Darbo partijos byloje - 185 puslapių baigiamoji prokuroro kalba

Valstybės kaltintojas

S. Verseckas jau pasiruošė baigiamajai kalbai.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
S. Verseckas jau pasiruošė baigiamajai kalbai.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 17, 2013, 8:17 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:12 AM

Baigiamojoje kalboje kaltintojas paprastai aptaria bylos įrodymus, išreiškia nuomonę, ar reikia kaltu pripažinti teisiamus asmenis ar juridinius asmenis, pasiūlo bausmes.

Ketvirtadienį toliau parodymus žada duoti sukčiavimu kaltinamas Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas. Po jo parodymų žodis bus suteiktas prokurorui S. Verseckui. Dar vienas posėdis Darbo partijos byloje yra numatytas penktadienį.

„Jeigu posėdžiai vyks, sparčiai artėsim prie pabaigos“, - mano prokuroras, pridūręs, kad iki vasaros byla gali būti išnagrinėta.

V. Uspaskichas, duodamas parodymus teisme, kartoja esąs nekaltas ir tikina, jog byloje nesama įrodymų, galinčių pagrįsti jo kaltę.

S. Verseckas sako, kad politiko kalba buvo labiau panaši į paskutinį žodį teisme nei į parodymų davimą, nes apie aplinkybes nieko nekalbėjo ir nieko nepaaiškino.

„Pažiūrėsim, ar atsakinės į proceso dalyvių klausimus. (..) Kiekvienas proceso dalyvis stengiasi pateikti savo argumentus ir įtikinti teismą savo pozicijų teisumu. Natūralu, kad V.Uspaskichas stengiasi įtikinti teismą, kad yra nekaltas. Tačiau ne vien jo kalba, jo parodymai yra bylos esmė - yra visa bylos medžiaga“, - žurnalistams sakė S. Verseckas.

V. Uspaskichas savo kalboje trečiadienį teigė, kad gali jaustis kaltas tik dėl to, jog būdamas politiku skyrė mažai dėmesio, kad nebūtų susidorojama su kitaip mąstančiaisiais, kad valstybėje nepaisoma nekaltumo prezumpcijos.

Darbo partijos įkūrėjas ir lyderis kartojo, kad jam reiškiami kaltinimai - politinis susidorojimas.

Jis teigė užsitraukęs nemalonę, nes įsibrovė į politinių jėgų lauką su nauja partija, laimėjo rinkimus ir nustūmė valdžios troškusias partijas.

„160 tomų byloje nėra nė vieno dokumento, kurį būčiau sukūręs aš. Nėra nė vieno įrodymo, kad nurodžiau klastoti buhalteriją, nėra jokios operatyvinės medžiagos, kuri sukurta man veikiant ar dirbant. Kokios naudos galėjau turėti nuslėpdamas pajamas ir išlaidas? Jokios. Atvažiavau į Lietuvą, sukūriau sėkmingą verslą, šeimą. Tapau stipriu oponentu, kuris nesitaiksto su biurokratais“, - trečiadienį teisme kalbėjo V. Uspaskichas.

Savo kalboje jis taip pat rėmėsi „Wikileaks“ dokumentais, minėdamas JAV ambasados pažymą, kurioje, jo teigimu, minima, kad Lietuvos Vyriausybė organizavo puolimą prieš V. Uspaskichą dėl galbūt jo turėtų ryšių su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Vadinasi, esmė ne buhalterija. Slaptuose JAV dokumentuose rašoma, kad socialdemokratai tikėjosi organizuoti perversmą Darbo partijoje ir pastatyti kitą vadovą. Vyriausybės nariai manipuliavo slaptąja tarnyba, buvo sukurta mokesčių nemokėjimo byla“, - kalbėjo teisiamasis.

Anot „Wikileaks“ paviešintų JAV ambasados Vilniuje dokumentų, tuometinis krašto apsaugos ministras ir įtakingas socialdemokratas Gediminas Kirkilas tuometiniam Amerikos ambasadoriui Stephnenui Mullui pranešė, jog socialdemokratai ketina organizuoti perversmą Darbo partijos viduje. Anot JAV diplomatų, G. Kirkilas vėliau pripažino, kad šie planai nepasistūmėjo, tačiau užtikrino, jog socdemai ir toliau bandys tai daryti.

„Man buvo segami antrankiai, buvau kišamas į kamerą, paskirtas 1,5 mln. litų užstatas - tai jau bausmė“, - teigė V. Uspaskichas.

Anot jo, partijos buhalteriją savarankiškai tvarkė partijos buhalterė Nijolė Steponavičiūtė. Pastarąją ir jos giminaičius, Darbo partijos vadovas vadino „specialiai specialiųjų tarnybų pasiųstais“ diskredituoti jį.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Be V. Uspaskicho, kaltinimai pateikti dar trims asmenims ir pačiai partijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.