Politologai nepataria liberalams bičiuliautis su A. Čapliku, dėl A. Zuoko abejoja

Šiuo metu liberalioms Lietuvos jėgoms atstovauja net trys partijos: Liberalų ir centro sąjunga, judėjimas „Taip“ ir Liberalų sąjūdis. Tik ši partija pastarųjų Seimo rinkimų metu pateko į Seimą, užsitikrindama 10 mandatų. Ar susivieniję Lietuvos liberalai turi galimybę tapti ne trečia, o antrąja ar net pirmąja politine jėga šalyje?

Judėjimo "Taip" renginyje buvo aptariamos liberalių jėgų vienijimosi perspektyvos.<br>M. Astrauskas.
Judėjimo "Taip" renginyje buvo aptariamos liberalių jėgų vienijimosi perspektyvos.<br>M. Astrauskas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 22, 2013, 7:20 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:33 AM

Apie tai jaunieji liberalai su politikos ekspertais antradienį diskutavo Vilniaus „Šarūno“ viešbutyje. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų analitiko Mažvydo Jastramskio nuomone, Liberalų sąjūdžiui neverta be atrankos priimti jiems į glėbį puolančių liberalcentristų ir „zuokininkų“ – tokiu būdu partija ne sustiprės, bet rizikuos prarasti ir šiaip jau ne itin gausius rinkėjus.

Antradienį judėjimo „Taip“ organizuotame renginyje „Liberalių jėgų vienybė: mitas ar galimybė?” politikos ekspertai šviesios ateities Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamai politinei jėgai nežadėjo, o Liberalų ir centro sąjungai nevienareikšmiškai pranašavo politinio negyvėlio ateitį. Ir labai netolimą.

Diskusijoje dalyvavo A. Zuokas, buvęs Seimo narys Žilvinas Šilgalis. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis teigė į renginį net nebuvęs kviestas.

Politikos ekspertai M. Jastramskis ir Valdas Petrulis pagrindiniu ir kol kas vieninteliu patikimu Lietuvos liberalizmo stulpu laiko savo, kaip parlamentinės partijos pozicijas išsaugojusią Liberalų sąjūdį.

Politologas M. Jastramskis svarstė, ar naudinga susivienyti visoms trims liberalioms partijoms į vieną politinę jėgą.

„Iš vienos pusės, tai atrodo racionalu. Pagal mūsų instituto atliktą tyrimą, liberalų elektoratas šias tris partijas vertina panašiai, kaip liberalias partijas. Jos gali tikėtis 10-12 proc. viso šalies elektorato dalies. Tai iš tiesų siaura rinka ir trims žaidėjams jos neužtenka“, - kalbėjo M. Jastremskis.

Jis čia pat pastebėjo, kad jungtis trukdo ir lyderių konkurencija, ir labai kritinė Liberalų ir centro sąjungos padėtis.

„Tai ties išnykimo riba atsidūrusi partija, ji suklydo, pasirinkdama nebeveikianti centristinį modelį. Prieš šiuos rinkimus Liberalų ir centro sąjunga pasirinko dar Romualdo Ozolo laikų centrizmą – esą mes nei su dešiniaisiais, nei su kairiaisiais. Rinkėjus tai sutrikdė, nes jiems reikėjo aiškumo“, – renginio išvakarėse portalui lrytas.lt sakė M. Jastramskis.

Jo nuomone, rinkimų varžybose konkurentus centristus ir „Taip“ atstovus aplenkusiai Liberalų ir centro sąjunga netikslinga po savo sparnu urmu priglausti nesėkmę patyrusius idėjinius brolius.

M. Jastramskis atkreipė dėmesį, jog liberalių jėgų šalininkai gali pasipiktinti, jeigu į Liberalų sąjūdį bus priimti liberalcentristai su visais savo vadais, kurie prabilo apie galimą sąjungą su Rolando Pakso "Tvarkos ir Teisingumo" partija. Liberalizmas ir populizmas – nesuderinami, tai priešingos prigimties partijos, jų rinkėjai yra visiškai skirtingi.

Politologo nuomone, Lietuvos liberalų sąjūdis turėtų būti atsargi ir su Vilniuje laimėjusiu, bet nacionaliniu mastu, per Seimo rinkimus šnipštą gavusiu judėjimu „Taip“.

„Paskui A. Zuoką vis tik velkasi skandalo šešėlis. Pagaliau, turėtų palaukti savivaldos rinkimų ir pažiūrėti, ar „Taip“ išlaikys sostinę savo rankose“, – aiškino M. Jastramskis.

Jo nuomone, eižėjant Liberalų ir centro sąjungai atskirą partiją sukūręs A. Zuokas laimėjo trumpalaikę pergalę. Bet nacionaliniu mastu jis vertinamas daug blogiau, nei sostinėje, todėl vargu ar „Taip“ ilgai išliks politinėje arenoje.

Lietuvos liberalizmo dramą vaizdžiai yra nusakęs europarlamentaras, filosofas Leonidas Donskis. Dar likus mėnesiui iki rinkimų Kaune surengtoje diskusijoje jis liberalus palygino su karaliumi Lyru, kuris savo turtą išdalino dukterims, o pats liko vargeta.

„Visi tikslai, kurias iš savo doktrinos prigimties spinduliavo liberalai – teisinė valstybė, pilietinės visuomenės pagrindai, liberali demokratija, laisvoji rinka – įgyvendinti, ir net ne liberalų rankomis. Liebralizmas atsidūrė kryžkelėje, dairydamasis, ką dabar veikti, kokią nišą užimti“, – anuomet kalbėjo L. Donskis.

Filosofas apgailestavo, kad viešojoje erdvėje liberalizmas ilgai buvo tapatinamas su nekontroliuojama laisvąja rinka ir po ekonominės krizės ant jo krito šešėlis, kaip ant „grynojo“ kapitalizmo ideologijos.

„Aš būčiau pasirengęs atsisakyti savo ideologinių principų vardan vieno kenčiančio žmogaus“, – sakė L. Donskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.