S. Magnitskio atskleistos aferos pinigai iš Ūkio banko grįžta į Rusiją? (papildyta)

Rusijos žiniasklaida palankiai atsiliepė apie Lietuvą. Susidaro įspūdis, kad Maskva palankiai sutiko žinią apie Lietuvos prisijungimą prie nužudyto Sergejaus Magnitskio tirtos pinigų plovimo bylos tyrimo. Ši byla, į kurią gali būti įpainioti aukšti Rusijos pareigūnai, labai pakenkė Maskvos santykiams su Vašingtonu.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2013, 6:19 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:45 AM

 Newsru.com rašo, kad nešvarūs pinigai iš Lietuvoje užšaldytų sąskaitų galbūt jau grįžta į Rusiją.

„Apskritai su atitinkamu prašymu „Hermitage Capital“ anksčiau kreipėsi į iš karto šešių šalių prokuratūras – trijų Baltijos valstybių, o taip pat Austrijos, Suomijos ir Kipro.

Pagal „Bloomberg Newsweek“ informaciją, šiuo metu asmenų, galimai susijusių su S. Magnitskio byla, finansinių operacijų tyrimu užsiima keturios šalys – ta pati Lietuva, taip pat Šveicarija, Kipras ir Latvija. Turime pastebėti, kad oficialiai nei Šveicarija, nei Kipras komentarų šia tema kol kas nepateikė. Apie Latvijos dalyvavimą tyrime taip pat pranešama pirmą kartą“, - rašo Rusijos portalas.

Pinigai gali likti Lietuvoje

„Bloomberg“ interviu davęs Kauno apygardos prokuroras Donatas Puzinas interviu Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad buvo užšaldytos sąskaitos visų ofšorinių kompanijų, kurios darė pervedimus per Ūkio banką.

„Tai buvo padaryta rugsėjo 28 d., kai gavome bylą iš Generalinės prokuratūros dėl tos priežasties, kad banko centrinė būstinė yra mūsų mieste. Kalbama apie nedidelę sumą, ne daugiau kaip 100 tūkst. JAV dolerių“, - sakė prokuroras.

Pasak jo, įtariamųjų šioje byloje nėra, Lietuvos piliečiai su šia byla nesusiję, o visos sąskaitos buvo atidarytos ir valdomos iš Rusijos ir Ukrainos – Ūkio bankas ten turi filialus. Beje, paties banko dalyvavimo machinacijose galimybė kol kas neatmesta.

Lietuvos prokuratūros duomenimis, per vietines ofšorų sąskaitas buvo pervesta 13 mln. dolerių. „Pagal Lietuvos įstatymus, jeigu pajamos buvo gautos nusikalstamu būdu, ir tai yra įrodyta, tai nustatyta suma po to gali būti konfiskuota iš kompanijos“, - rusų žiniasklaidai aiškino D. Puzinas. Galutinis sprendimas dėl jau užšaldytų sąskaitų bus priimtas baigus tyrimą.

„Sunku pasakyti, ar tos lėšos bus perduotos Rusijai. Reikės žiūrėti, ar Rusija yra pasirašiusi atitinkamas tarptautines konvencijas, - sakė prokuroras. - Aš prisimenu dar vieną bylą, kuri buvo susijusi su pinigais iš Rusijos, ir tada buvo priimtas sprendimas perduoti šias lėšas Lietuvos valstybei“.

Sąskaitose lėšų beveik nelikę

Kauno apygardos prokuroras D. Puzinas antradienį ir Lietuvos agentūrai BNS patvirtino, kad tyrimas pradėtas gavus pareiškimą iš investicijų fondo „Hermitage Capital Management“, kuriam dirbo S. Magnitskis, atstovų. Jis įvardijo tą pačią sumą, kaip ir Rusijos agentūrai – 13 mln. dolerių.

Prokuroro sprendimu laikinai apribotos nuosavybės teisės daryti pavedimus iš ofšorinių kompanijų sąskaitų, leidžiant piniginių lėšų įplaukas. Piniginių lėšų sąskaitose praktiškai nėra - ten likę tik 40 tūkst. litų, nurodė prokuroras.

Tyrimo metu apklausti banko atstovai atidarinėję šių kompanijų sąskaitas, nustatyti asmenys atidarę sąskaitas, jas valdę, teigia prokuroras.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai rugpjūtį Generalinėje prokuratūroje gavus „BrownRudnick“ teisinės kompanijos, atstovaujančios Hermitage Capital Management, pareiškimą.

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 216 straipsnį, kuris numato atsakomybę už nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimą.

Pernai rudenį Generalinė prokuratūra, atsižvelgiant į tai, kad verslininko Vladimiro Romanovo valdomo Ūkio banko buveinė yra Kaune, tyrimą perdavė organizuoti Kauno apygardos prokuratūrai.

Paties banko veikla netiriama

Ūkio banko Valdybos pirmininkas Arnas Žalys teigė, kad banko iš prokuratūros gauti atsakymai rodo, jog tyrimas banko atžvilgiu nėra atliekamas.

„Ūkio banko vadovybė užtikrina, jog Ūkio bankas savo veikloje laikosi visų Lietuvos Respublikos įstatymų bei ES direktyvų (tame tarpe ir susijusių su pinigų plovimo prevencija), o jo veikla yra nuolat prižiūrima ir kontroliuojama atsakingų valstybinių institucijų“, - rašoma BNS atsiųstame komentare.

„Ūkio bankas visada, taip pat ir šiuo konkrečiu atveju, bendradarbiauja ir toliau bendradarbiaus su atsakingomis valdžios institucijomis įstatymų nustatyta tvarka, siekiant išaiškinti galimas nusikalstamas veikas“, - teigia A. Žalys.

Jis nurodo, kad pernai rugpjūtį iš banko pareikalauta pateikti informaciją raštu apie nurodytų įmonių sąskaitų atidarymo aplinkybes ir pinigų judėjimą šiose sąskaitose, tačiau joks tyrimas Ūkio banko ar kokių nors šio banko darbuotojų atžvilgiu nebuvo pradėtas ar atliekamas.

Tyrėjas mįslingai mirė

Investicijų fondo „Hermitage Capital“ konsultantas S. Magnitskis mirė tardymo izoliatoriuje Maskvoje 2009 metų lapkritį. Rusijos valdžia kaltino S. Magnitskį vengus mokėti mokesčius, bet jo kolegos teigia, kad baudžiamoji byla buvo sukurpta keršijant už parodymus, kad teisėsaugos institucijų darbuotojai galėjo būti susiję su jo paviešinta lėšų grobstymo schema.

S. Magnitskis tikino, kad iš Rusijos iždo buvo pagrobta 230 milijonų JAV dolerių.

Reaguodamos į šį atvejį, Jungtinės Valstijos sudarė „juoduosius sąrašus“, į kuriuos įrašyti asmenys, siejami su S. Magnitskio mirtimi. Šiems asmenims draudžiama išduoti vizas kelionei į JAV ir įšaldomos jų sąskaitos Jungtinėse Valstijose. Rusija atsakydama uždraudė JAV piliečiams įsivaikinti rusų našlaičius.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.