Derlius geras, tad šiemet planuojame pagaminti apie 10 tūkstančių tonų cukraus daugiau, nei nustatyta kvota”, – sakė Marijampolėje esančios įmonės „Arvi cukrus” komercijos direktorius Rytis Morozovas.

Iki praėjusio penktadienio cukraus gamintojai Europos Komisijai turėjo pateikti prašymus gauti eksporto licencijas. Jos leis bendrovei „Arvi cukrus” virš kvotos pagamintą cukrų gabenti į Vidurio Aziją ir artimiausias rinkas Rytuose.

Runkelių supirkimo kainos marijampoliečių įmonėje išliko panašios kaip ir pernai.

Pasak R. Morozovo, ūkininkai galėjo rinktis, ar pasirašyti sutartis dėl mažiausios – 106 litų kainos ir gauti priedą, nustatomą atsižvelgiant į cukraus kainas rinkoje, ar sutartyse užfiksuoti nekintančią 129 litų už toną kainą.

Cukraus perteklius – pramonei

Pernai, padidėjus pramoninio cukraus paklausai, runkelių plotai, palyginti su 2010-aisiais, buvo padidėję 20 proc. Šiemet tendencija ta pati: augintojai runkeliams atriekė dar daugiau žemės.

„Visas cukrus, kurio pagaminama daugiau, nei nustatyta kvota, yra naudojamas ne maisto pramonei. Kadangi esame viena iš didelio koncerno įmonių, sugebame jį parduoti užsienyje: farmacijos ar biokuro gamintojams”, – sakė S. Mozeris.

Sėja vis daugiau

Lietuvoje šiemet ūkininkai deklaravo 1700 hektarų didesnius cukrinių runkelių plotus nei pernai. Iš viso – 19 tūkst. hektarų.

„Arvi cukrus” ir „Nordic Sugar Kėdainiai” – vieninteliai Baltijos šalyse cukraus gamybos fabrikai.

Bendrovei „Arvi cukrus” skirta 27 tūkst. tonų baltojo cukraus gamybos kvota, „Nordic Sugar Kėdainiai” – 64,2 tūkst. tonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.