Apgailėtina kardinolo A. J. Bačkio pensija sukėlė erzelį

Iš Vilniaus arkivyskupo pareigų pasitraukęs ir vienuolyne įsikursiantis kardinolas 76 metų Audrys Juozas Bačkis turės daugiau laiko poilsiui. Bet jo pajamos bus mažesnės nei eilinio pensininko. Remdamasis ELTA apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Premjeras A. Butkevičius susitiko su kardinolu A. J. Bačkiu ir paskirtuoju Vilniaus arkivyskupu G. Grušu (kairėje).<br>D. Umbrasas
Premjeras A. Butkevičius susitiko su kardinolu A. J. Bačkiu ir paskirtuoju Vilniaus arkivyskupu G. Grušu (kairėje).<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2013, 10:33 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:08 AM

Šią savaitę paaiškėjo, kad pensinio amžiaus kardinolui A. J. Bačkiui valstybė atseikėja tiktai po 199,27 lito per mėnesį. Žinia apie tai sukėlė audringas diskusijas, į kurias įsitraukė ir politikai.

Nuošalyje neliko ir premjeras Algirdas Butkevičius. Po vakar vykusio susitikimo su A. J. Bačkiu ir jo įpėdiniu paskirtu Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu politikas atsargiai pareiškė, kad Vyriausybėje gali būti sprendžiamas klausimas dėl valstybinės pensijos skyrimo kardinolui.

Tiesa, Vyriausybės vadovas tvirtai nepažadėjo, kad ji būtinai bus skirta: „Bet galiu garantuoti, kad tikrai bus atkreiptas dėmesys, šitas klausimas ateityje bus svarstomas ir priimti sprendimai.”

Prieš Dievą – visi lygūs

Dėl kardinolui skiriamos išmokos pareikšta įvairių nuomonių. Vieni tikino, kad tokio rango dvasininkas esą vertas didesnės pensijos, kiti stebėjosi, kodėl ji iš viso skiriama socialinio draudimo sistemoje nedalyvaujančiam asmeniui.

„Nepriims į dangų”, – taip juokdamasis į žinią apie A. J. Bačkiui valstybės skiriamą pensiją reagavo žinomas ekonomistas Romas Lazutka.

Nors jis mano, kad kardinolas pagal statusą galėtų būti prilyginamas ministrui, skeptiškai vertina pensijų skyrimą pagal nuopelnus.

R. Lazutka įsitikinęs, jog ir Bažnyčia turi drausti savo tarnautojus, taip būtų išvengta panašių situacijų: „Įstatymai visus piliečius turi traktuoti vienodai. Jei pradėsime skaičiuoti nuopelnus, tai, pavyzdžiui, aukšto dvasininko nuopelnai ateistui gali pasirodyti jokie nuopelnai, ir priešingai.”

Panašiai kalbėjo ir Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas, aršiai kritikuojantis valstybinių pensijų skyrimą. Socialdemokrato nuomone, išimtys neturėtų būti taikomos: „Prieš Konstituciją ir Dievą visi turi būti lygūs. Kardinolas irgi.”

Nuopelnus verta atsijoti

Bet, pavyzdžiui, politikos veteranas socialdemokratas Aloyzas Sakalas mano, kad A. J. Bačkiui priklausanti pensija mažoka. Jo nuomone, Vyriausybė galėtų priimti sprendimus, kad Lietuvai nusipelniusio kardinolo pensija būtų prilyginta Kovo 11-osios Akto signataro rentai. Šiuo metu ji yra per 2 tūkst. litų.

Opozicijoje esančio Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis irgi kalbėjo, kad A. J. Bačkio nuopelnai turėtų būti vertinami daugiau nei 200 litų, be to, nuopelnai turėtų būti atsijojami.

„Šiandien egzistuojanti sistema, kai prezidento našlė Kristina Brazauskienė iš valstybės reikalauja kelių tūkstančių litų, o Lietuvą garsinę ir jai nusipelnę meno, kultūros, religijos ar sporto atstovai gauna keletą šimtų, yra absoliučiai nenormali”, – kalbėjo politikas.

Sušelpia ir specialus fondas

Dėl kardinolui mokamos pensijos kilo ir nesusipratimas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš pradžių pateikė informaciją, kad A. J. Bačkis gaus šalpos pensijai prilygstančią išmoką – 324 litus per mėnesį.

Bet Vilniaus arkivyskupijos kurija šią žinią paneigė pranešdama, jog kardinolas gauna 199,27 lito išmoką. Tai, kad ministerija nežino, kokia kardinolo pensija, irgi sukėlė įvairių vertinimų.

Be šios sumos, kurią moka valstybė, kardinolui dar 600 litų kas mėnesį bus mokama iš kunigų šalpos fondo. Tiek gauna visi 68 metų sulaukę ar susirgę ir negalintys dirbti kunigai, neatsižvelgiant į jų pareigas.

Beje, Seimo vicepirmininkas A.Sysas užsiminė, kad iš Vilniaus arkivyskupo pareigų pasitraukusį kardinolą gali pasiekti ir finansinė parama iš Vatikano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.