Dviejų partijų viršūnės nusprendė: jungtuvės bus

Po Darbo partijos ir partijos "Tvarka ir teisingumas" tarybų posėdžių politinių jėgų vadai V. Uspaskichas ir R. Paksas spaudos konferencijoje Seime pareiškė, kad nusprendė kurti jungtinę partiją. Darbo partijoje  „už“ balsavo visi partijos tarybos nariai. partijoje "Tvarka ir teisingumas" sulaukta ir pasipriešinimo. Iš 96 tarybos narių 3 balsavo prieš, 3 susilaikė. Vyks abiejų partijų suvažiavimai. Politinės "vestuvės" turėtų įvykti balandį.

V. Uspaskichas ir R. Paksas pranešė apie susitarimą kurti bendrą partiją.<br>R. Danisevičius
V. Uspaskichas ir R. Paksas pranešė apie susitarimą kurti bendrą partiją.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 24, 2013, 7:20 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:24 AM

Iš dviejų partijų susivienijimo naudos gali pešti ir Vilniaus meras Artūras Zuokas. R. Paksas ir V. Uspaskichas užsiminė, jog galimai bus sukurta jungtinė "darbiečių" ir "tvarkiečių" frakcija Vilniaus miesto taryboje. Dabar Darbo partija remia A. Zuoko koaliciją, "tvarkiečiai" yra opozicijoje.

Planas gimė prieš dvejus metus

R. Paksas sakė, jog mintis sujungti partijas jo ir V. Uspaskicho galvose gimė jau prieš dvejus metus.

„Dabar priimtas principinis sutarimas jungtis. Bet dar turi patvirtinti partijų suvažiavimai. Jau po to kalbėsime apie lyderį, frakcijų sujungimą ir kitus dalykus. Reikės suderinti, harmonizuoti darbą. Žmonės tegul susipažįsta su nauja padėtimi. Mes su Rolandu galime dabar greitai rasti bendrą kalbą, o žemesnės grandys dar turės apsiprasti“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Ne tik eiliniai partijos nariai, bet ir praėjusį pirmadienį žurnalistų kalbinti Seimo nariai "darbiečiai" Vytautas Gapšys, Dangutė Mikutienė, Kauno miesto savivaldybės Darbo partijos frakcijos seniūnas Gintaras Furmanavičius sakė nežinantys apie dviejų partijų susijungimo projektą.

Spėjama, kad paskubėti verčia Vilniaus apygardos teisme svarstoma Darbo partijos juodosios buhalterijos byla.

Vyriausybę kol kas paliks ramybėje

Paklaustas, kokiomis ideologinėmis nuostatomis remsis naujoji partija, V. Uspaskichas atsakė, jog kalbama apie centristines jėgas.

„Bet čia ne tai, kad atsistojame centre ir sakysime, jog mes centras. Jau prieš Seimo rinkimus „tvarkiečiai“ ir mes buvome už tai, kad būtų keliamas minimalus atlyginimas. Mus kritikavo, juokėsi iš mūsų, esą ekonomika smuks. Bet ji tik kyla, dabar ir prezidentė Dalia Grybauskaitė pritaria – atlyginimą reikėjo didinti“, - tvirtino V. Uspaskichas.

Jo teigimu, net ir tapęs didžiausia frakcija Seime naujasis politinis junginys nesieks perimti socialdemokratų vadovaujamos vyriausybės, nors tokios galimybės neatmetė.

„Jeigu matysime, kad koalicijos programa nevykdoma, kažkas daroma ne taip. Tada gal ir įsikišime. Bet kol kas A. Butkevičiaus komanda dirba puikiai“, - tikino V. Uspaskichas.

Iš sąjungos laimės ir A. Zuokas?

Susijungti ketinančių partijų lyderiai išsitarė, jog keisis ir jėgų santykis Vilniaus mieto savivaldybėje. Tuo metu, kai nacionaliniame lygmenyje dvi partijos jungiasi, Vilniaus miesto taryboje jos yra skirtingose barikadų pusėse: Darbo partija remia valdančiąją koaliciją, partija "Tvarka ir teisingumas" kartu su konservatoriais yra opozicijoje.

