Lietuvos pavyzdžiu su Kalnų Karabachu susidraugavo ir prancūzai

Lietuvos Seime įsteigta Draugystės su Kalnų Karabachu grupė kaip reikiant įpykdė Azerbaidžaną, kurio dalis oficialiai yra atsiskirti norintis etninių armėnų kontroliuojamas Kalnų Karabachas. Išsigandusi notos, konservatorių frakcija savo narius paragino trauktis iš šios Seimo grupės. O Lietuvos armėnų bendrija džiaugdamasi pranešė, kad Kalnų Karabacho parlamente taip pat įsteigta analogiška draugystės grupė. Negana to, Lietuvos pavyzdžiu draugystę su Kalnų Karabachu užmezgė ir Prancūzijos parlamentarų grupė.

Vasarį azerbaidžaniečiai Vilniuje buvo surengę protestą dėl Seime įkurtos Draugystės su Kalnų Karabachu grupės.<br>R. Danisevičius
Vasarį azerbaidžaniečiai Vilniuje buvo surengę protestą dėl Seime įkurtos Draugystės su Kalnų Karabachu grupės.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2013, 12:19 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:17 PM

Azerbaidžanas nepatenkintas

Lietuvos ambasadorius Baku Artūras Žurauskas buvo iškviestas į Azerbaidžano užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti dėl Seime įkurtos Draugystės su Kalnų Karabachu grupės.

„Formaliai nota nebuvo įteikta, tik pareikštas susirūpinimas”, – apie pokalbį su Azerbaidžano užsienio reikalų viceministru Halafu Halafovu pasakojo A. Žurauskas.

Kitų šaltinių žiniomis, H. Halafovas, susitikęs su ambasadoriumi, pabrėžė, kad „Kalnų Karabachas yra tarptautiniu mastu pripažinta integrali Azerbaidžano dalis, o Lietuvos parlamento žingsnis negali būti apibūdintas niekaip kitaip kaip separatizmo skatinimas ir nepagarba tarptautinei teisei.”

Jau anksčiau Azerbaidžano ambasadorius Lietuvos užsienio reikalų ministerijai dėl Seime įsteigtos grupės įteikė notą, kurioje pareiškė, kad tai gali neigiamai atsiliepti dvišaliams santykiams.

Seime praėjusią savaitę oficialiai paskelbta apie sudaromą draugystės su nepripažintu Kalnų Karabachu, kurį kontroliuoja etniniai armėnų separatistai, remiami Jerevano, grupę. Į ją įsitraukė vienuolika įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų.

Vakar konservatorių frakcija savo narius paragino trauktis iš šios Seimo grupės. Tarp jos steigėjų buvo du dešinieji – Vincė Vaidevutė Margevičienė ir Kęstutis Masiulis.

Draugystė - abipusė

Armėnų bendrija pranešė, kad kovo 20 d. Kalnu Karabacho (Arcacho) Respublikos Nacionalinėje Asamblėjoje taip pat buvo įsteigta Draugystės grupė su Lietuvos Respublika.

Įsake sakoma, kad atsižvelgiant į Kalnų Karabacho Nacionalinės Asamblėjos frakcijų pasiūlymą dėl š. m. kovo 14 d. Lietuvos Respublikos Seimo posėdyje paskelbto pareiškimo dėl LR Seimo narių Draugystės grupės su Kalnų Karabacho Respublika įsteigimo, nuspręsta Kalnų Karabacho Nacionalinėje Asamblėjoje įsteigti Draugystės grupę Arcacho Respublika – Lietuvos Respublika.

Draugystės grupėje yra šie Kalnų Karabacho Nacionalinės Asamblėjos deputatai : Gagik Petrosian (frakcija „Tėvynė“), Aram Grigorian (frakcija „Tėvynė“), Vahram Atanesian (frakcija „Demokratija“), Arevik Petrosian (frakcija „Demokratija“), Vahram Balajan (frakcija „Dašnakcutiun“).

Susidraugavo ir prancūzai

Pasak Armėnų bendrijos atstovų, Prancūzijos politiniai veikėjai, Parlamento abiejų rūmų atskiri deputatai ir senatoriai bei kelių miestų vadovai, įkvėpti LR Seimo narių iniciatyvos, š. m. kovo 19 d. Paryžiuje įsteigė Draugystės grupę su Kalnu Karabacho Respublika.

Grupė planuoja užmegzti ryšius ne tik su Kalnu Karabacho parlamentarais, bet ir su LR Seimo nariais – Draugystės grupės su Kalnu Karabacho Respublika dalyviais.

„Vadovaudamiesi Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje įtvirtintais laisvių ir demokratinių vertybių principais , turinčiais išskirtinę svarbą, palaikydami visų tautų, taip pat ir Kalnų Karabacho (Arcacho), apsisprendimo teisę, suprasdami būtinybę Pietų Kaukaze įtvirtinti ilgalaikę taiką ir išlaikyti stabilumą, palaikydami ESBO Minsko grupės pirmininkų veiklą siekiant sureguliuoti Kalnų Karabacho konfliktą ir Prancūzijos Respublikos dedamas pastangas šia kryptimi, sveikindami nuoseklius Kalnų Karabacho (Arcacho) tautos ir valdžios žingsnius kuriant ir plėtojant laisvą, demokratinę visuomenę, būdami įsitikinę, kad Kalnų Karabacho (Arcacho) tautos izoliaciją nuo tarptautinių procesų neskatina dialogo tarp tautų ir nepadeda nustatyti tvirtą taiką, mes - Prancūzijos Respublikos politiniai veikejai, deputatai ir senatoriai skelbiame apie savo sprendimą įsteigti Draugystės ratą su Kalnų Karabacho (Arcacho) Respublika“, - rašoma Prancūzijos Respublikos politinių veikėjų, deputatų ir senatorių pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.