Vilniuje autobusų ir troleibusų vairuotojai reikalavo uždirbtų pinigų

Vilniaus viešojo transporto darbuotojų profesinė sąjunga, mitinguodama prie Vyriausybės, nereikalavo pakelti vairuotojams atlyginimų, tik siekė, kad jiems būtų grąžinti uždirbti pinigai. Tiesa, to neįvykdžius, jie ketina surengti masinį streiką.

Ketvirtadienį Vinco Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rūmų susirinko apie 80 mitinguotojų.<br>M. Astrauskas
Ketvirtadienį Vinco Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rūmų susirinko apie 80 mitinguotojų.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 11, 2012, 2:26 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:44 AM

Vilniaus viešojo transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Jonas Dekaminavičius ketvirtadienį surengto streiko metu sakė, jog sostinės viešąjį transportą tvarkanti bendrovė nesilaiko su profsąjunga sudarytos kolektyvinės sutarties ir neišmoka joje numatytų kasmečių priemokų, kurių suma jau sudaro 25 mln. litų.

„Šiandien dar ne streikas - Vilniaus viešojo transporto darbuotojai susirinko tam, kad atkreiptų Vyriausybės dėmesį į nepakankamą savivaldybės finansavimą“, - ketvirtadienį sakė jis.

Pasak J. Dekaminavičiaus, sostinės savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius tvirtina, jog „sėdima vienoje valtyje“, nes Vyriausybė jai įsiskolino 936 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio. Todėl Vilniaus miesto savivaldybė kol kas galinti skirti tik 2,6 mln. litų, tačiau, profesinės sąjungos atstovo teigimu, tai sudaro tik 25 proc. metinės išmokos už 2010 m. ir 2011 m.

J. Dekaminavičius taip pat pažymėjo, jog jeigu padėtis nesikeis lapkričio 14 d. bus rengiamas įspėjamasis streikas. Jis priminė 2000 m. tokio streiko pavyzdį, kuomet į gatves neišvažiavo nė vienas autobusas ir troleibusas.

„Tikimės, kad per tą laikotarpį Vyriausybė ir Seimas ar savivaldybė susitars ir skirs tuos pinigus. Įsiskolinimai yra dideli. Šiuo metu, jeigu vertintume autobusų ir troleibusų parką, pamatytume, kad techninis lygis yra jau seniai nustekentas, 8 metai negaunama naujų autobusų ir troleibusų, iš vairuotojų reikalaujama kultūringo keleivių pervežimo, bet kaip tai galima užtikrinti su senais autobusais? Detalių trūksta, finansavimo trūksta“, - piktinosi Vilniaus viešojo transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas, pridurdamas, jog streikas nenaudingas nei patiems jo dalyviams, nei miesto gyventojams.

Ketvirtadienį Vinco Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rūmų susirinko apie 80 mitinguotojų, dėvinčių geltonas liemenes su užrašu „Kolektyvinės sutartys - būtinos“. J. Dekaminavičiaus teigimu, iš viso transporto parke dirba 2 tūkst. 140 žmonių.

Mitinguotojai rankose laikė plakatus su užrašais „Vilniaus viešojo transporto žlugdymas - šios Vyriausybės prioritetas?“, „Vyriausybės darbo vaisius - VVT 110 mln. litų skola“, „Ne - prievartiniam darbui“, „Ar sau irgi vėluojate mokėti atlyginimus?“, „Vyriausybės nusikalstama veikla varo mus į bankrotą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.