Sekmadienį spaudos konferencijoje R. Paksas, paklaustas apie situaciją Vilniaus savivaldybėje, prasitarė: "Girdėjau, kad Darbo partijos atstovas, vicemeras Jonas Pinskus gerai dirba. Manau, bus tariamasi dėl bendros frakcijos".

V. Uspaskichas paskubėjo patikinti, jog iš J. Pinskaus sužinojo, kad derybos dėl jungtinės frakcijos Vilniaus savivaldybėje jau vyksta.

Neatitikimų sąjungos dvasiai yra ir Kauno miesto savivaldybėje. Čia paksininkais remia valdančiuosius konservatorius, o DP yra opozicinė frakcija.

"Darbiečiai" nori privilegijų

Žurnalistų paklaustas, ar nebijo jungtis su teisiama partija, R. Paksas atšovė: „Aš nieko nebijau. Apskritai jau turi baigtis smulkių partijų laikas. Jos pavieniui nieko negali. O susivieniję mes tapsime rimta jėga“.

Naujoji, jungtinė partija turės apie 35 tūkst. narių. Jeigu neatsiras daug nepatenkintų jungtuvėmis eilinių partiečių, tai bus didžiausia skaičiumi politinė partija Lietuvoje. Uspaskichas ir R. Paksas sakė, jog lyderio postas lieka derybų objektu.

Anksčiau buvo pateikta schema, pagal kurią du metus partijos vadu būtų R. Paksas, vėliau jį pakeistų V. Uspaskichas. Bet sekmadienio spaudos konferencijoje apie tai jau nekalbėta.

Prieš prasidedant Darbo partijos tarybos posėdžiui partijos prezidiumas nutarė sudaryti darbo grupes, kurios aptars jungimosi su partija "Tvarka ir teisingumas" sąlygas.

Spaudos konferencijoje V. Uspaskichas nepaneigė, jog Darbo partijos gretose yra manančių, jog vadovaujantieji politinio junginio postai turėtų būti skirstomi, atsižvlegiant į partijų populiarumą ir mandatų Seime skaičių. Šiuo aspektu Darbo partija daug pranašesnė už "tvarkiečius". "Darbiečiai" Seime turi 29, R. Pakso partija - 10 mandatų.

 Dar prieš tarybos posėdį Seimo narys, „darbietis“ K. Daukšys portalui lrytas.lt sakė: „Mūsų partija yra stipri. Neturėtume ištirpti politinių partijų glėbyje, turime išlaikyti savo liniją“, - teigė K. Daukšys.

Nuo Temidės neišsisuks

Teisininkai neatmeta galimybės, kad Darbo partijos sąjunga su partija "Tvarka ir teisingumas" siekiama išsisukti nuo atsakomybės. V. Uspaskichas išsitarė, jog išnykus Darbo partijai kaip teisiamam subjektui, galbūt pavyktų išsaugoti šiai partijai skirtas valstybės dotacijas. Asmeninės atsakomybės jis tvirtino nevengiąs.

Prokuroras Saulius Verseckas portalui lrytas.lt teigė manantis, kad galimas partijų susijungimas nuo vasario 25 d. atsinaujinančiam Darbo partijos procesui didelės įtakos neturės. Bet kuriuo atveju, teisiamųjų suole sėdės ta pati ketveriukė.

"Juridinio asmens likvidavimas nereiškia, kad fiziniai asmenys netenka atsakomybės, ji niekur neišnyksta. Tik teismas gali pakeisti kai kurias formuluotes", - paaiškino teisininkė Ieva Darandė.

Portalas lrytas.lt jau rašė, kad Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje Darbo partija, taip pat keturi jos nariai (be trijų parlamentarų V. Uspaskicho, V. Gabšio ir V. Vonžutaitės, – dar ir buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė) kaltinami, kad 2004-2006 metais vedė dvigubą partijos buhalteriją ir nuslėpė 25,1 mln. litų pajamų bei 23,7 mln. litų išlaidų. Tokiu būdu partija išvengė mokesčių, taip pat gavo valstybės dotacijų. Teisinės neliečiamybės partijos lyderiui V. Uspaskichui už jam inkriminuojamus finansinius nusikaltimus gresia iki 3 metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.