Garsus Lietuvos kardiochirurgas kelia sparnus į Kazachstaną

- Kazachstane lankėtės daugybę kartų. Ką veikėte per ankstesnes išvykas?

Profesorius R. Benetis imsis didžiulio projekto Kazachstano sostinėje Astanoje.<br>M. Patašius
Profesorius R. Benetis imsis didžiulio projekto Kazachstano sostinėje Astanoje.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2013-01-16 16:54, atnaujinta 2018-03-13 19:12

Didžiausia gydymo įstaiga Kazachstane, šalies sostinėje Astanoje, pastatyta prieš 11 metų pasinaudojus Didžiosios Britanijos projektais. Šiame centre gydomi ligoniai, rengiami specialistai.

Kazachstano valdžios užmojai tiesiog pribloškia - pavasarį Astanoje prasidės Transplantologijos centro statyba, kuriai numatyta išleisti beveik 1 mlrd. JAV dolerių (apie 2,6 mlrd. litų), vienai mokymo programai - dar tiek pat.

- Kokia užduotis jums keliama Kazachstane? - lrytas.lt pasiteiravo profesoriaus R. Benečio.

- Mane kvietė dirbti kuriamo Širdies centro vadovu, tačiau pirmus metus noriu šiek tiek iš šalies pažiūrėti, kaip viskas vyksta. Dirbsiu vadovu-konsultantu, o mano tikslas - pasinaudojant turima patirtimi, ryšiais įkurti šį centrą.

Reikia laiko įvertinti, kaip vykdomi kazachų įsipareigojimai, nes tokiems dideliems projektams reikalingi ir žmogiškieji bei finansiniai ištekliai ir įranga.

Sutarėme, kad iš pradžių važinėsiu maždaug kas pusantro mėnesio. Dabar išvykstu vasarį ir grįšiu balandžio pradžioje.

- Kazachstane lankėtės daugybę kartų. Ką veikėte per ankstesnes išvykas?

- Mūsų klinikos specialistai į Kazachstaną važinėja jau daugiau kaip penkerius metus. Pernai lankiausi 4 kartus ir vienas, ir su kolegomis iš Kauno klinikų. Atlikome beveik 100 operacijų.

Beje, į Kazachstaną dažnai vyksta ir kitų sričių medicinos specialistai iš Lietuvos - urologai, ginekologai, radiologai.

- Kodėl Lietuvos medikai taip aktyviai važinėja į Kazachstaną?

- Jiems labai paprasta kviesti lietuvius, nes mūsų specialistų lygis yra labai neblogas. Lietuva jau 20 metų kuria savo nepriklausomą medicinos sistemą. Turime patirties, žinome klaidas ir teisingus sprendimus.

Lietuva vadovaujasi Europos Sąjungos teise, aktais, o kazachai labai palankiai žiūri į Europą, daugelį dalykų mėgina kopijuoti.

Istoriškai nuo sovietinių laikų kazachai Lietuvą laikė geru pavyzdžiu, draugišku kraštu.

Lietuviai yra racionalūs žmonės. Nors kazachai turi pakankamai materialinių išteklių, juos naudoja protingai ir užsibrėžto tikslo siekia kuo mažesnėmis sąnaudomis, todėl vertina mūsų patarimus.

Mes kalbame ir angliškai, ir rusiškai, o vyresnio amžiaus kazachai - tik rusiškai.

- Ar Lietuvos medikus galima vadinti svarbiausiais kazachų mokytojais?

- Kazachstane jaučiamas didelis specialistų stygius, todėl jų paruošimui skiriami dideli pinigai.

Viskas prasidėjo maždaug prieš 6 metus, kai šalies valdžia paskelbė programą, skirtą sumažinti širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių žmonių skaičių, pradėjo statyti ligonines. Ligoninės dygsta kaip grybai visame Kazachstane.

Lietuva kartu su Izraeliu pirmoji pradėjo dalyvauti šiose programose. Pirmajame etape kazachai siuntė į Kauną gydytojus, kurie čia praleisdavo apie 10 mėnesių ir dirbo kartu su mumis. Tokiu būdu paruošėme apie 100 gydytojų ir tiek pat medicinos slaugytojų.

Antrajame etape mes vykdavome į Kazachstano ligonines ir kartu su savo mokiniais pradėdavome kardiochirurgijos programas. Dabar važiuojame dėl specializuotos kardiochirurgijos reikalų.

Pernai Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) Kazachstane įkūrė savo atstovybę, o šiemet vietos Nursultano Nazarbajevo universitete ketina atidaryti Slaugos fakultetą.

- Ar labai skiriasi Lietuvos ir Kazachstano ligoninės?

- Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių klinika atidaryta prieš šešerius metus. Tąkart buvo nupirkta įrangos už 30 mln. litų, tačiau nuo tų laikų negavome rimtų investicijų. Kitose Lietuvos gydymo įstaigose turbūt panaši situacija.

Kazachstane investicijos yra nepalyginamai didesnės. Perkama naujausia įranga, pažangiausios technologijos, kokias tik vietos medikai sugeba valdyti, kviečiami konsultantai. Kas 5-6 metus įranga keičiama nauja.

Nors susidaro įspūdis, kad Kazachstano valdžia tiesiog švaisto pinigus, nuomonė pasikeičia pamačius rezultatus.

Turbūt tapsiu pirmuoju užsienio mediku, kuris Kazachstane dirbs nuolat. Nenorėdami prarasti laiko į svarbiausias pozicijas kazachai kviečia užsienio specialistus.

Jie turi didelių ambicijų tapti viso regiono lyderiais įvairiose srityse ir tokie siekiai yra visiškai realūs.

Kazachstano valdžia net užsibrėžė tikslą padidinti šalies gyventojų skaičių nuo 15 milijonų iki 25 milijonų. Skatinamas gimstamumas, mėginama sumažinti naujagimių ir gimdyvių mirštamumą.

Šioje srityje puikių rezultatų pavyko pasiekti Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovei profesorei Rūtai Nadišauskienei.

- Lietuvoje kolegos ir pacientai jus matys vis rečiau. Ar liksite klinikos vadovu?

- Su Kauno klinikų vadovybe sutariau, kad metus dirbsiu ir Lietuvoje, ir Kazachstane, o po to reikės priimti galutinį sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.