Jaunimui – studijų programų puokštė

„Įvairių studijų pasirinkimo, jų derinimo įvairovė yra patogi kiekvienam būsimajam specialistui, tai leidžia įgyti daugiau žinių ir lengviau prisitaikyti darbo rinkoje, – neabejoja švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus. – Aukštasis mokslas ir toliau turėtų judėti šia linkme, kad abiturientai galėtų išbandyti platesnes studijų kryptis ir įvertinę savo profesinius poreikius ir esamą padėtį darbo rinkoje rinktųsi studijų programas.”

Pasirinkti jungtinę studijų programą prieš kelerius metus nutarė ir vilnietė Alina – ji tarptautinio turizmo vadybą studijavo Vilniaus ir Venecijos universitetuose.
Pasirinkti jungtinę studijų programą prieš kelerius metus nutarė ir vilnietė Alina – ji tarptautinio turizmo vadybą studijavo Vilniaus ir Venecijos universitetuose.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Barzdžiūnaitė („Lietuvos rytas”)

Apr 23, 2013, 6:18 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:28 PM

Šiuo metu Lietuvoje kai kurios aukštosios mokyklos siūlo gretutines studijų programas, t.y. studijuojant įgyjamos dvi specialybės iš karto. Išduodamas vienas diplomas, o įrašomi du kvalifikacijos laipsniai.

Dar kelios aukštosios mokyklos kartu su užsienio universitetais ir kolegijomis vykdo jungtines studijų programas.

Pasirinkęs tokią programą studentas dalį studijų laiko mokosi Lietuvos, dalį – užsienio universitete ar kolegijoje, o jas baigęs gauna abiejų aukštųjų mokyklų diplomą. Jungtines studijų programas su kitų šalių – Austrijos, Belgijos, Ispanijos, Italijos, Lenkijos, Portugalijos, Suomijos, Vengrijos, Vokietijos, Rusijos aukštosiomis mokyklomis – šiandien siūlo Mykolo Romerio, Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Vytauto Didžiojo, Šiaulių bei Klaipėdos universitetai, Socialinių mokslų kolegija.

Darbą siūlo kitose šalyse

Pasirinkti jungtinę studijų programą prieš kelerius metus nutarė ir vilnietė Alina Mindiul – ji tarptautinio turizmo vadybą studijavo Vilniaus ir Venecijos universitetuose.

„Žinoma, kad labiausiai viliojo galimybė Lietuvoje studijuoti anglų kalba ir dalyvauti užsieniečių dėstytojų paskaitose. O kur dar kurso draugai – jie visi iš skirtingų šalių. Tokia studijų programa – tiesiog unikali tarptautinė galimybė Lietuvoje”, – įvertino 25 metų moteris.

Paklausta, kuriame universitete jai buvo įdomiau mokytis, mergina nė nemirktelėjusi patikino, kad abiejose mokyklose studijų lygis aukštas. „Tik visur – savaip aukštas, o tam įtakos, matyt, turi skirtinga kultūrinė aplinka”, – pridūrė ji.

A.Mindiul jungtinės studijos suteikė galimybę siekti puikios karjeros. Šiuo metu Vilniaus kolegijoje turizmo vadybą dėstančiai Alinai darbą siūlė Didžiojoje Britanijoje bei Italijoje. Tačiau jai įdomu ir čia, juk turizmas – tai penktoji pasaulio industrija, o Lietuvoje šios srities perspektyvos tikrai didelės.

Aukštas tarptautinis lygis

Evelina Miškinytė viliojančių darbo pasiūlymų dar nesulaukė. Mergina kol kas studijuoja jungtinėje lyginamosios socialinės politikos ir gerovės magistrantūros studijų programoje, vykdomoje Mykolo Romerio universiteto kartu su Tamperės (Suomija ) ir Linco Johhaneso Keplerio (Austrija) universitetais.

„Kaip nutariau rinktis šią studijų formą? Juk tai puiki galimybė įgyti tarptautinės patirties, net ir didžiąją studijų dalį praleidžiant Lietuvoje. Vien ko verti akademiniai dalykai, kai gali pamatyti, kaip studijos organizuojamos keliose labai skirtingose valstybėse.

Kitas privalumas – bendramoksliai iš skirtingų valstybių, bendraudama su jais lavinu savo kultūrinį išprusimą. Mano studijų programoje studijuoja studentai iš įvairių pasaulio valstybių: Kinijos, JAV, Kanados, Norvegijos, Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos. O mums dėsto dėstytojai iš Suomijos, Austrijos, Vokietijos, Lietuvos, netgi Australijos, tad į savo specialybę gilinamės aukštu tarptautiniu lygiu.

