Prasidedant išankstiniam balsavimui Kaune stiprinamas policijos patruliavimas

Trečiadienį Kauno savivaldybės rūmuose prasidės išankstinis balsavimas Lietuvos Seimo rinkimuose. Baiminantis, kad rinkimų apygardą vėl užplūs papirkti rinkėjai, nuspręsta sustiprinti policijos patruliavimą, bus mobilizuotos viešosios tvarkos tarnybos pajėgos. Praėjusiais metais, vykstant vietos savivaldos rinkimams, išankstinio balsavimo vietą buvo užplūdusi papirktų rinkėjų minia, kurie balsus ketino atiduoti už Socialdemokratų partijos kandidatus.

Kaune precedento neturintis masinio balsų pirkimo atvejis buvo užfiksuotas praėjusių metų pradžioje, vykstant vietos savivaldos rinkimams.<br>D. Lukas
Kaune precedento neturintis masinio balsų pirkimo atvejis buvo užfiksuotas praėjusių metų pradžioje, vykstant vietos savivaldos rinkimams.<br>D. Lukas
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 9, 2012, 2:57 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:05 AM

Artėjant Seimo rinkimų dienai, jai ruošiasi ne tik politikai, rinkimų komisijos, bet ir policijos pareigūnai. Neseniai Kauno policijos atstovai buvo susitikę su rinkimų apygardų komisijų pirmininkais, aptarė, kokių veiksmų bus imamasi siekiant rinkimų dieną užtikrinti viešąją tvarką. Kaune policija darbo turės jau rytoj, kai miesto savivaldybėje prasidės išankstinis balsavimas.

„Policijos pareigūnai atkreips dėmesį tiek į savivaldybės pastatą, kuriame vyks balsavimas, tiek ir į jo prieigas. Kiek policijos pareigūnų bus mobilizuota – nenorėčiau atskleisti, tačiau pajėgų bus tiek, kiek jų reikės“, - lrytas.lt sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas Virginijus Petraitis.

Išskirtinis dėmesys – „įdomiausiai“ rinkimų apylinkei

Kauno Centro rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Lineta Mileikienė sakė pati paprašiusi policijos pagalbos. Pareigūnai budės tiek pastato viduje, tiek jo išorėje. Baiminamasi, kad gali pasikartoti praėjusių metų pradžioje per savivaldybių tarybų rinkimus užfiksuotas incidentas, kai iš anksto balsuoti už du Socialdemokratų partijos kandidatus autobusais buvo masiškai vežami asocialūs žmonės, nakvynės namų gyventojai ir alkoholikai. Policijos sučiupti „rinkėjai“ vėliau pasakojo, kad už „teisingą“ balsą jiems buvo pažadėta po 10 litų.

Ateinantį sekmadienį, rinkimų dieną, policija atidžiai stebės pačiame Kauno centre, Laisvės alėjoje, esančioje „Aušros“ gimnazijoje įsikūrusią rinkimų apylinkę.

Ji išsiskiria tuo, kad joje balsuoja savivaldybės pastate registruoti žmonės be nuolatinės gyvenamosios vietos, valkatos bei asocialūs asmenys. Rinkimų apylinkės komisijos nariai praėjusiuose rinkimuose pastebėjo, kad nesiprausę, neretai alkoholiu tvoskiantys rinkėjai balsuoti ateidavo ne po vieną, bet būreliais. Įtariama, kad juos kažkas papirkdavo, o vėliau atveždavo iki balsavimo vietos. Deja, savo darbais užsiėmę komisijos nariai fiziškai nėra pajėgūs stebėti pastato prieigas ir nustatyti asocialius rinkėjus balsuoti atvežančius automobilius.

Savivaldybę užplūdo benamiai ir girtuokliai

Kaune precedento neturintis masinio balsų pirkimo atvejis buvo užfiksuotas praėjusių metų pradžioje, vykstant vietos savivaldos rinkimams.

Vos tik savivaldybės rūmuose ėmė veikti išankstinio balsavimo vieta, ją užplūdo neišsiblaiviusių, dvokiančių benamių ir girtuoklių minia. Išankstinio balsavimo teise pasinaudoti ketinę žmonės su savimi turėjo atšviestus balsavimo biuletenių pavyzdžius, kuriuose buvo pažymėta už ką balsuoti.

Balsuoti atvykusius įtartinus asmenis demaskavo ir policiją iškvietė Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisijos nariai. „Pamatėme apie 60-80 įtartinų asocialių asmenų. Pradėjome juos stebėti, įtarėme, kad jie gali būti atvežti specialiai. Pastebėjime, kad jie iš kišenių traukia balsavimo biuletenių pavyzdžius, kuriuose nurodytas numeris su partija. Pagal šį pavyzdį jie bandė pildyti balsavimo biuletenius ir balsuoti“, - lrytas.lt tada sakė Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė.

Šie asmenys turėjo balsuoti už Socialdemokratų partiją. E. Skirmantienė patvirtino, kad atšviestuose biuletenių pavyzdžiuose buvo nurodyta reitinguoti du Kauno politikus – savivaldybės tarybos narį, socdemą Kęstutį Kriščiūną (buvusį Kauno vicemerą, kuris dabar nušalintas nuo pareigų ir laukia teismo korupcijos byloje. - Red.) ir žinomą socialdemokratų veikėją, „auksinio tualeto“ byloje teistą, o šiais metais išteisintą Romaldą Rabačių.

„Sustabdėme balsavimą, iškvietėme policiją, atvykę pareigūnai keliais autobusiukais juos išsivežė. Dirbu jau aštuntuose rinkimuose, su tokiu reiškiniu susiduriu pirmą kartą“, - pernai sakė E. Skirmantienė.

Beveik visi balsuoti už socialdemokratus ryte atskubėję asocialūs asmenys – Petrašiūnų rajone įsikūrusių nakvynės namų gyventojai. Rinkimų komisijos duomenimis, už balsą jiems buvo pažadėta sumokėti po 10 litų. Tuomet į Kauno Centro policijos komisariatą buvo pristatytos kelios dešimtys asocialių rinkėjų. Pareigūnai išsiaiškino, kad balsuoti jie vežti iš anksto pasamdytais autobusais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.