Etnologo specialybė – reta, bet reikalinga

Kokia mintis šauna į galvą pirmiausiai, kai išgirstate žodį etnologija, arba kai Jūsų vaikas, draugas ar pažįstamas pasiryžta šiai mokslo sričiai paskirti artimiausius ketverius metus? Nepatikliai nusišypsote, o gal tariatės netinkamai išgirdę pavadinimą ir viliatės, kad pastarasis sakė technologija ar ekologija?

VDU moksleivių diena 2013.<br>J. Petronis
VDU moksleivių diena 2013.<br>J. Petronis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2013, 2:38 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:44 AM

Norėtųsi kuo greičiau sugriauti visuomenėje paplitusį mitą, kad etnologija – tai mokslas apie arklus ir vyžas, kitaip tariant, apie senovės kaimo kultūrą.

Iš tiesų, etnologijos mokslas toks platus, kad apima viską, kas susiję su kultūra, istorija ir kalba. Todėl kiekvienas jį studijuojantis gali nesunkiai atrasti savo sritį, besimokydamas ir tirdamas tiek šiuolaikinius, tiek ir tradicinius kultūros reiškinius.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto Etnologijos programos absolventės bei laikraščio „Etno pasaulis“ įkūrėjos ir redaktorės Agnės Grinevičiūtės, etnologo tyrinėjimų laukas yra ypač įvairiapusiškas: studentai gali tyrinėti viską pradedant nuo vestuvinių papročių, tabako kilmės ir baigiant tatuiruotėmis, hipių kultūros analize.

„Be to, juk kiekvienam jaunuoliui pirmiausia vertėtų pastudijuoti savo šalies papročius, pasklaidyti dainynus, įtikėti sakme, suvokti senuosius raštus, patyrinėti tautinį kostiumą ir suprasti, kas visgi tas kalpokas arba kam būdingas delmonas, išsiaiškinti, apie ką dainuojama svotbinėse dainose“, – mano A. Grinevičiūtė.

Turime seną, įdomią kultūrą, kurios niekas kitas taip gerai nesupras ir nuodugniai netyrinės, kaip mes patys, bei neperduos tų žinių ateities kartoms ir kitų tautų atstovams. Pasak VDU Kultūrų ir etnologijos katedros vedėjos dr. Laimos Anglickienės, kas gi kitas, jei ne mes, imsimės įdomių ir reikalingų tyrimų, pavyzdžiui, ištyrinėsime šiuolaikinę moksleivių kultūrą – anekdotus, šiurpius pasakojimus, netgi sadistinius eilėraštukus ar erzinimus, burtus, žinias apie tai, kaip mokykloje yra švenčiami šimtadieniai, Paskutinio skambučio šventės, išleistuvės.

„Juk smagu tyrimus pradėti nuo savo etnografinio regiono, nuo miesto ar kaimo, užrašyti ten gyvuojantį senąjį ar šiuolaikinį folklorą, ieškoti talentingų pasakotojų, gebančių perteikti praeities dvasią ir taip padėti suvokti pačiam save“, – paaiškino katedros vedėja.

VDU Etnologijos programos 4 kurso studento Lino Pikšrio teigimu, etnologijos studijos skirtos tiek ambicingai, tiek praktiškai, tiek romantiškai asmenybei. „Visų pirma, tai yra milžiniškas tyrimų laukas bei galimybė į vieną sujungti dešimčių skirtingų mokslo sričių teorijas.

Tai – galimybė savo atradimais spręsti visos žmonijos problemas.

Tai ir platus išmanymas, kuris pabaigus studijas leidžia savo žinias pritaikyti darbo rinkoje: ne tik muziejuje, mokslo įstaigoje ar folkloro kolektyve (kaip teigtų stereotipas), bet ir užsiimant viešaisiais ryšiais ar reklama, dirbant strateginio valdymo konsultantu arba, mažų mažiausiai, išskirtinio lygio vadybininku. O kur dar galimybė savo gyvenimo kelią susieti su praeities atskleidimu sprendžiant mitologijos ir tautosakos iškeltus rebusus“, – pasakojo studentas.

Etnologijos studijos skirtos visapusiškai ir giliai asmenybei, trokštančiai tobulėti ir nuolat sužinoti arba išsiaiškinti kažką naujo. Šioms studijoms ypatingai svarbus tarpdiscipliniškumas, t. y. galimybė gauti kuo daugiau skirtingų sričių žinių.

Dėl to etnologiją verta studijuoti Vytauto Didžiojo universitete – anot L. Pikšrio, tai puiki galimybė vienu metu pažinti daugybę skirtingų mokslo sričių arba derinti kelias skirtingas studijų programas. „Fizika, matematika, informatika, aplinkotyra, psichologija, sociologija, ekonomika, menotyra, filologija, muzikologija puikiausiai derinasi su etnologija arba yra jos neatsiejamos dalys“.

Šiuo metu VDU Etnologijos studijų programa yra vienintelė tokia programa Lietuvoje. Prieš kelerius metus ji buvo atnaujinta – įtraukta daugiau praktikų, dėstoma daugiau dalykų, kuriuose supažindinama ne tik su tradicine lietuvių ir kitų tautų kultūra, bet ir su šiandieniniais kultūros pokyčiais. Šiais metais LR Švietimo ir mokslo ministerija VDU Etnologijos bakalauro programai skyrė tikslinį finansavimą – gauta 10 valstybės finansuojamų vietų.

Studentai, pasirinkę VDU etnologijos studijas, ne tik yra akademinio studijų proceso dalyviai, bet ir palaipsniui tampa aktyviomis, kūrybingomis asmenybėmis, žvelgiančiomis į pasaulį etnologų tyrėjų akimis.

Jaunieji etnologai įvaldo dalykinės diskusijos meną, rašo mokslines recenzijas, straipsnius, atlieka lauko tyrimus, rengia etnokultūrinius, edukacinius renginius, drauge su dėstytojais dalyvauja mokslinių etnokultūrinių projektų vykdyme.

Studentai įgyja platų teorinį dvasinės ir materialinės kultūros, tradicinio ir šiuolaikinio folkloro, tautodailės, etninės muzikos ir choreografijos, subkultūrinių grupių tyrimų ir kt. pasiruošimą. Teorinis pasiruošimas derinamas su praktika: trijų praktikų ir savarankiškai atliekamų tyrimų metu studentai išmoksta įgytas teorines žinias pritaikyti praktiškai.

Visi, norintys daugiau sužinoti apie šią programą, kviečiami į Atvirų durų dieną, kuri vyks balandžio 26 d. 16 val. Vytauto Didžiojo universitete, Kultūrų studijų ir etnologijos katedroje (K. Donelaičio g. 52-208, Kaunas).

Čia bus atsakyti visi jus dominantys klausimai, bus supažindinta su programoje dėstančiais dėstytojais, galėsite paklausyti trumpų paskaitų įvairiomis etnologinėmis temomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.