Medikai spėjo išgelbėti mirštančios nėščios moters kūdikį

Kas bus greitesnis – į šį pasaulį besibeldžiantis kūdikis ar jo motiną pasiglemžti nusitaikiusi mirtis? Tokia drama vyko Kauno klinikose. Jos atomazgą kai kas vadina stebuklu – neišnešiotą kūdikį pavyko išgelbėti, nors jo motina mirė.

Supratę, kad nepavyks išgelbėti jaunos tauragiškės gyvybės, medikai nusprendė kovoti dėl jos negimusio kūdikio.<br>P.Lileikis
Supratę, kad nepavyks išgelbėti jaunos tauragiškės gyvybės, medikai nusprendė kovoti dėl jos negimusio kūdikio.<br>P.Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

2013-01-27 23:12, atnaujinta 2018-03-13 03:52

„Ką padarysi, reikia susitaikyti su tuo, kad mūsų dukteriai Alinai buvo lemta taip anksti palikti šią žemę, o jos sūneliui – ateiti į šį pasaulį lyg per stebuklą.

Esame dėkingi Kauno klinikų medikams už viską, ką jie darė, kad kūdikio gyvybė būtų išgelbėta”, – šeštadienį ištarė Žemaičių Naumiesčio seniūnijos (Šilutės r.) Degučių kaimo gyventojas, Pagėgių savivaldybės tarnautojas Elmutas Lengvinas.

Vėžys draskė be gailesčio

Jo vyriausia iš trijų užaugintų vaikų duktė Alina pernai būdama 27-erių susirgo vėžiu.

Medikai taip ir nenustatė, kur tiksliai būta šio piktybinio darinio užuomazgos.

Per labai trumpą laiką jis nuožmiai sudraskė jaunos moters gyvybės saitus.

„Pernai gruodžio pradžioje duktė buvo paguldyta į ligoninę, o po beveik dviejų mėnesių jau išlydime ją į amžinybę.

Labai sunku dabar apie tai kalbėti. Bet tai, ką Kauno medikai padarė gelbėdami neišnešiotą Alinos kūdikį, tikrai galima vadinti stebuklu. Tikimės, kad kūdikis sustiprės, jis jau pats kvėpuoja”, – kalbėjo Alinos motina lietuvių kalbos mokytoja Lilija Lengvinienė.

Miestelis – sukrėstas

Šermenims žmonės nuo penktadienio rinkosi į kuklią Žemaičių Naumiesčio miestelio evangelikų liuteronų bažnyčią.

Lengvinų šeima, kurioje, palydėjus į amžinybę Aliną, tėvų ramsčiais liko du už ją jaunesni suaugę sūnūs, išpažįsta liuteronų tikėjimą.

Karstas centrinėje maldos namų dalyje dvi paras skendėjo tarp baltų rožių, lelijų, chrizantemų puokščių ir vainikų.

Su juodaplauke velione atsisveikinti rinkosi net ir mažai ją pažinoję žmonės.

Daugelį šio Žemaitijos pakraščio gyventojų sukrėtė Lengvinų šeimos drama.

Medikai ryžosi operacijai

Tauragės visuomenės sveikatos centre dirbusi ir šiame mieste prieš ketverius metus šeimą sukūrusi Alina, pakirsta vėžio, nesuspėjo išnešioti ir pagimdyti savo pirmojo kūdikio.

Kauno klinikų medikai, nepajėgdami išgelbėti Alinos gyvybės, ryžosi operacijai, kad jos įsčiose iki šešių su puse mėnesių augęs sūnelis vis tiek išvystų šį pasaulį.

Operacija pavyko. Berniukas dabar yra prižiūrimas medikų.

„Tai – pirmas mūsų anūkas.

Tikiu, kad jis greitai sustiprės, o užaugti jam padės visa šeima”, – sakė E. Lengvinas.

Prisiminė panašią dramą

Šilutės ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas Gediminas Vaičiūnas, skaičiuojantis jau kelių dešimtmečių darbo stažą, prisimena tik vieną panašų atvejį: „Maždaug prieš dešimtmetį vieno advokato žmona laukėsi kūdikio, bet gimdos kaklelio vėžys ją pakirto nespėjusią pagimdyti mažylio.

Provincijos ligoninėje operuoti ir gelbėti kūdikio neturėjome galimybės, tad kvietėme specialistų brigadą su reanimobiliu iš Kauno.

Moteris buvo nugabenta į klinikas, mirštanti operuota, o jos sūnui suteikta galimybė ateiti į šį pasaulį.”

Nepamirš pyragų skonio

Degučių kaimo bendruomenė, kurioje Lengvinų šeima ypač gerbiama už vidinę kultūrą, draugiškus santykius su aplinkiniais, į Alinos laidotuves vakar rinkosi kaip viena šeima.

„Visi ją prisimins kaip linksmą, draugių apsuptą, kūrybingą ir į kitų rūpesčius nuoširdžiai atsiliepiančią moterį, o jos pyragų, kuriuos bendruomenės šventėms abi su motina prikepdavo, skonis buvo neužmirštamas”, – prisiminė Degučių kaimo seniūnaitė Irena Vismantienė.

Nėščią moterį pražudė gripas

* Pirmosiomis 2010-ųjų dienomis Kauno klinikose užgeso vadinamuoju kiaulių gripu sirgusios Šakių rajono gyventojos 24 metų Gintarės Bezgėlienės gyvybė.

* Likus šiek tiek mažiau kaip mėnesiui iki mirties, 27-ąją nėštumo savaitę klinikų gydytojai moteriai atliko cezario pjūvį ir išgelbėjo jos kūdikį.

* Medikai iškart perspėjo artimuosius, kad gali tekti gelbėti bent vieną gyvybę, mat kūdikiui dėl sunkios motinos būklės buvo kilęs didelis pavojus.

* Du vyresnius vaikus jau turėjusiai G.Bezgėlienei lapkričio viduryje staiga pakilo kūno temperatūra, tačiau po kelių dienų ji sumažėjo.

* Kai moteris manė jau pasveikusi, gripas smogė antrąkart ir dar stipriau – pacientę teko vežti į Kauno klinikas, bet medikams nepavyko jos išgelbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.