Po naktinio vizito policijos komisariate – kalbos apie tuberkuliozę ir didesnį finansavimą

Pasibaisėtinos būklės patalpose dirbantys policijos pareigūnai sulaukė netikėtų svečių - Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių. Į Vilniaus miesto šeštąjį policijos komisariatą atvykęs komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas teigė, kad gyvai pamatę policijos darbą ir įsigilinę į policininkų problemas, komiteto nariai ieškos papildomo finansavimo. „Šeštasis komisariatas – vienas blogiausiai atrodančių komisariatų. Čia žmonės dirba pasibaisėtinomis sąlygomis“, - po vizito komisariate portalui lrytas.lt sakė J. Sabatauskas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai apsilankė policijos komisariate.<br>T. Bauras
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai apsilankė policijos komisariate.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Apr 19, 2013, 11:50 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:11 AM

„Vizito metu matome, kaip ir kokiomis sąlygomis dirba policijos pareigūnai“, - tikino komiteto pirmininkas. Per pirmąją vizito valandą komiteto nariai stebėjo, kaip pareigūnai buvo iškviesti į 43 įvykius.

J. Sabatauskas teigė, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto tikslas - pamatyti realią situaciją policijoje ir dar šiemet rasti didesnį finansavimą.

„Per pastaruosius metus policijos finansavimas sumažėjo 24 proc. Tai atsiliepia mūsų visų saugumui“, - tikino komiteto pirmininkas. Jo manymu, stinga pinigų ne tik pareigūnų atlyginimams, bet ir kurui ar kitiems reikmenims.

Atlygis nevilioja, darbo sąlygos - baisios

Paprasto pareigūno atlyginimas – nuo 1200 iki 1300 litų. Patrulis, po 20 metų darbo, gali tikėtis didesnio, 2200 litų siekiančio atlygio. „Toks atlyginimas dirbti pareigūno darbo nevilioja“, - sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Specialistų, operatyvinių darbuotojų atlygis – nuo 2000 litų. Turinčiam darbo patirties gali siekti ir 3000 litų. Aukščiausiojo pareigūno – generalinio komisaro atlyginimas – 5300 litų atskaičius mokesčius.

Policininko darbo metu apstu pavojingų situacijų - nuo galimybės būti suluošintam iki užsikrėtimo tuberkulioze. Vilniaus miesto šeštojo policijos komisariato viešosios policijos skyriaus viršininkas Rolandas Malaškevičius sakė, kad policijos pareigūnai dirba kantriai ir per daug nesiskundžia. Esą, jų pareiga - dirbti bet kokiomis sąlygomis. „Esame pripratę prie tokių darbo sąlygų, kokios yra. Tai - mūsų pareiga“, - kalbėjo viršininkas.

Saugodami savo sveikatą ir gyvybę pareigūnai naudoja apsaugines kaukes bei pirštines, kai tenka bendrauti su asocialiais asmenimis.

Problema - pareigūnų stygius

 R. Matonis portalui lrytas.lt sakė, kad pareigūnų stygius - didelė problema. „Vilniaus miesto šeštasis policijos komisariatas aptarnauja keturis miesto rajonus. Savaitgaliais būna ir taip, kad viename rajone patruliuoja tik vienas ekipažas. Tačiau Vilniuje, esant patrulių trūkumui, policijos komisariatai padeda vienas kitam. Didesnė problema – rajonuose. Ten, ypač savaitgaliais, patruliai vienas nuo kito būna nutolę per 50 kilometrų. Jei yra du įvykiai – tinkamai ir efektyviai sureaguoti – neįmanoma“, - teigė R. Matonis.

Policijos komisariato patalpose tvyro slogi nuotaika. „Yra žmonių, kurie čia dirbo visą savo gyvenimą, tad jų psichologinis nusiteikimas dirbti nėra labai optimistiškas“, - portalui lrytas.lt sakė R. Matonis.

Be to, metų metus kasdien su asocialiais žmonėmis ir nusikaltėliais bendraujantiems pareigūnams požiūris į darbą tampa problematiškas. „Daugelį metų dirbę šiose patalpose pareigūnai jau abejingi savo darbui“, - tikino R. Matonis.

Policija tikisi, kad po vizito komiteto nariai pajus policininkų darbo dvasią, įsijaus į problemas, o politikai suras papildomo finansavimo.

Policija - sandėliuose ir transformatorinėse

Vilniaus miesto šeštasis policijos komisariatas, aptarnaujantis Šeškinės mikrorajoną, įsikūręs pagalbinėse parduotuvės patalpose. Pastate tvyro chloro kalkių tvaikas – jokie remontai nepadėjo sutvarkyti beviltiškos kanalizacijos. Vilniaus 5-asis komisariatas (Justiniškės) įrengtas troleibusų parko transformatorinės pastate, šalia aukštos įtampos elektros stulpų. Elektromagnetinė tarša ten peržengia visas higienos normų ribas.

Už menką atlyginimą vienas policijos tyrėjas užverstas 40 bylų, patruliams mėnesio degalų limito užtenka vos dviem savaitėms. Penktadienį pareigūnų profsąjungos tiesiai pareiškė, kad Lietuvos policija – ant bankroto ribos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.