Jungtuvės stringa – dalis įtakingų „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ netiki vadovais

Jungtinės partijos vadovo posto norinčiam „tvarkiečių” lyderiui, pašalintam prezidentui Rolandui Paksui dar gali tekti laukti žvaigždžių valandos.

Daugeliui „tvarkiečių” ir „darbiečių” nežinoma, ką yra sutarę partijų lyderiai R. Paksas (kairėje) ir V. Uspaskichas.<br>R. Danisevičius
Daugeliui „tvarkiečių” ir „darbiečių” nežinoma, ką yra sutarę partijų lyderiai R. Paksas (kairėje) ir V. Uspaskichas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris ("Lietuvos rytas")

Mar 14, 2013, 8:56 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:20 AM

Parlamentui pagaliau pateikta Konstitucijos pataisa, kuri galėtų R.Paksui suteikti teisę dalyvauti Seimo rinkimuose, bet ji pradėta mėtyti lyg karšta bulvė.

Vakar Seimo Konstitucijos komisija taip ir nedrįso balsuoti dėl pataisos nutarusi, kad dėl to turi apsispręsti Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Taip pat pasielgė ir pataisą svarstęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Dirbo tik Derinimo grupė

Dar neįsibėgėja ir „tvarkiečių” jungtuvės su „darbiečiais”, kurios ypač svarbios pašalintam prezidentui.

Dauguma partijų atstovų dar net nesėdo prie derybų stalo, o užkulisiuose stiprėja bruzdesys prieš vedlius, tarp jų ir galimą jungtinės politinės jėgos vedlį R. Paksą.

„Tvarkiečių” ir „darbiečių” lyderiai žadėjo, kad partijos susijungs balandį. Tačiau iš keturių jungtuves turinčių organizuoti darbo grupių realiai veikia vos viena – Derinimo, kuri buvo susirinkusi į kelis posėdžius.

Vienas artimiausių Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho žmonių Vytautas Gapšys vakar „Lietuvos rytui” teigė, jog ši grupė sutarė dėl galimos jungtinės partijos valdymo struktūros.

Pasak politiko, būtent dėl to, kad Derinimo grupė nebuvo priėmusi sprendimo, strigo ir kitų grupių darbas.

Klaustukų – ne vienas

V. Gapšys pripažino, kad jungtuvių planuotojai kol kas nesitarė ir dėl vieno svarbiausių dalykų – koks bendroje partijoje turi būti „tvarkiečių” ir „darbiečių” santykis ir kurie turi deleguoti jungtinės politinės jėgos vadovą.

„Mes iš anksto esame apsitarę, kad, kiek įmanoma, būtų išlaikyta lygybė”, – miglotai aiškino Seimo pirmasis vicepirmininkas.

Taip pat dar neaišku, kaip partijos vienys jėgas Europos Parlamente, kur jų atstovai šiuo metu priklauso skirtingoms politinėms grupėms.

Paklaustas, ar pavyks susijungti balandį, V. Gapšys atsakė nenorįs prisirišti prie datų. Pasak jo, viskas dabar priklauso nuo to, kaip Apeliacinis teismas spręs dėl Darbo partijos bylą tyrusių prokurorų prašymo stabdyti partijų jungtuves.

Rodė pirštu į V. Gedvilą

Programos grupės narys „darbietis” Petras Narkevičius vakar „Lietuvos rytui” nesugebėjo paaiškinti, kodėl derybininkai vis dar nedirba.

„Geras klausimas, tačiau aš nežinau atsakymo. Matyt, reikėtų klausti vieno iš neoficialių grupės vadovų, mūsiškio Seimo pirmininko Vydo Gedvilo.

Kai tik sulauksime jo kvietimo, grupė susirinks. Tačiau manau, kad procesas vis tiek vyksta”, – svarstė Seimo narys.

Tariasi tik dviese?

Vis dėlto užkulisiuose kalbama, jog pagrindinė visų šių miglų priežastis – R. Paksas su V. Uspaskichu.

Jeigu jie ką nors ir sutaria, kol kas nesiteikia apie tai informuoti savo bendražygių.

„Tie asmeniniai susitarimai gali būti ir ne itin tvirti. Jei V. Uspaskichas ir pažadėjo R.Paksui, kad užleis jam lyderio postą, mūsų partijos taryboje vienu balsu buvo kalbama, jog jungtinės partijos vadovas turi būti tik „darbietis”.

V. Uspaskichas tam jau lyg ir pritarė. Taigi čia dar bus visokių problemų”, – „Lietuvos rytui” sakė vienas įtakingas „darbietis”.

Buvusios favoritės – šešėlyje

Kol kas realiai nevykstančios jungtuvės, taip pat kitos „darbiečių” problemos paskleidė ratilų šios politinės jėgos viršūnėje. Galima įžvelgti tam tikrų persigrupavimų.

Kartu su V. Uspaskichu dėl juodosios buhalterijos teisiamas V. Gapšys, žinoma, išlieka vienu artimiausių partijos vedlio aplinkos žmonių ir realiausiu galimu jo įpėdiniu.

Bet, pavyzdžiui, viena „darbiečių” lyderio favoričių anksčiau buvusi Loreta Graužinienė, šaltinių partijoje teigimu, dabar apskritai nebendrauja su V. Uspaskichu. Jos nuomonė dėl partijų jungtuvių esanti itin skeptiška.

Panaši ir kitos įtakingos parlamentarės Virginijos Baltraitienės pozicija.

Užtat pražydo Dangutė Mikutienė, pastaruoju metu aktyviai ginanti ir partiją, ir patį V.Uspaskichą nuo „politinio susidorojimo”. O pirmininkas esą priekaištauja kitiems partijos bendražygiams, kad jie jį gina nepakankamai aktyviai.

„Gal šis partijų jungimasis yra vienas būdų, kaip V. Uspaskichui pasitraukti ir viską perduoti į kitas rankas?” – svarstė „Lietuvos ryto” kalbintas „darbiečių” vadovybės atstovas.

R. Ačas bėga ne vienas

Nerami situacija susiklostė ir „tvarkiečių” stovykloje.

Dalis šios partijos vadovybės ir Seimo frakcijos narių pusbalsiu tikino, kad jungtuvės jiems nepatinka ir tai kol kas esantis tik R.Pakso planas.

Tuo metu į atvirą karą su pirmininku vienintelis drįsęs stoti Remigijus Ačas, kuris jau paliko Seimo „tvarkiečių” frakciją, toliau siekia iš partijos išsivesti vieną gausiausių Raseinių skyrių.

Su raseiniškiais jau buvo susitikęs Liberalų sąjūdžio, į kurį prašosi R. Ačas, vadovas Eligijus Masiulis. Bet pastarasis politikas po šio susitikimo apsiribojo tik komplimentais aižėjančių „tvarkiečių” skyriui, bet neatsakė, ar jo partija atvers duris pabėgėliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.