Rūkaliai Klaipėdoje mėgaujasi išskirtinėmis sąlygomis

Būsimasis jūrininkas ir politikas privalo rūkyti. Panašu, kad tokia logika vadovaujasi Klaipėdoje esanti Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla ir Klaipėdos savivaldybė, leidusios, kad šių įstaigų patalpose veiktų rūkyklos, o cigarečių dūmai ir dvokas sklistų po visas patalpas.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 18, 2013, 9:26 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:56 PM

Jūreivystės mokykloje ant vyrų tualeto durų, be įprasto šią vietą žyminčio ženklo, kabo ir dar vienas, informuojantis, kad šioje patalpoje galima ir rūkyti, nors šalyje jau senokai galioja įstatymas, draudžiantis rūkyti švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir jų teritorijose.

„Jūreivystės mokyklai yra išduotas higienos pasas, bet jame nėra jokių užuominų apie leidimą įsirengti rūkymo patalpas. Tai griežtai draudžiama“, - teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Paklaustas, kiek jau laiko Aukštojoje jūreivystės mokykloje veikia nelegali rūkykla, šios ugdymo įstaigos direktorius Viktoras Senčila sutriko, o tada pradėjo teisintis nespėjęs susipažinti su visomis tabako vartojimą reglamentuojančiomis taisyklėmis. „Nesu pasiruošęs atsakyti į šį klausimą“, - po nejaukios pauzės pareiškė jis ir priminė, kad šioje mokykloje studijuoja pilnamečiai.

Žiemą nepatogumų patirti netenka ir rūkantiems Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos darbuotojams. Jau daugelį metų rūkyti jie renkasi tarp trečiojo ir ketvirtojo aukšto įrengtame kambaryje, apstatytame senais baltais. Jame rūkančiųjų patogumui pastatytas ir kavos aparatas, kelios peleninės, pro plačius langus matyti kiemas ir automobilių aikštelė.

Rūkykla beveik niekada nebūna tuščia - čia patraukti dūmo ir pabendrauti renkasi ne tik darbuotojai, bet ir į savivaldybę tvarkyti reikalų užsukę klaipėdiečiai. Kai vyksta savivaldybės tarybos posėdžiai, čia patekti nėra lengva, nes patraukti dūmo per pertrauką užsuka ir būrys politikų.

Nors nerūkančiuosius erzina koridoriuje ir laiptinėje sklindanti rūkalų smarvė, skųstis kontrolieriams dėl to dar niekas nesiryžo. „Nesame ten buvę, nors jeigu gautume skundų, apžiūrėtume, ar ši rūkykla atitinka higienos reikalavimus“, - patikino A. Šlepetienė.

Rūkyti įstaigų ir įmonių patalpose leidžiama, tačiau būtina rūkymo patalpą įrengti pagal griežtus nurodymus, kurie išvardyti 2006 metais patvirtintoje higienos normoje.

Rūkykloje turi veikti vėdinimo sistema, patalpa turi būti dažnai valoma, privalu ant sienos pakabinti apie rūkymo žalą informuojančius plakatus, parūpinti priešgaisrinės apsaugos priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.