V. Matuzas rinkimų dieną žiniasklaidos dėmesio vengė

„Jaučiuosi taip, kaip 1990 metais, kai vyko balsavimas renkant Aukščiausiąją Tarybą, kuri atkūrė Lietuvos nepriklausomybę“, – lrytas.lt  sakė balsuoti atėjęs buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos viršininkas Povilas Urbšys, kuris prieš du dešimtmečius buvo aktyvus Sąjūdžio veikėjas Panevėžyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-10-14 20:37, atnaujinta 2018-03-16 02:59

Kaip nepriklausomas kandidatas Vakarinėje rinkimų apygardoje Panevėžyje kandidatuojantis P. Urbšys laikomas rimtu konkurentu rinkimuose dabartiniam Seimo nariui, įtakingam konservatoriui Vitui Matuzui. Būtent vadovaujant P. Urbšiui STT pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neskaidrių miesto savivaldybės valdomos įmonės „Panevėžio energija“ viešųjų pirkimo konkursų.

Šioje didžiulės apimties byloje įtarimai yra pareikšti ir V. Matuzui bei jo žmonai Danutei. Įtariama, kad parlamentaras, piktnaudžiaudamas savo, kaip Seimo nario, tarnybine padėtimi, galimai sudarė išskirtines sąlygas su jo žmona susijusiai Žilvyčių kooperatinei bendrovei laimėti „Panevėžio energijos“ organizuotus viešuosius biokuro pirkimus, kurių vertė siekė beveik 18 mln. litų bei atliko kitus nusikalstamus veiksmus.

Seimas Generalinio prokuroro prašymu dar gegužės mėnesį leido panaikinti V. Matuzo teisinę neliečiamybę. Tačiau į apklausas prokuratūroje atvykęs Seimo narys atsisakė duoti parodymus ir savo kaltės nepripažįsta. Jis ne kartą viešai tvirtino, kad tapo politinio susidorojimo auka, kurio vienas iniciatorių – į pensiją išėjęs Panevėžio STT vadovas P. Urbšys.

Nors V. Matuzas po to, kai Seimas panaikino jo teisinę neliečiamybę, sustabdė savo narystę Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje, tačiau iki šiol neprarado įtakos tarp savo bendrapartiečių.

Kartu su premjeru Andriumi Kubiliumi ir kitais svarbiausiais partijos nariais jis draugiškai mynė pedalus liepą vykusiame konservatorių žygyje per Lietuvą dviračiais. O neseniai paaiškėjo, kad V. Matuzas gavo ir dosnią finansinę partijos paramą rinkimų kampanijai organizuoti. Jo rinkiminei kampanijai finansuoti konservatoriai skyrė 73,3 tūkst. litų – vos 4 tūkst. litų mažiau, nei daugiausia pinigų priešrinkiminei kovai gavęs premjeras A. Kubilius.

Toje pačioje Vakarinėje rinkimų apygardoje savo kandidatūrą išsikėlęs dar vienas konservatorius, Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius partijos bičiulių dosnumo nepajuto. Jis rinkimų agitacijai skyrė tik mažiau nei 2 tūkst. litų asmeninių lėšų. Negana to, jam paskelbus apie dalyvavimą rinkimuose toje pačioje apygardoje kaip V. Matuzas, konservatorių etikos sargai suspendavo mero narystę partijoje.

Gerokai kuklesnę sumą, nei partijos remiamas V. Matuzas, rinkimams išleido ir jo oponentas P. Urbšys. Jo nuomone, nepriklausomi ir partijų remiami kandidatai turi visiškai skirtingas finansines galimybes rinkimų agitacijai ir netgi galiojantys įstatymai tokiai nelygybei palankūs.

Pavyzdžiui, net ir rinkimų dieną, kai bet kokia politinė reklama draudžiama, visoje Lietuvoje tebestovi didžiuliai įvairiausių partijų ar pavienių kandidatų reklaminiai stendai.

Vyriausioji rinkimų komisija išaiškino, kad tokiai stacionariose vietose įrengtai nuolatinei vaizdinei agitacijai turi būti taikoma išimtis, nes jai nukabinti reikia didelių išlaidų ir laiko.

Tuo tarpu P. Urbšys ir kiti kuklesnėmis priemonėmis prieš rinkimus reklamavęsi kandidatai savo rinkiminius plakatus turėjo pašalinti iki politinės reklamos draudimo įsigaliojimo naktį iš penktadienio į šeštadienį, iki rinkimų likus 30 valandų.

Pasak P. Urbšio, didžiulių plakatų ant reklaminių stovų jis neišsipirko, reklamavosi paprastesnėmis ir pigesnėmis priemonėmis – po Panevėžį važinėjo automobiliai su jį reklamuojančiais skydais, nedideli plakatai buvo iškabinti įvairių įstaigų languose. „Kaip ir Sąjūdžio laikais, svarbiausia – žmonių pagalba ir palaikymas,“ – sakė nepriklausomas kandidatas.

Sekmadienio rytą atėjęs balsuoti P. Urbšys lrytas.lt džiaugėsi nuolat sulaukiantis žmonių palaikymo. Jo teigimu, kai kurie panevėžiečiai sako, kad už jį balsuoja tikėdamiesi Lietuvoje permainų.

„Tai nėra kova prieš V. Matuzą – jis yra tik sistemos dalis. Tai yra kova prieš ydingą sistemą ir noras, kad ši sistema taptų pažeidžiama“, – apie tai, ko siekia kandidatuodamas į Seimą, sakė P. Urbšys.

Beje, žurnalistai nesunkiai sužinojo, kad ir kur balsuoti eis P. Urbšys ir Panevėžio meras V. Satkevičius. Tuo tarpu jų oponentas V. Matuzas žiniasklaidos dėmesio vengė. Nors Seimo nario padėjėja žurnalistų prašoma pažadėjo išsiaiškinti, kad ir kur šis kandidatas atvyks balsuoti, tačiau vėliau pranešė, kad V. Matuzas nepageidauja susitikti su žurnalistais ir jo planų neatskleidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.