Konservatorius siūlo atmintina diena paskelbti Tarptautinę tolerancijos dieną

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vytautas

1995 metais UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena.<br>AP
1995 metais UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2013, 6:26 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:30 AM

„Netolerancija visada egzistavo žmonijos istorijoje. 1995 metais UNESCO lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių. (...) Tolerancija nėra nei privilegija, nei abejingumas. Tai pasaulio kultūrų, išraiškos formų ir buvimo žmogumi būdų įvairovės supratimas, vertinimas ir gerbimas. Tolerancija pripažįsta universalias žmoniškąsias vertybes ir pamatines kitų laisves. Žmonės iš prigimties yra skirtingi ir tik tolerancija gali užtikrinti mišrių bendruomenių išlikimą kiekviename pasaulio kampelyje“, - savo siūlymą aiškina įstatymo pataisos iniciatorius.

Parlamentaras teigia, kad tolerancija šiandien neretai įvardijama kaip „pavojuje esanti vertybė“, o siūlomo projekto tikslas - ugdyti toleranciją Lietuvoje. Be to, parlamentaras nurodo, kad jo siūlomos pataisos priėmimas „sudarys palankias sąlygas gerinti kriminogeninę situaciją“.

„Neteisingumas ir prievarta, diskriminavimas ir noras sumenkinti yra bendros netolerancijos formos. Labai dažnai netolerancijos šaknys glūdi nežinojime. Neretai bijome kažko, ko nesuprantame, nepažįstame – kitų asmenybių, kitų kultūrų, tautų, religijų. Netolerancija taip pat glaudžiai susijusi su perdėtu savęs vertinimu ir pasididžiavimu asmenine, tautine ar religine prasme“, - rašoma projekto aiškinamajame rašte.

V. Juozapaičio teigimu, Tarptautinė tolerancijos diena gali būti vertinama kaip kasmetinė galimybė ugdyti toleranciją, rengti visuomeninius ir politinius debatus globalių netolerancijos problemų tematika.

Šiuo metu Atmintinų dienų įstatyme - 54 atmintinomis paskelbtos dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.