Beje, tarp mūsų dėstytojų yra Europos Parlamento narių, žinomų politikų”, – pasirinktų studijų pliusus vardijo Evelina.

Žvalgosi karjeros galimybių

Kiekvieno semestro pradžioje yra rengiamos intensyvios programos. Jos vyksta paeiliui kiekvienos partnerės valstybės universitete. Pirmąjį semestrą visi mokėsi Vilniuje, antrą semestrą keliavo į Tamperę, o rudenį studentų laukia kelionė į Lincą. Skirtingų studijų programos intensyvumas skiriasi, tai priklauso nuo programos finansavimo.

Už dviejų savaičių intensyviąją programą papildomai mokėti nereikia. Tai įdomi programa, jos metu vyksta ne tik paskaitos universitetuose, bet ir organizuojami vizitai į įvairias bendroves bei organizacijas, kuriose studentai ateityje galėtų rasti puikių darbo vietų. „Tai labai motyvuoja mokytis”, – šypsosi Evelina.

Jai ypač didelį įspūdį paliko Helsinkyje lankyta Suomijos socialinio draudimo pagrindinė organizacija „Kela”.

Svarbiausia – asmenybė

Studentai, kurie ketina rinktis jungtinę studijų programą, privalo žinoti, kad kiekvienas universitetas turi savo studijų nuostatas ir studentai vertinami pagal skirtingus kriterijus. „Tai gana painu, – neslėpė Evelina. – Pavyzdžiui, skandinavai reikalauja daugiau studento mąstymo ir laisvesnių išraiškos formų, o austrų reikalavimai labiau formalūs.”

Jungtinės studijos tėra vienas žingsnis gero darbo link. E.Miškinytei atrodo, kad daugiausia lemia studento asmenybė. Jokia naujiena, kad didesnes karjeros galimybes turi jauni žmonės, kurie nuolat siekia tobulėti, yra iniciatyvūs, dalyvauja įvairiuose projektuose.

„Dažnai studentai, turintys puikius akademinius įvertinimus, sunkiai randa darbą, nes yra per daug užsidarę akademinėje visuomenėje ir pernelyg nutolsta nuo darbo rinkos aktualijų”, – pažymėjo magistrantė.

Todėl ji pataria mesti studijas, jei susivoki, jog jos skirtos ne tau. Evelina pažįsta kolegų, kurie kelerius metus kankinosi studijuodami teisę ar finansus, o vėliau atrado save visai kitoje srityje.

„Jei norite studijuoti filosofiją, bet manote, kad ekonomika galbūt yra perspektyvesnė, nepasiduokite tokiam visuomenės spaudimui”, – įspėjo studentė.

Du kvalifikaciniai laipsniai

Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir vadybos fakultetas.

Baigęs mokyklą Liudvikas Mickevičius taip pat blaškėsi – kur stoti?

Kol Kauno technologijos universiteto siūlomų programų sąrašuose aptiko finansus. Tai jam pasirodė įdomu, todėl prieš trejus metus pasirinko šią programą. O maždaug po metų dar ir gretutinę – rinkodarą.

Kaip finansai ir rinkodara gali derėti, jis nesigilino, tik daug vėliau suprato pasirinkęs teisingą kelią. Ir dar nemokamai.

„Mokslas apie finansus labiau skirtas logiškai mąstantiems, sugebantiems pritaikyti ir sukontroliuoti įvairias veiklas žmonėms, o rinkodaros specialistai labiau kūrybingi. Jie siūlo įvairių idėjų ir minčių finansininkams, o šie klausia: „Kas iš to?”

Todėl ir pasirinkau šias abi specialybes, kad žinočiau, kaip puikią idėją pateikti finansininkams ir kaip pačiam atskirti gerą idėją nuo vidutinės”, – apie gretutines studijas pasakojo Liudvikas.

Jis neabejoja, kad ateityje pats įkurs savo verslą arba dirbs didelėje tarptautinėje įmonėje.

Jau dabar paskaitose įgytas žinias studentų atstovybės V.F.S.A. pirmininkas stengiasi pritaikyti praktiškai – kuria naujas originalias reklamos idėjas, planuoja įvairių renginių biudžetą ir derina palankiausias kainas savo universiteto organizuojamoms šventėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.