Vilniečiams gimti, sirgti ir numirti patogiausia Santariškėse

Vilniaus universiteto Santariškių ligoninėje gimusiai Rūtos Spulginaitės dukrai trečioji jos gyvenimo diena buvo ypatinga. Ketvirtadienį į Santariškes nukirpti naujojo Akušerijos ir ginekologijos centro juostelių atvyko visas Lietuvos valdžios ir sostinės medikų elitas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 11, 2013, 10:39 PM, atnaujinta May 4, 2022, 12:21 PM

Nors filialas veikia jau mėnesį, akušerijos skyriuje gimė 200 vaikų, Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis paskelbė, kad tikrosios įkurtuvės yra šį ketvirtadienį. Meras A. Zuokas pasidžiaugė, kad palyginti greitai į Santariškes bus galima atlėkti greituoju tramvajumi.

Į tribūną pasveikinti Santariškių universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos centro medikų pakilęs V. Andriukaitis buvo itin pakiliai nusiteikęs.

„Džiaukimės!“ - sušuko jis, it pranašas, plačiai išskėtęs rankas. V. Andriukaitis sakė, kad toks modernus gimdymo, naujagimių ir jų motinų sveikatos priežiūros centras niekuo nenusileidžia išsivysčiusių šalių gydymo įstaigoms.

Jau gimė 200 kūdikių

Nors oficialiai naujas Santariškių ligoninės korpusas yra filialas, faktiškai – pirmoji per du nepriklausomybės dešimtmečius pastatyta ligoninė Vilniuje. Čia įkurtas ir moderniausia technika aprūpintas medicininės genetikos centras, Akių ligų centras.

Akušerijos ir ginekologijos centras pritaikytas sudėtingiems, komplikuotiems gimdymams. Čia sudarytos geriausios sąlygos išgelbėti motinas ir naujagimius, kurių sveikatai iškyla rimtas pavojus.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius į juostelių perkirpimo ceremoniją atvyko su dovana – pailga ruda dėžute, kurias dėkingi pacientai dažnai įteikia gydytojams. Bet dėžutėje buvo ne brangus konjakas, o motiną su kūdikiu simbolizuojanti statulėlė.

Premjeras pažadėjo, kad Vyriausybė padės ligoninei įkurti ir Pediatrijos centrą, ir įrengs automobilių stovėjimo aikšteles.

Ligoninę pašventinęs kunigas sakė, kad genomoje vienas garsus mokslininkas aptiko Dievo pėdsakų.

Mero priesakas – daugiau gimdyti

Žurnalistų palatoje aplankyta 31 metų vilnietė Rūta Spulginaitė pirmadienį čia pagimdė pirmąjį savo vaiką, dukrą.

„Nė minutės neabejojau, kad gimdysiu Santariškėse, naujoje klinikoje. Žinojau, kad sulauksiu patikimos gydytojų pagalbos, jei kas nors negera atsitiktų. Svarbiausia – čia po gimdymo net trumpam neatskiriamas kūdikis nuo motinos“, – kalbėjo moteris.

Vilniaus meras Artūras Zuokas Akušerijos ir ginekologijos centrą pavadino gyvybės vartais ir palinkėjo, kad vilnietės čia pagimdytų mažiausiai po tris vaikus.

Ištikimas savo ryžtui pertvarkyti sostinės viešąjį transportą A. Zuokas pasidžiaugė, kad čia gimę vilniečiai jau važinės tramvajumi. Meras priminė, kad Santariškės yra numatytos greitojo tramvajaus linijos nuo Geležinkelio stoties galutinis punktas.

Vilniaus universiteto Santariškių ligoninės direktorius, profesorius Aleksandras Laucevičius prisiminė, kad sprendimą statyti Akušerijos ir ginekologijos centrą tuometis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas pasirašė prieš 10 metų.

Išaugs medicinos miestelis

A. Laucevičius tvirtino, kad naujojo ligoninės filialo įkurtuvės – ne paskutinis taškas, vystant medicinos mokslo, gydymo ir studijų centrą Santariškėse.

„Pagal projektą, 2020 metais bus pastatytas medicinos miestelis. Norėtume, kad gydymo, mokslinio tyrimo centrai, atskiri pastatai būtų sujungti ne požemiais, bet oro tiltais“, - rodydamas maketą kalbėjo A. Laucevičius.

Santariškių medicinos miestelyje telkiamos paslaugos visiems gyvenimo atvejams, ranka pasiekiamos čia, vienoje vietoje. Čia geriausios sąlygos gimdyti, gydyti susirgusius vaikus (Vaikų ligų centre).

Užklupus sunkioms ligoms - tuberkuliozės gydymo įstaiga, Onkologijos institutas. Vilniečiai be Santariškių medicinos komplekso neapsieina ir po mirties – čia yra patalogoanatomijos centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.