Kyšininkus tramdo lipdukais

Šią savaitę 12 tūkstančių eurų (41 400 litų) kyšį Alytaus policininkui pasiūlęs kaunietis, ko gero, nepastebėjo ant pareigūno automobilio lipdukų „Aš neimu kyšio” ir „Pagautas siūlant kyšį”.

R. Virkutis klijuoja lipduką „Pagautas siūlant kyšį” ant 12 tūkstančių eurų kyšio atsisakiusių pareigūnų automobilio.<br>S. Ludavičiūtė
R. Virkutis klijuoja lipduką „Pagautas siūlant kyšį” ant 12 tūkstančių eurų kyšio atsisakiusių pareigūnų automobilio.<br>S. Ludavičiūtė
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas")

Oct 13, 2012, 10:41 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:34 AM

„Tokie ryškūs ir gerai matomi lipdukai dažnai perspėja pažeidėjus atsisakyti sumanymo bandyti išsipirkti kyšiu, o pačius pareigūnus įpareigoja atsispirti gundymams.

Vienas patrulis šiemet sulaikė 9, o per dvejus metus net 21 jam kyšį primygtinai siūlantį pažeidėją”, – „Lietuvos rytui” sakė laikinai Alytaus apskrities policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininko pareigas einantis 47 metų Raimondas Virkutis.

Derybas nutraukia ne visi

Šis pareigūnas, pirmadienį užklijavęs ketvirtą lipduką „Pagautas siūlant kyšį” ant automobilio, kurio ekipažo nesugundė narkotikų prekeivio pasiūlyti 12 000 eurų, neįtarė, kad antradienį jau teks klijuoti penktą lipduką.

19 metų darbo patirtį policijoje turintį ir 17 kartų skatintą pareigūną bandyta papirkti mažesniu kyšiu – siūlyta 150 litų ir 100 eurų.

„Dauguma pažeidėjų, policijos pareigūnų perspėti, jog už kyšio siūlymą jiems gresia baudžiamoji atsakomybė, nutraukia derybas.

Tačiau ne visi. Šiemet mūsų patruliai keliuose užfiksavo 54 bandymus juos papirkti”, – teigė R. Virkutis.

Iš 26 skyriuje dirbančių patrulių vos keli nėra pateikę tokių pranešimų, po kurių pradedami ikiteisminiai tyrimai.

Sulaiko po pirmo įspėjimo

R. Virkutis teigė, kad bandymų papirkti pareigūnus nedaugėja, bet jie pradėjo griežčiau vertinti pažeidėjus.

Patruliai nebesileidžia į ilgus atsikalbinėjimus, o tuos, kurie nepaklūsta nutraukti tokias derybas, sulaiko jau po pirmo perspėjimo.

Už tai jie dažnai išvadinami kvailiais, bailiais, sulaukia grasinimų būti išmesti iš darbo.

Pasiūlo susitarti ir kitaip

Sustabdyti greitį viršiję, neblaivūs ir kitaip Kelių eismo taisykles pažeidę vairuotojai siūlo kyšį ne tik litais, bet ir zlotais, rubliais, eurais, doleriais.

Jų dosnumas prasideda nuo dvidešimt litų ir ne taip dažnai viršija tūkstantį. Sumą pakelia gabenami draudžiami kvaišalai, rūkalai, vairuotojo kraujyje esančių alkoholio promilių kiekis.

Įkliūva kyšiais kelių policininkus gundantys lietuviai, rusai, baltarusiai, lenkai. Bet to nedaro Vakarų Europos šalių piliečiai – buvo sulaikytas tik vienas vokietis, kilęs iš Rusijos.

R. Virkutis tvirtino, kad moterys kartais pareigūnams pasiūlo susitarti ir kitaip.

„Pareigūnus drausmina ir stipri nuolatinė vidaus imuniteto ir kitų tarnybų kontrolė.

Dauguma saugo savo darbo vietas. Įvairiais būdais – auklėdami save ir visuomenę bandome įveikti nuostatą, kad kelių policija yra korumpuota.

Džiugu, kad tai paneigia ir daugelio mūsų pareigūnų elgesys”, – teigė R. Virkutis.

Pareigūnams bruka tūkstantines sumas

* Vienas didžiausių Lietuvos policininkams iki šiol pasiūlytų kyšių – 4400 litų. Šią sumą 2012 metų balandį bruko 58 metų uteniškis, Medenių kaime (Utenos r.) neblaivus sukėlęs avariją.

* Smarkiai apgirtęs (3,08 promilės alkoholio) 32 metų vairuotojas iš Ukmergės D.V. šių metų birželio mėnesį vietos patrulius primygtinai įkalbinėjo paimti 3 tūkst. litų kyšį.

* Nelegaliu dyzelinu prekiavęs 31 metų klaipėdietis uostamiesčio ekonominės policijos pareigūnams siūlė susitarti už 2 tūkst. litų, bet liko nieko nepešęs.

Po gaudynių – stulbinamas pasiūlymas

* Spalio 8-ąją kelyje „Via Baltica” budintys Alytaus patruliai pamatė dideliu greičiu ištisinę liniją kirtusį ir vilkiką lenkiantį „Mercedes-Benz”. Vairuotojas, kuriam pareigūnai parodė ženklą sustoti, nulėkė maždaug 160 km per valandą greičiu.

* Persekiojamas „Mercedes-Benz” pasuko į Skriaudžių gyvenvietę ir atsidūrė aklagatvyje prie bažnyčios. Čia patrulių automobilis jam ir užkirto kelią, bet prieš tai iš važiuojančio „Mercedes-Benz” iššoko keleivis ir nubėgo.

* Jį nusivijo vienas patrulis, o kitas sulaikė vos išlipti spėjusį „Mercedes-Benz” vairuotoją 28 metų kaunietį Vytautą Baltrušaitį.

* Pažeidėjas iškart pasiūlė susitarti, paimti pinigus ir jį paleisti.

* Kai pamatė grįžtantį jaunesnįjį kolegą ir jo rankoje juodo plastiko maišą, 19 metų patirtį kelių policijoje turintis pareigūnas iš karto įtarė, kad jame gali būti narkotikai.

* Tuomet jis skubiai uždėjo antrankius vairuotojui, o šis ne kartą už narkotikų platinimą teistas vyras pasiūlė kartu važiuoti Kauno link, kur jo draugai atveš 10 tūkstančių eurų, ir pats pridės dar 2 tūkstančius.

* Policininkui nepavyko pagauti bėglio keleivio, bet jis pamatė maždaug už puskilometrio jo išmestą krepšį, kuriame buvo 3 kg 140 gramų baltų miltelių. Įtariama – amfetamino.

* Alytaus rajono apylinkės teismas leido V. Baltrušaitį suimti trims mėnesiams. Jam pareikšti įtarimai kvaišalų gabenimu ir bandymu papirkti pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.