Planus įsitvirtinti viceministro poste sugriovė skambutis iš prezidentūros

Kas Lietuvoje skirsto viceministrų postus? Daugelis pasakytų, kad ministrai. Taip, matyt, mano ir jie patys. Tačiau ne visada yra teisūs. Tuo jau įsitikino vidaus reikalų ministras.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas")

Mar 8, 2013, 8:24 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 9:13 AM

Tai, kad ministras išsirenka viceministrą, o šis buvusioje darbovietėje surengia atsisveikinimo vakarėlį, dar nereiškia, jog tas žmogus ir sės į naują postą.

Taip nutiko 53 metų Romualdui Senovaičiui.

Šis patyręs kriminalistas ir buvęs pašalintojo prezidento Rolando Pakso patarėjas vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko įsakymu buvo paskirtas viceministru, apie tai elektroniniu būdu buvo informuota „Sodra”.

Bet į viceministro kėdę jam taip ir neteko atsisėsti – po kelių dienų ją užėmė dabartinis viceministras Žimantas Pacevičius.

Kalbama, kad to kategoriškai pareikalavo prezidentūros atstovai.

Stūmė „tvarkiečių” lyderis

Vidaus reikalų viceministro, kuruojančio jėgos struktūras, postas R. Senovaičiui buvo numatytas iš karto po to, kai po Seimo rinkimų paaiškėjo, kad ši ministerija atitenka „Tvarkos ir teisingumo” partijai.

R. Senovaičio kandidatūrą primygtinai siūlė šios partijos pirmininkas R. Paksas.

Ypač sunkiu pašalintojo prezidento gyvenimo momentu, kai buvo įpusėjęs apkaltos procesas, R. Senovaitis paliko policijos generalinio komisaro pavaduotojo postą ir tapo prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Paėmė slaptus duomenis

Dirbdamas prezidentūroje R. Senovaitis ypač išgarsėjo, kai iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Alytaus skyriaus paėmė ir R. Paksui perdavė alkoholio gamyklos „Alita” privatizavimo medžiagą.

Ši medžiaga, kurioje buvo užfiksuota ir daugybė pačių saugumiečių pažeidimų, turėjo tapti ginklu R. Pakso kovoje su VSD.

Tačiau galiausiai prezidentas buvo nušalintas nuo pareigų, o R. Senovaitis apkaltintas viršijęs įgaliojimus. Jis iš prezidento patarėjo perėjo dirbti Civilinės saugos departamento specialistu.

Grįžo į buvusį darbą

R. Paksas nepamiršo R. Senovaičio. Kai vidaus reikalų ministru buvo paskirtas D. Barakauskas, pasiūlė, kad šis viceministru įdarbintų R. Senovaitį.

Kai įsakymas buvo pasirašytas, R. Senovaitis kreipėsi į „Achemos” grupės vadovus, kad šie jį atleistų iš saugos tarnybos „Budrus sakalas” generalinio direktoriaus pareigų.

Savo buvusiam kolektyvui R. Senovaitis surengė atsisveikinimo vakarienę ir ketino važiuoti į Vilnių.

Tačiau jis sulaukė netikėtos žinios – viceministro postas jau užimtas.

Tad R. Senovaičiui teko vėl prašytis į buvusias pareigas saugos tarnyboje.

Pasinaudojo jautria vieta?

„Lietuvos ryto” šaltinių teigimu, ministro D. Barakausko sumanymą įdarbinti R. Senovaitį sugriovė skambutis iš prezidentūros.

Buvo pareikalauta atsisakyti R. Senovaičio ir įdarbinti buvusį ilgametį Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą Ž. Pacevičių.

Ministras dar bandė motyvuoti, kad teisiškai tai neįmanoma, nes pasirašytas įsakymas, tačiau į jokias derybas prezidentūra nesileido.

Užuominomis buvo leista suprasti, kad atsisakius paklusti gali pasikeisti Prezidentūros požiūris į galimybę ateityje R. Paksui dalyvauti Seimo ir prezidento rinkimuose. Tokių argumentų pakako.

Kodėl pasikeitė nuomonė?

Vidaus reikalų ministerijos atstovai teigė negalintys komentuoti viceministrų skyrimo užkulisių.

Viceministras Ž. Pacevičius tvirtina nieko nežinantis apie tai, kad buvo pasirašytas įsakymas viceministru paskirti R. Senovaitį: „Aš tikrai girdėjau, kad R. Senovaitis buvo kandidatas užimti viceministro postą, tačiau nežinau, kodėl staiga pasikeitė ministro nuomonė.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.