Ar vaizdo kameros išauklės kontrolierius?

Festivalis „Kino pavasaris“ užplūdo ne tik kino teatrus, bet ir sostinės

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 22, 2013, 2:07 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:20 PM

Nors filmas, kurį demonstruos, nebus nominuotas keliems „Oskarams“, bet sukurtas specialiai tau. Tai gal verta pakloti šimtinę už tokį meną?

Bet vilniečiai - keisti žmonės. Jie ėmė aktyviai priešintis „Kino pavasariui“ autobusuose ir troleibusuose.

Nepatiko sostinės gyventojams, kad filmavimo kameras, suksiančias aštraus siužeto filmus ar melodramas, prie atlapų nešios įmonės „Susisiekimo paslaugos“ kontrolieriai.

Siužetų vingių šie ieškos įlipę į miesto transportą tikrinti bilietų. Jei pagautas zuikis ginčysis dėl 60-100 litų baudos, tada tikrintojai ir parodys filmą.

Suprantama, kuo ilgiau ginčysiesi, skėryčiosiesi, tuo ilgesnis bus filmas. Tuo didesnė bus ir bauda. Trumpai tariant, įkliuvus kontrolieriams stengtis verta. Bent negaila bus pinigų pakloti už gero skonio kiną.

Galėtų kontrolieriai ir filmo kopiją zuikiui įteikti. Bet ne - parodys vieną kartą ir tiek. O kitiems žiūrėti draudžiama, nes esą būtų pažeidžiama asmens duomenų apsauga. Juk kamera užgriebia ir kitus keleivius.

Tas mažas kameras tikrintojai prisisegs prie uniformos. Jie patys, aišku, visais būdais stengsis netapti kovinio filmo herojais, dažniau iš jų lūpų skambės žodžiai „laba diena“, „ačiū“, „prašau“. „Susisiekimo paslaugų“ vadovai mano, kad taip kontrolierių darbas taps kokybiškesniu.

Juk „Susisiekimo paslaugos“ 2012-aisiais gavo 770, o šiemet - 55 keleivių skundus.

Tai ko purkštauti? Nenori filmo - nežiūrėk. Užteks pasižymėti bilietą už 2 litus ir niekas nieko nerodys.

Tačiau vilniečiai nerimsta - tegu vežėjai autobusų ir troleibusų salonuose pirma kėdes išvalo, grindis išmazgoja, benamių paliktus kvapus išnaikina. Tegu jie stotelėse sugedusias informacines švieslentes suremontuoja. Tegu langus išvalo, nes saulės spinduliai neįspįsta. Ir tik paskui kameras perka.

Pasipylė priekaištai ir kontrolieriams - jei jie kino kūrėjai, tegu į inteligentus, o ne specialiojo būrio kovotojus būna panašūs. Kokiai bobutei įbesta vaizdo kamera ir infarktą gali įvaryti.

„Susisiekimo paslaugos“ tikėjosi panašių priekaištų, tad kiekvienam kontrolieriui, besinaudojančiam filmavimo įranga, ant uniformos prilipdys lipduką.

Pasirūpinta ir leidimu dirbti su kameromis. Jį suteikė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Tad 60 kameromis ginkluotų kontrolierių vadinti nelegalais neverta.

Tie, kas priešinasi naujovėms, turbūt nepagalvoja, kad kontrolieriai atliks viso labo tik operatoriaus darbą. O mes būsime ne tik žiūrovais, bet ir režisieriais. Tik nuo mūsų priklausys ir koks bus filmo siužetas.

Tad ar nevilioja bent autobuse ar troleibuse pabūti Q. Tarantino ar A. Tarkovskiu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.