Netekties skausmą krematoriume apmalšinti padės paveikslai

Į Kėdainių krematoriumą velionį atlydėjusiems artimiesiems liūdnas

Dailininkės G. Riškutės - Kariniauskienės parodą pristatė krematoriumo savininkai V. Andrikis (kairėje) ir V. Labanauskas.<br>K. Kasparavičė
Dailininkės G. Riškutės - Kariniauskienės parodą pristatė krematoriumo savininkai V. Andrikis (kairėje) ir V. Labanauskas.<br>K. Kasparavičė
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Kasparavičė

Oct 19, 2012, 10:36 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:51 PM

Tapybos kūriniai nuo penktadienio eksponuojami erdviame Kėdainių krematoriumo vestibiulyje, prie įėjimo į atsisveikinimo sales bei šios įstaigos poilsio kambaryje, primenančiame kavinę.

Pastelinių tonų abstraktūs dailininkės darbai minimalistinio stiliaus krematoriumui suteikia jaukumo bei sušildo pilko betono sienas.

„Tai, kad meninkams suteikta galimybė eksponuoti savo kūrybą krematoriume - išskirtinis jo savininkų veiksmas, parodantis jautrumą mirusiajam ir jo artimiesiems. Tai labai prasminga.

Viliuosi, kad čia eskponuojami mano darbai padės artimųjų gedintiems žmonėms nurimti, suvokti, kad mirusiųjų geri darbai lieka jų artimųjų atmintyje.

Paveikslai šioje erdvėje - ne pramoga. Jie čia įsikomponuoja kaip natūrali gyvenimo ir mirties linijos paralelė“, - sakė kūrinių autorė, dailininkė bei scenografė G. Riškutė - Kariniauskienė.

Menininkė tikina, kad bendrovės „K2 LT“, valdančios krematoriumą, direktoriaus Vytenio Labanausko pasiūlymas surengti parodą tokioje neįprastoje erdvėje, jos nesutrikdė.

„Vis dažniau apie išėjimą į amžinybę kalba mano tėtis, todėl sulaukusi pasiūlymo krematoriume surengti savo darbų parodą, pirmiausia jam apie tai ir pasakiau. Jis labai apsidžiaugė ir pareiškė, jog man kaip dailininkei, didelė garbė tokioje vietoje eksponuoti savo darbus“, - sakė kūrėja.

Dailininkės darbus, kuriuose išsiliejo tamsos ir šviesos sintezė, krematoriumo erdvei iš kelių dešimčių kūrinių išsirinko patys šios įstaigos savininkai Vytenis Labanauskas ir Vidas Andrikis.

Kelis mėnesius veiksiančią parodą gali aplankyti ne tik palydintys mirusiuosius į krematoriumą.

„Mūsų durys atviros kiekvienam, tik būtų geriausia, kad prieš atvykstant žmonės praneštų. Tuomet būtų galima planuoti laiką taip, kad atvykusieji pamatyti parodą ir apžiūrėti krematoriumą, netrikdytų gedinčių žmonių“, - sakė V. Andrikis.

V. Labanauskas pripažįsta, kad rengti parodas krematoriume - pionieriškas sprendimas, tačiau jis tikina norįs keisti tradicinį lietuvių požiūrį į mirtį ir padėti gedintiems suvokti, kad mirtimi viskas nesibaigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.