Seime už V. Mazuronį balsavo šalia sėdėjęs kolega (papildyta)

Seimo opozicijai nepavyko

Po Vyriausybės valandos žurnalistams V. Mazuronis tvirtino buvęs posėdžių salėje, bet balsavimo metu suskambo jo telefonas ir jis pasitraukė į šalį.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Po Vyriausybės valandos žurnalistams V. Mazuronis tvirtino buvęs posėdžių salėje, bet balsavimo metu suskambo jo telefonas ir jis pasitraukė į šalį.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-25 18:49, atnaujinta 2018-03-07 17:44

Ketvirtadienį už pakeitimus pasisakė 67 Seimo nariai, o susilaikė 4 parlamentarai. Norint priimti įstatymą, balsavime turi dalyvauti bent 71 Seimo narys.

Opozicija reikalavimo balsavimą panaikinti, nes jame dalyvavo keli parlamentarai, kurie yra suinteresuoti pataisomis.

Liberalsąjūdiečiai pareiškė, kad balsavime dalyvavo aplinkos ministras „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, kurio, pasak šios frakcijos atstovo Eugenijaus Gentvilo, posėdžių salėje nebuvo.

„Prašau išsiaiškinti, ar nebuvo balsavimo už kitą asmenį“, - pareikalavo E. Gentvilas.

Per Vyriausybės valandą ministras V. Mazuronis teigė, kad už priimtas pataisas balsavęs „už“. Iš tiesų jis susilaikė dėl pataisų: „Šis įstatymas - kompromisas tarp miško savininkų ir medžiotojų“.

Pasak jo, gerai, kad dabar miško savininkui, priešingai negu buvo iki šiol, bus galima bet kada pareikšti, kad jis nesutinka, jog kad jo plotuose būtų medžiojama.

Vėliau po Vyriausybės valandos žurnalistams V. Mazuronis tvirtino buvęs posėdžių salėje, bet balsavimo metu suskambo jo telefonas ir jis pasitraukė į šalį, bet paprašė už jį pabalsuoti kolegos, nurodęs, kaip.

Tarp balsavusiųjų buvo ir socialdemokratas Bronius Bradauskas, kuris susilaikė ir kuris aiškino, kad jį balsuoti įpareigojo 150 tūkst. šalies medžiotojų. Parlamentaras neseniai buvo išrinktas Lietuvos žvejų ir medžiotojų draugijos pirmininku.

Balsavime nedalyvavo visi konservatoriai ir liberalai, dalis valdantiesiems priklausančioų parlamentarų.

Pataisos be apribojimų leidžia medžiotojų būrelių nariais tapti privačios žemės sklypo savininkams, kurie medžioklės plote turi daugiau nei 100 hektarų miško arba dirbamos žemės. Tokie nauji nariai į medžiotojų būrelius būtų priimami per mėnesį.  

Seimas per svarstymą nesutiko leisti medžioti bet kokį plotą turinčiam žemės ar miško savininkui, jei nuosavybės teises į žemę jis turi ne trumpiau nei 5-erius metus.

Seimui nustatė, kad vieno medžioklės ploto dydis negalėtų būti mažesnis negu 1 tūkst. hektarų.

Liberalai prašo etikos sargų išaiškinti situaciją Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (EPK) dėl „tvarkiečio“ V. Mazuronio, už kurį dėl Medžioklės įstatymo balsavo kolega. Priėmus Medžioklės įstatymo pataisas, liberalas Eugenijus Gentvilas pastebėjo, jog dėl pataisų balsavo ir V. Mazuronis, nors salėje jo nebuvo matyti. V. Mazuronis vėliau žurnalistams pripažino, jog balsavimo metu suskambo jo telefonas, todėl paprašęs už jį pabalsuoti kolegos ir nuėjęs į šalį atsiliepti. „Iš to, ką matėme Seimo posėdžių salėje, kyla pagrįstų abejonių, ar kiti asmenys nebalsavo vietoj parlamentaro ir aplinkos ministro V. Mazuronio. Įtarimus sustiprina ir tai, kad pats V. Mazuronis per Vyriausybės valandą tvirtino balsavęs už pataisas, o užfiksuoti individualūs balsavimo rezultatai rodo, kad V. Mazuronis balsuodamas susilaikė“, - kreipimesi į EPK pažymi liberalas Gintaras Steponavičius. Dėl balsavimo sulaukęs klausimų dar per Vyriausybęs valandą, V. Mazuronis tvirtino buvęs už pataisas, nors balsavimo sistema rodė, kad jis susilaikė. Vėliau parlamentaras aiškino, jog kolega galėjęs suklysti, tačiau neatskleidė, kad pavedė balsuoti jo vietoje. Seimo opozicijai ketvirtadienį nebepavyko užblokuoti daug diskusijų sulaukusių Medžioklės įstatymo pataisų, kaip buvo padariusi anksčiau. Anksčiau opozicijai nesiregisturojant dėl balsavimo salėje nebuvo reikiamo 71 parlamentaro kvorumo teisės akto priėmimui. Ketvirtadienį už pakeitimus pasisakė 67 Seimo nariai, o susilaikė 4 parlamentarai. Norint priimti įstatymą, balsavime turi dalyvauti bent 71 Seimo narys. Opozicija reikalavimo balsavimą panaikinti, nes jame dalyvavo keli parlamentarai, kurie yra suinteresuoti pataisomis. Tarp balsavusiųjų buvo ir socialdemokratas Bronius Bradauskas, kuriam Etikos ir procedūrų komisija siūlė nusišalinti balsuojant dėl Medžioklės įstatymo pataisų. Liberalai Seimo etikos sargų prašo įvertinti ir B. Bradausko elgesį. Balsavime nedalyvavo visi konservatoriai ir liberalai, dalis valdantiesiems priklausančioų parlamentarų. Pataisos be apribojimų leidžia medžiotojų būrelių nariais tapti privačios žemės sklypo savininkams, kurie medžioklės plote turi daugiau nei 100 hektarų miško arba dirbamos žemės. Tokie nauji nariai į medžiotojų būrelius būtų priimami per mėnesį. Seimas per svarstymą nesutiko leisti medžioti bet kokį plotą turinčiam žemės ar miško savininkui, jei nuosavybės teises į žemę jis turi ne trumpiau nei 5-erius metus. Seimui nustatė, kad vieno medžioklės ploto dydis negalėtų būti mažesnis negu 1 tūkst. hektarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.