Pinskai dėl prarastų Seimo nario mandatų belsis į Strasbūrą

- Ir imsitės kokių nors veiksmų?

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 26, 2012, 7:09 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:27 AM

„Juk buvo pateikti kaltinimai ne mums, bet žmonėms iš mūsų aplinkos. Kodėl nukentėjau aš su žmona?“ - stebėjosi Vilniaus vicemeras J. Pinskus.

Sutuoktiniai Pinskai neįgijo Seimo nario mandatų, nes buvo įtarta, kad Širvintų - Vilniaus rinkimų apygardoje buvo perkami jų reitingo balsai Darbo partijos kandidatų sąraše.

- Kaip vertinate Konstitucinio Teismo išvadą ir Seimo sprendimą neleisti jums ir jūsų žmonai įgyti Seimo nario mandatų?lrytas.lt paklausė J. Pinskaus.

- Teismų sprendimų nereikėtų vertinti, juos reikėtų vykdyti. Tai ir padarė Seimas. Ir aš nenoriu vertinti.

Mes bandysime aiškintis, kokie buvo procedūriniai pažeidimai, kodėl mūsų neapklausė, kodėl nesuteikė galimybės gintis, kodėl kaip buldozeriu pervažiavo.

- Ir imsitės kokių nors veiksmų?

- Taip. Dauguma teisininkų tai pataria daryti. Norėtume, kad ateityje tokie atvejai nepasikartotų. Norime, kad išaiškintų, kokios tokiu atveju procedūros turėtų būti atliekamos.

- Su jumis buvo pasielgta ne pagal procedūras?

- Įsivaizduokite, nufilmuoju jūsų draugę, ji prikalba, kad jūs ką nors pavogėte. Teismas paima filmuotą medžiagą ir nieko nesiaiškindamas nusprendžia, kad jus reikia pasodinti į kalėjimą už vagystę.

Dar kita institucija tai patvirtina. Jūs tik pastovėjote šalia, paklausėte ir nuvažiavote į kalėjimą. Jūsų net nepaklausia, kaip viskas buvo.

Yra pateikti kaltinimai ne mums, bet žmonėms iš mūsų aplinkos.

Galbūt jie norėjo gero mums. Bet mes apie jų veiksmus nieko nežinojome. Tačiau nubaudė mus. Ar mes teisinėje valstybėje gyvename?

- Ką dabar darysite?

- Ketiname kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre, kad ištirtų situaciją dėl procesinių pažeidimų. Jei paaiškės, kad tai buvo padaryta, tada reikia keisti Konstituciją ir įstatymus, kad nebūtų galima paminti nekaltumo prezumpcijos.

Konstitucinis teismas sukūrė precendentų precendentą. Per kitus rinkimus ir mes prifilmuosime konkurentus kompromituojančių filmukų, sudėdsime į „Youtube“. Ką tada teismas darys? Filmukais remiantis išmes visus 141 Seimo narį?

- Bet jūs, kadidatuodamas į Seimą, net neketinote tapti Seimo nariu.

- Prarastas mandatas man tiesiog yra garbės klausimas.

Kai ankstesnėje Seimo kadencijoje turėjau pasirinkti, ar likti Seimo nariu, ar eiti dirbti Vilniaus vicemeru, atsisakiau Seimo nario mandato.

Dabar esu Vilniaus vicemeras. Partija ir po šių Seimo rinkimų nutarė, kad man reikėtų likti Vilniaus taryboje ir atsisakyti Seimo nario mandato.

Aš jo ir atsisakiau, jau parašiau prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai, bet vis tiek mane nubaudė. Tai neteisinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę