Naujam ministrui – naujas brangus automobilis

Kultūros ministerijos valdininkai rado būdą, kaip įsiteikti naujam ministerijos vadovui „darbiečiui“ Šarūnui Biručiui. Nors ministerija visuomet skundėsi pinigų kultūrai stygiumi, jai praėjusių metų pabaigoje pavyko sukrapštyti 164 tūkst. litų naujam ministro automobiliui - „Volkswagen Phaeton“.

Kultūros ministerija praėjusių metų pabaigoje sukrapštė 164 tūkst. litų naujam ministro automobiliui - „Volkswagen Phaeton“
Kultūros ministerija praėjusių metų pabaigoje sukrapštė 164 tūkst. litų naujam ministro automobiliui - „Volkswagen Phaeton“
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 24, 2013, 1:47 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:17 AM

Anksčiau ministerijai vadovavęs Arūnas Gelūnas buvo vežiojamas dešimties metų senumo „BMW 535“.

Į naujus, tačiau nuomojamus,  automobilius persėdo dar kelių ministerijų vadovai. Kiti apie tai dar tik galvoja.

Senas automobilis dažnai gedo

Konkursą pirkti naujam automobiliui Kultūros ministerija paskelbė lapkričio pabaigoje, kai buvęs ministras A. Gelūnas jau krovėsi lagaminus į Paryžių. Jį, dar nebaigusį savo kadencijos, prezidentė Dalia Grybauskaitė paskyrė Lietuvos ambasadoriumi prie UNESCO.

Šiuo metu užsienyje esančio ministro Š. Biručio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė portalui lrytas.lt teigė, kad naują mašiną nutarta pirkti, nes senoji labai dažnai gesdavo.

„Automobilis buvo pagamintas prieš dešimt metų. Jo rida - 500 tūkst. kilometrų, o degalų sąnaudos šimtui kilometrų – 17 litrų benzino. Automobilis buvo eksploatuojamas labai intensyviai, dažnai gesdavo, todėl tekdavo skubos tvarka nuomotis kitą, pakaitinį, automobilį. Viską įvertinus buvo priimtas sprendimas įsigyti naują reprezentacijai skirtą automobilį. Senas automobilis šiuo metu nenaudojamas, ruošiami dokumentai jį perduoti vienai iš pavaldžių įstaigų“, - aiškino D. Vencevičienė.

Ji pabrėžė, kad pirkti naują automobilį nebuvo naujo ministro idėja. Valdininkai konkursą suorganizavę dar prieš Š. Biručio priesaiką Seime.

Be naujojo pirkinio, ministerija turi dar tris automobilius – vieną „Škoda Octavia“ ir dvi „Škoda Fabia“.  

Nuomos konkursus laimi BMW

Ministerijų darbuotojai apie vadovams skirtų automobilių keitimą atėjus naujai valdžiai kalba labai nenoriai. Todėl portalo lrytas.lt žurnalistams šią informaciją teko rinkti ir neoficialiais kanalais.

Naujus penktosios klasės BMW neseniai išsinuomojo Finansų, Energetikos ir Žemės ūkio ministerijos. Šių automobilių atstovai Lietuvoje valdžios įstaigoms pasiūlė mažiausias kainas. Žemės ūkio ministerija dar ruošiasi skelbti nuomos konkursą viceministrams skirtiems automobiliams.

Į naują automobilį artimiausiu metu turėtų persėsti ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Teisingumo ministerija šiuo metu ieško kompanijos, kuri jai teiks automobilių nuomos ir taksi paslaugas. Baigiantis nuomos sutarčiai dar šiais metais reikės keisti ir sveikatos apsaugos ministrui skirtą penktosios klasės BMW.

Į BMW energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius persėdo tik šią savaitę. Tiesa, šį automobilį ministerija nuomos vos vienerius metus. Remdamasi Valstybės kontrolės rekomendacijomis, žinyba teigia konkursus dėl automobilio nuomos skelbianti kas metus. Iki tol Energetikos ministerijos automobilių parke buvo „Toyota Verso“.    

B. Vėsaitei patinka „Audi“?

BMW automobiliu vežiojama ir naujoji ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Portalo lrytas.lt žiniomis, ministrė kolegoms yra prasitarusi, kad jai patinka „Audi“ markės automobiliai, tačiau ministerijos vadovei skirta mašina bent kol kas nebus keičiama, nes „Audi“ nuoma ministerijai esą būtų per brangi.

Ką daryti su vadovo automobiliu, neapsisprendžia ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos klerkai. Šiuo metu ministrė Algimanta Pabedinskienė vežiojama dešimties metų senumo penktosios klasės BMW.

Švietimo ir mokslo ministerija puoselėja viltį, kad pigesnių automobilių nuomos rinkoje atsiras metų pabaigoje arba 2014-ųjų pradžioje, kai Lietuva baigs pirmininkauti Europos Sąjungai. Tada daugybė pusmetį naudotų prabangių automobilių taps nereikalingi. Dabar ministras vežiojamas 2005 m. gamintu „Audi A6“.  

Tokiu pačiu automobiliu vežiojamas ir aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Ministerijos darbuotojai išsidavė, kad svarstytų galimybę keisti automobilį, jei pasiūlytas naujas būtų su hibridiniu varikliu. 

Dauguma ministerijų vadovams skirtus automobilius ne perka, o nuomoja. Tai daroma dėl lėšų stygiaus, nes sumokėti 150-200 tūkst. litų iš karto ministerijoms nėra lengva.

Sutartį dėl automobilio nuomos galima sudaryti ne ilgesniam kaip trejų metų laikotarpiui. Per mėnesį aukštesnės klasės automobilio nuoma ministerijoms kainuoja po 3-4 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.