J. Paleckis ragina Baltarusiją spręsti politinių kalinių problemą

Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos

J. Paleckis susitiko su Baltarusijos užsienio reikalų ir ekonomikos viceministrais bei A. Lukašenkos patarėju užsienio politikos klausimai.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
J. Paleckis susitiko su Baltarusijos užsienio reikalų ir ekonomikos viceministrais bei A. Lukašenkos patarėju užsienio politikos klausimai.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 24, 2013, 9:56 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:27 AM

Minske šią savaitę viešėjęs politikas sakė vizito metu susitikęs su Baltarusijos užsienio reikalų ir ekonomikos viceministrais bei A. Lukašenkos patarėju užsienio politikos klausimais, taip pat Vakarų šalių diplomatais ir pagrindiniais Baltarusijos opozicijos atstovais.

„Visą laiką pokalbiuose ir su opozicija, ir valdžios atstovais, ir su diplomatais kybojo tas politinių kalinių klausimas, kad čia pagrindinė rakštis, kurios nepašalinus kalbėti apie bet kokį žymesnį progresą nėra jokių šansų“, - teigė EP Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijai ir Lietuvos socialdemokratų partijai priklausantis J. Paleckis.

Paklaustas, kokią poziciją politinių kalinių klausimų išsakė Baltarusijos valdžios atstovai, jis sakė, jog „pažadų nebuvo“.

„Bet galima buvo suprasti, kad žingsniai ta kryptimi įmanomi ir priklausys nuo bendro santykių konteksto. (...) Jeigu dialogas bus atnaujintas, o jis po truputį atsinaujina, ta data gali būti artimesnė „, - pridūrė politikas.

„Baltarusijos valdžios atstovai siuntė signalus, kad jie nusiteikę šiek tiek atšildyti santykius, bet pabrėždami, kad jie negali duoti kažkokių pažadų ar įsipareigojimų“, - kalbėjo J. Paleckis.

Tačiau jis politikas neslėpė, jog šiuo atžvilgiu laikosi skeptiško požiūrio.

„Opozicijos atstovai gana optimistiškai kalbėjo, žmogaus teisių gynimo asociacijų atstovai kaip tik kalbėjo, kad sumažėjo represijų, sumažėjo areštų. Jų nuomone, rengiama dirva ir didesniems žingsniams ta kryptimi, nors aš toli gražu neįsitikinęs, kad taip ir yra“, - sakė europarlamentaras.

Jo teigimu, pastaruoju metu ES ir Baltarusijos santykiuose jautėsi nežymus atšilimas. Politiko nuomone, pažangos ES ir Baltarusijos santykiuose galima būtų tikėtis, kai pirmininkavimą ES perims Lietuva.

„Vizito tikslas - geriau pajusti Baltarusijos ir ES santykių atmosferą, aišku, pakalbėti su daugeliu įvairių krypčių žmonių ruošiant Europos Parlamento pranešimą dėl rekomendacijų tarybai ir komisijai kalbant apie ES ir Baltarusijos santykių dabartinę padėtį ir jų ateitį“, - teigė J. Paleckis.

„Įspūdis toks, kad, jei prieš važiuojant į Baltarusiją jautėsi šioks toks, labai menkas atšilimas ES ir Baltarusijos santykiuose, kurį sunku ir atšilimu pavadinti, greičiau vienas kitas teigiamas žingsnis ta kryptimi, tai po apsilankymo Minske optimizmo šiek tiek daugiau. Man atrodo, kad yra galimybių pasistūmėti, ypač antroje metų pusėje, kai Lietuva pirmininkaus ES“, - kalbėjo jis.

Europarlamentaras aiškino, kad jis su savo komanda parengs pradinį pranešimo variantą, tačiau pridūrė, kad svarstant EP plenarinėje sesijoje dokumentas gali pasikeisti „neatpažįstamai“.

„Pradžioje bus keturi puslapiai, kurie bus paruošti mano ir mano komandos, konsultuojantis su šešėliniais pranešėjais iš kiekvienos frakcijos, su Catherine Ashton išorės veiksmų tarnyba. O vėliau kiekvienas parlamentaras galės teikti savus papildymus ir dėl jų bus balsuojama. Todėl galutiniame variante dokumentas pasikeis neatpažįstamai“, - sakė J. Paleckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.