A. Butkevičius nori, kad Ūkio bankas dirbti pradėtų jau kitą savaitę

Premjeras Algirdas Butkevičius leidžia suprasti, kad valstybė gali bandyti gelbėti finansinių sunkumų turintį Ūkio banką. Jis nori, kad Ūkio bankas pradėtų dirbti jau kitą savaitę. Tai jis sakė pirmadienį, po susitikimo su Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku.

Pirmadienį A. Butkevičius susitiko su V. Vasiliausku.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Pirmadienį A. Butkevičius susitiko su V. Vasiliausku.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 18, 2013, 6:51 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:03 PM

Paklausus, ar tokia galimybė įmanoma, premjeras atsakė taip: „Bus privaloma, kad būtų įmanoma“.

Šįryt premjeras V. Vasiliausko buvo supažindintas su praėjusį savaitgalį baigto Ūkio banko audito rezultatais. Premjeras žurnalistams neatskleidė, kokia yra tikroji situacija Ūkio banke ir siūlė palaukti vakaro, kai į posėdį dėl Ūkio banko likimo susirinks centrinio banko valdyba.  

Lietuvos banko vadovas tvirtina, kad sprendimas dėl susidariusios situacijos Ūkio banke bus tikrai priimtas pirmadienio vakarą.

„Išvadų Vyriausybei nepristačiau jokių - pristačiau situaciją Ūkio banke. Savaime suprantama, kad esama galimų sprendimo būdų, bet galutinai Lietuvos bankas apsispręs pirmadienį vakare“, - pirmadienį po susitikimo su Ministrų kabinetu žurnalistams sakė jis, praneša ELTA.

Sekmadienį V. Vasliauskas teigė, jog lyginant Ūkio banko turtą ir įsipareigojimus auditoriai užfiksavo maždaug vieno milijardo litų trūkumą. 

Paklaustas, kokių esama sprendimo būdų, V. Vasiliauskas neatsakė, tačiau neatmetė ir Ūkio banko bankroto galimybės.

„Bankrotas - viena iš alternatyvų, ji visada yra“, - sakė jis.

Pasiteiravus, ar Ministrų kabinetas Lietuvos bankui išsakė savo rekomendacijas, V. Vasiliauskas pažymėjo, jog Lietuvos bankas yra nepriklausomas reguliuotojas.

„Kokia yra situacija Ūkio banke? Turbūt nepuiki. Bankas yra nemokus“, - priminė jis.

Šeštadienį Lietuvos banko valdybai buvo pateikta laikinojo Ūkio banko administratoriaus Adomo Audicko išvada ir pasiūlymai dėl Ūkio banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo.

Lietuvos banko valdyba administratoriui nurodė pateikti papildomus banko turto vertinimo duomenis.

Įvertinusi rizikingas pastarųjų metų Ūkio banko veiklos tendencijas, bankui žalingus akcininkų veiksmus, priežiūros institucijos nurodymų nevykdymą ir dėl to kylančią grėsmę stabiliai ir patikimai banko veiklai, Lietuvos banko valdyba vasario 12 dieną apribojo Ūkio banko veiklą ir paskyrė banko laikinąjį administratorių.

2012 m. gruodį-2013 m. sausį vykusio Ūkio banko inspektavimo metu nustatyta, kad bankas vykdė rizikingą veiklą, netinkamai vertino prisiimamą kredito riziką, ne visais atvejais įsitikino skolininkų galimybėmis vykdyti skolinius įsipareigojimus, neformavo pakankamų specialiųjų atidėjinių probleminėms paskoloms, taikė nepriimtinus sandorių atvaizdavimo apskaitoje būdus ir taip pažeidė riziką ribojančius teisės aktus.

Įvertinus inspektavimo metu surinktus duomenis, nustatyta, kad, suformavus tinkamus specialiuosius atidėjinius probleminėms paskoloms, tinkamai įvertinus kitą turtą, Ūkio banko turto grynoji vertė būtų mažesnė nei deklaruojama priežiūros institucijai pateikiamose ataskaitose, o bankas nevykdytų su kapitalu susijusių riziką ribojančių normatyvų.

Atsižvelgiant į būtinybę klausimą spręsti ypač greitai, administratorius įpareigotas išvadas ir pasiūlymus Lietuvos bankui pateikti ne vėliau kaip per 6 dienas nuo nutarimo priėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute